Δανάη Ιμπραχήμ: «Είμαι ένα geek με τα όλα του»

– Ας γνωριστούμε αρχικά. Πες μας λίγα λόγια για σένα. Με τι ασχολείσαι όταν δεν γράφεις;

Διαβάζω. Όλη μου η ζωή είναι τα βιβλία. Αγαπώ να διαβάζω και να μιλάω για τους κόσμους που με βοηθούν να ξεφεύγω από την πραγματικότητα. Οπότε και ασχολούμαι τον τελευταίο χρόνο με το YouTube, όπου ανεβάζω βίντεο βιβλιοφιλικού περιεχομένου. Επιπλέον, αρθρογραφώ στο γνωστό site φαντασίας Will o’ wisps, ενώ από το καλοκαίρι έχω αρχίσει να ασχολούμαι δειλά δειλά και με cosplay. Όπως καταλάβατε είμαι ένα geek με τα όλα του.

– Ποιοι λογοτέχνες σε εμπνέουν;

Η εύκολη απάντηση είναι να δώσω μερικά ονόματα και να πω ότι αυτοί είναι τα πρότυπά μου. Όμως κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Κάθε βιβλίο, ακόμα και σειρά, οποιοδήποτε έργο τέλος πάντων αφήνει το αποτύπωμά του. Κρατάω στοιχεία από οτιδήποτε διαβάζω ή βλέπω και με εμπνέουν μικρά ή μεγάλα πράγματα. Επηρεάζομαι εύκολα και ενθουσιάζομαι επίσης. Αν βρω κάτι που μου αρέσει πολύ, θα προσπαθήσω να το προσαρμόσω στα έργα μου.

– Ποιος από τους πρωταγωνιστές του βιβλίου πιστεύεις ταιριάζει στο χαρακτήρα σου;

Όλοι οι χαρακτήρες έχουν στοιχεία μου. Άλλοι περισσότερα κι άλλοι λιγότερα. Με αυτόν που ταυτίζομαι περισσότερο είναι ο Σπανός. Θεωρώ ότι είναι το alter ego μου.

– Ποιο ήταν το ερέθισμά σου για την δημιουργία των συγκεκριμένων χαρακτήρων;

Πολύ μικρές λεπτομέρειες. Ήθελα εξ αρχής κάποιοι να έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Άλλοι είναι ιστορικές προσωπικότητες, οπότε και είχα ήδη την πρώτη ύλη. Από εκεί κι έπειτα προσαρμόστηκαν μόνοι τους στα δεδομένα της ιστορίας.

Στο βιβλίο παρατηρούμε τον Γιαζίντ έναν φαινομενικά απομακρυσμένο από τα άλλα αδέρφια αδερφό να αλλάζει και να τα βοηθά στο επικίνδυνο ταξίδι που πρόκειται να κάνουν. Πιστεύεις ότι οι άνθρωποι όντως μπορούν να αλλάξουν;

Ο Γιαζίντ πάντα νοιαζόταν για τα αδέρφια του, απλώς ένα άσχημο γεγονός απομάκρυνε αυτούς από εκείνον. Στην πραγματικότητα αυτοί που αλλάζουν είναι τα δίδυμα. Και ναι, πιστεύω ότι οι άνθρωποι μπορούν να αλλάξουν. Αρκεί να το θέλουν.

– Πες μας από που εμπνεύστηκες την δυναμική Ααζίν;

Δεν είχα συγκεκριμένη έμπνευση. Όπως και για τους άλλους χαρακτήρες, έτσι κι αυτή ήθελα να έχει κάποια χαρακτηριστικά. Ήθελα να είναι μία ήρεμη χαρακτήρας, ανοιχτή σε προκλήσεις και έτοιμη για όλα. Από εκεί κι έπειτα ακολούθησε το δικό της δρόμο κι έφτασε εκεί που βρίσκεται τώρα.

– Έχεις κάποιο motto;

Δεν μπορώ να πω ότι έχω κάποιο συγκεκριμένο. Αγαπώ πολλά αποφθέγματα από βιβλία ή σειρές. Ένα από τα αγαπημένα μου είναι το broken isn’t the same as unfixable, από την Τετραλογία της Σελήνης της Marissa Meyer.

– Ποιο είναι το αγαπημένο σου βιβλίο μέχρι τώρα;

Αγαπώ τα βιβλία του Grishaverse της Leigh Bardugo. Έχει αξιομνημόνευτους χαρακτήρες, με τους οποίους μπορούν να ταυτιστούν πάρα πολλοί αναγνώστες. Είναι καλογραμμένα βιβλία και παρουσιάζουν έναν επικίνδυνο κόσμο, στον οποίο όμως ανήκουν όλοι και έχουν δικαίωμα να αγαπηθούν.

– Ποια είναι τα μελλοντικά συγγραφικά σχέδια; Θα υπάρξει και τρίτο βιβλίο;

Θα υπάρξει τρίτο βιβλίο και με αυτό θα ολοκληρωθεί η τριλογία. Ωστόσο, δε σκοπεύω να φύγω από τον κόσμο του θησαυρού. Υπάρχουν αρκετά spin off που τριγυρνούν στο μυαλό μου κι εύχομαι να πάρουν σάρκα και οστά.

