Άποψη: «Ο Λύκος Μένει Σπίτι» της Έλενας Μπολονάση – Εκδόσεις Ψυχογιός

«Ο Λύκος Μένει Σπίτι» είναι ένα εξαιρετικό σε σύλληψη και πλοκή αστυνομικό μυθιστόρημα από την πολλά υποσχόμενη συγγραφέα Έλενα Μπολονάση και τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Η συγγραφέας δεν επιλέγει τον εύκολο δρόμο της γραμμικής αφήγησης, αλλά αντιθέτως κινείται χρησιμοποιώντας την αφηγηματική τεχνική που ονομάζεται in medias res. Πρέπει, λοιπόν, να φτάσουμε στο δεύτερο μέρος όπου μέσω μιας αναδρομής στον χρόνο, με ένα εξαιρετικά ευρηματικό flashback, συναντάμε τους ήρωες στην παιδική τους ηλικία. Τότε συνειδητοποιούμε πως συνδέονται όλα, αφού αποκαλύπτεται ότι έχουν μεγαλώσει σε ένα άθλιο και απόλυτα κακοποιητικό περιβάλλον ενός ορφανοτροφείου. Τα όσα τραγικά περιστατικά συμβαίνουν εκεί μέσα θα τους στιγματίσουν για πάντα και θα προκαθορίσουν την ενήλικη ζωή τους καθώς η παιδική ηλικία σε κυνηγάει μέχρι να σε πιάσει…

Μετά την αναδρομή αυτή, επιστρέφουμε στο σήμερα και τους συναντάμε ξανά να βιώνουν τις συνέπειες αυτής της τραυματικής παιδικής ηλικίας, στο τελευταίο μέρος του βιβλίου. Πρόκειται για το δυνατότερο κομμάτι, αφού σε αντίθεση με το συνηθισμένο μοτίβο της αστυνομικής λογοτεχνίας, δηλαδή τους γρίφους και τους εξιδανικευμένους ήρωες-ντέτεκτιβ που εμφανίζονται και δίνουν λύσεις ως από μηχανής θεοί, η συγγραφέας βουτάει στα άδυτα της ψυχής δίνοντας στον αναγνώστη να καταλάβει ορισμένους από τους λόγους που οδηγούν κάποιον στο έγκλημα, όπως επίσης τα βαθύτερα αίτια που μετατρέπουν ορισμένους ανθρώπους σε θύτες ενώ άλλους σε θύματα. Ακόμα και εκείνοι που δε συνηθίζουν να διαβάζουν το συγκεκριμένο είδος, θα απολαύσουν το δίχως άλλο αυτό το αστυνομικό μυθιστόρημα, καθώς εμπεριέχει πλήθος κοινωνικών μηνυμάτων.

Ο Λύκος άλλωστε στις περισσότερες περιπτώσεις μένει σπίτι. Οι παραβατικοί άνθρωποι δεν έχουν την όψη ψυχοπαθών serial killers και κατά συρροή βιαστών, όπως στις ταινίες. Είναι ο γείτονας που δέρνει τη γυναίκα του, είναι ο εμφανίσιμος άντρας της διπλανής πόρτας ο οποίος δε δέχτηκε κάποιο βράδυ την απόρριψη μιας γυναίκας με αποτέλεσμα να τη βιάσει, είναι ο άνθρωπος με το πρόσωπο του ευυπόληπτου πολίτη που του παρέχει ένα είδος κάλυψης για τις αποτρόπαιες πράξεις του, όπως της παιδεραστίας ή της μαστροπείας.

Το μυθιστόρημα είναι κυριολεκτικά βγαλμένο από τη ζωή, η οποία ξεπερνάει συχνά και την πιο νοσηρή φαντασία. Δυστυχώς δε, καθίσταται επίκαιρο με τα τόσα τραγικά περιστατικά κακοποίησης τα οποία έρχονται στο φως καθημερινά μέσα από τα μέσα ενημέρωσης. Αν θέλετε μία δυνατή αναγνωστική εμπειρία που σίγουρα θα σας μείνει χαραγμένη στο υποσυνείδητο, δεν έχετε παρά να επιλέξετε το συγκεκριμένο ανάγνωσμα, γιατί «Ο λύκος μένει σπίτι».

Πληροφορίες

Ημ/νία έκδοσης: 6 Οκτ 2022

Θεματική Κατηγορία: Ανθρώπινες σχέσεις, Crime – Μυστηρίου

Είδος: Μυθιστόρημα

Ηλικία: 18+

Σελίδες: 312

Βιβλιοδεσία: Μαλακό εξώφυλλο

ISBN: 978-618-01-4450-5

Περισσότερα για τη συγγραφέα και το βιβλίο: εδώ

Ακόμα περισσότερες απόψεις για βιβλία και συνεντεύξεις συγγραφέων: εδώ

Ο Γιώργος Δόλγυρας γεννήθηκε στα Ιωάννινα 10.05.89. Μεγάλωσε στην Έδεσσα και τα τελευταία χρόνια ζει στην Θεσσαλονίκη. Φοίτησε στη Νομική του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Σπούδασε στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ στο τμήμα Δημοσιογραφίας. Παρακολούθησε μαθήματα σκηνοθεσίας, θεάτρου και συγγραφής. Εργάστηκε σε διάφορες θεατρικές και κινηματογραφικές παραγωγές. Το 2020 εκδόθηκε η πρώτη του συλλογή διηγημάτων Τρόμου – Φαντασίας: «Σκοτεινά Φεγγάρια», η οποία κυκλοφόρησε από τις «Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή». Αρθρογραφεί επίσης στον ιστότοπο πολιτισιμού: culturepoint.gr.