Άποψη: Πάσα Θανάτου-Εκδόσεις Καστανιώτης

Εκδόσεις Καστανιώτης:

Ο εκδοτικός οίκος Καστανιώτης, κυκλοφορεί τη γραφιστική νουβέλα “Πάσα Θανάτου”, του συγγραφέα Ιερώνυμου Λύκαρη και σε εικονογράφηση Παναγιώτη Τσαούση. Πρόκειται για ένα έργο, το οποίο είναι γνήσιο, αληθινό και ρεαλιστικό. Θησαυρός για το αναγνωστικό κοινό της αστυνομικής λογοτεχνίας.

Χωρίς εξωραϊσμένους χαρακτήρες με κάποιον άμεμπτο πολέμιο του εγκλήματος, αποκαλύπτει απλά την αλήθεια ωμά, όπως είναι πραγματικά, δηλαδή τον αληθινό κόσμο και το αληθινό πρόσωπο του νόμου. Η ιστορία αρχίζει όταν ένας αστυνομικός εκτελεί εν ψυχρώ έναν Ρομά. Το περιστατικό το συγκαλύπτουν και τον αποπέμπουν απλά από το σώμα διορίζοντάς τον οδηγό ενός διαπλεκόμενου πολιτικού. Οι Ρομά από την άλλη, παρόλο που όταν έγινε το έγκλημα ξεσηκώθηκαν, πλέον αφού έχει περάσει χρόνος, το έχουν αφήσει πίσω τους.

Ένας δημοσιογράφος κινεί και πάλι τα νήματα και ξεθάβει την παλιά υπόθεση με αφορμή ένα τροχαίο που προκαλεί ο πρώην μπάτσος και νυν οδηγός του διαπλεκόμενου πολιτικού. Θα μπει στον καταυλισμό των Ρομά όπου ανακαλύπτει την αλήθεια. Πως οι όποιες παρανομίες συμβαίνουν από τους Ρομά και την εν γένει παραβατικότητα τους τη συγκαλύπτει η αστυνομία με το αζημίωτο. Οι Ρομά όμως δεν εμπιστεύονται κανέναν, με συνέπεια να βρει τον μπελά του. Εν τέλει, την κάθαρση θα δώσει η γιαγιά του δολοφονημένου Ρομά, που θα εκτελέσει πυροβολώντας τον αποκτηνωμένο αστυνομικό. Όταν οι νόμοι δεν λειτουργούν και δεν αποδίδουν ισόνομα δικαιοσύνη, τότε φτάνει η στιγμή που αναμενόμενα η αυτοδικία είναι το επακόλουθο. Οι αδικημένοι αποδίδουν δικαιοσύνη κατά όπως αυτοί νιώθουν.

Η άρτια και δυναμική εικονογράφηση, χαρακτηριστικό του έργου, προσδίδει μία κινηματογραφικής φύσης δυναμικότητα. Πολλά σκίτσα ωμά όπως πρέπει και αποδίδουν απροκάλυπτα την αλήθεια και μόνο…

Εν κατακλείδι, τα δεδομένα αποκαλύπτουν και αποδεικνύουν πως το περιθώριο γι’ αυτούς τους ανθρώπους δεν είναι επιλογή, παρά μοιραία κατάληξη, εξαιτίας ενός κράτους που δεν τους αφήνει κάποια επιλογή επιβίωσης οδηγώντας τους στην εξαθλίωση και την παραβατικότητα.

Λεπτομέρειες βιβλίου:

  • Συγγραφέας: Ιερώνυμος Λύκαρης
  • Εκδότης: Εκδόσεις Καστανιώτη
  • Μορφή: Μαλακό εξώφυλλο
  • Έτος έκδοσης: 2022
  • Αριθμός σελίδων: 80
  • Κωδικός ISBN-13: 9789600369656
  • Διαστάσεις: 17×24

*Το εικονογραφημένο διήγημα είναι βασισμένο σε πραγματικά περιστατικά, καταγγελίες από διεθνείς οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των μειονοτήτων, των μεταναστών και των προσφύγων.

Το βιβλίο από τις Εκδόσεις Καστανιώτης: εδώ

Περισσότερες απόψεις για βιβλία και συνεντεύξεις με συγγραφείς: εδώ

Ο Γιώργος Δόλγυρας γεννήθηκε στα Ιωάννινα 10.05.89. Μεγάλωσε στην Έδεσσα και τα τελευταία χρόνια ζει στην Θεσσαλονίκη. Φοίτησε στη Νομική του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Σπούδασε στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ στο τμήμα Δημοσιογραφίας. Παρακολούθησε μαθήματα σκηνοθεσίας, θεάτρου και συγγραφής. Εργάστηκε σε διάφορες θεατρικές και κινηματογραφικές παραγωγές. Το 2020 εκδόθηκε η πρώτη του συλλογή διηγημάτων Τρόμου – Φαντασίας: «Σκοτεινά Φεγγάρια», η οποία κυκλοφόρησε από τις «Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή». Αρθρογραφεί επίσης στον ιστότοπο πολιτισιμού: culturepoint.gr.