Σχόλιο: Ένα μαγευτικό παραμύθι που εμπεριέχει τα πάντα. Μαγικά πλάσματα, πολυδιάστατους χαρακτήρες και υπέροχα μέρη. Σκηνές και καταστάσεις που εντυπωσιάζουν είναι η εξέλιξη των χαρακτήρων και οι ανατροπές. Όταν πιστεύεις ότι τα έχεις μάθει όλα αποκαλύπτεται ένα νέο μυστικό που αλλάζει τις ισορροπίες. Ένα ακόμα θετικό είναι η περιγραφή των σχέσεων μέσα στην οικογένεια και η εξέλιξη τους μαζί με την ιστορία καθώς βλέπουμε από πολλές πλευρές τους χαρακτήρες. Έναν στοργικό πατέρα που βάζει πάνω απ’ όλα την οικογένειά του αλλά και έναν ηγεμόνα που πρέπει να διοικήσει μια αυτοκρατορία. Έναν αδερφό ο οποίος είναι πολλές φορές σκληρός απέναντι στα αδέρφια του αλλά στη συνέχεια βοηθά με οποιοδήποτε τρόπο αυτά να ξεκινήσουν το επικίνδυνο ταξίδι τους κουβαλώντας στις πλάτες του την κληρονομιά του θρόνου. Δείχνει την στοργή και τη προστασία του στους ανθρώπους του. Η συγγραφέας τονίζει τις οικογενειακές σχέσεις καθώς παρατηρούμε πως τα δίδυμα αδέρφια νοιάζονται ο ένας τον άλλο και συμβουλεύουν στα θέματα που προκύπτουν. Το βιβλίο διακρίνεται από όμορφες περιγραφές που οδηγούν στη δημιουργία εκπληκτικών, κινηματογραφικών εικόνων. Μ’ αυτόν τον τρόπο δίνει την αίσθηση ότι τα πάντα εκτυλίσσονται μπροστά στα μάτια του αναγνώστη. Έχει μεγάλα κεφάλαια αλλά η αφήγηση κυλά με έναν ομαλό τρόπο οπότε δεν κουράζει. Η γλώσσα είναι απλή, κατανοητή χωρίς βερμπαλισμούς και οι διάλογοι προσδίδουν ζωντάνια και αμεσότητα στην αφήγηση αλλά και στην εξέλιξη του κάθε χαρακτήρα μέσω του τόνου του όταν για παράδειγμα γίνεται ειρωνικός. Είναι ένα βιβλίο που σίγουρα αξίζει να διαβάσετε.

Βιογραφικό:

H Δανάη Ιμπραχήμ κατοικεί στην Αθήνα, όπου και γεννήθηκε. Είναι τέκνο ελληνικής και αραβικής καταγωγής, όπως και το βιβλίο της. Φοιτά στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών. Ασχολήθηκε για πρώτη φορά με τη συγγραφή στα χρόνια του Γυμνασίου, γράφοντας απλές λογοτεχνικές ιστορίες. Αργότερα τόλμησε να συνθέσει ποιήματα, συνεχίζοντας παράλληλα την ενασχόλησή της με τα πεζά. Το 2015 ξεκίνησε να γράφει ένα μυθιστόρημα φαντασίας αποτελούμενο από έξι μέρη, με τίτλο «Κάτω Κόσμος», το οποίο δημοσιεύει σε συνέχειες στην ηλεκτρονική πλατφόρμα Watt Pad. Ως προς την τριλογία «Ο Θησαυρός της Δαμασκού», το πρώτο μέρος της οποίας κρατάτε στα χέρια σας, πρόκειται για ένα πολυδιάστατο έργο, μέσα από το οποίο προσδοκά τη γνωριμία της αραβικής κουλτούρας με το ελληνικό κοινό.

Η Ειρήνη Λόκα γεννήθηκε το 2002. Τελειώνοντας το Λύκειο εισήχθη στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Έχει παρακολουθήσει το διαδικτυακό Εργαστήρι Μικροδιηγήματος του Αλληλέγγυου Σχολείου της Ετεροτοπίας με εισηγητή τον συγγραφέα Γιάννη Φαρσάρη στο οποίο εκδόθηκε και μία συλλογή διηγημάτων στην Ανοικτή Βιβλιοθήκη συμπεριλαμβανομένου και του μικροδιηγήματός της «Η συνεδρία», πλήθος webinars για την ψυχική υγεία και ένα σεμινάριο Filmmaking από το Skillbox. Παρακολουθεί μαθήματα νοηματικής γλώσσας από το ΚΕΝΓ. Διηγήματα και ποιήματά της έχουν δημοσιευθεί σε διαδικτυακούς ιστότοπους και περιοδικά πολιτισμού: culturepoint.gr, Fractal κ.α.