Διαμάντω Γιαλλελή:«Η ψυχολογία και η συγγραφή, δύο μισά ενός ολόκληρου χωρίς διακριτά όρια»

Η Διαμάντω Γιαλλελή σημερινή καλεσμένη μας στο yourearticles, πολυπράγμων και πολυσχιδής προσωπικότητα, θα μιλήσουμε για το νέο της βιβλίο «Κάποτε ήθελα…» από τις εκδόσεις Άνω Τελεία καθώς και το κανάλι της στο youtube με συμβουλές ψυχολογίας.

-Καλημέρα Διαμάντω, αρχικά θα θέλαμε να σε γνωρίσουμε, θα ήθελες να μοιραστείς μαζί μας λίγα πράγματα για εσένα;

Καλημέρα Γιώργο! Βεβαίως και να κάνω ένα μοίρασμα μαζί σας και να σε ευχαριστήσω για το βήμα που μου δίνεις σήμερα από εδώ, από το yourearticles.

-Τι αγαπάς, τι φοβάσαι και τι έχεις χάσει στη ζωή;

Κατευθείαν στα βαθιά με ρίχνεις! Αγαπώ πολύ να δημιουργώ αναμνήσεις με τα άτομα που νιώθω κοντά μου και αγαπώ. Αγαπώ να κάνω βόλτες στην φύση και να γεμίζω εικόνες που μου δίνουν έμπνευση. Αγαπώ το καλό χιούμορ, και όταν είναι λίγο black αλλά ταυτόχρονα επιτυχημένο ακόμη περισσότερο. Όσον αφορά το τι φοβάμαι, νομίζω ότι οι φόβοι μου δεν διαφέρουν από το συνηθισμένο. Με φοβίζει η τρωτότητα και η θνητότητα. Έχω χάσει άτομα που αγαπώ και τα έχασα νωρίς χωρίς να τα έχω δίπλα μου στις επιτυχίες μου. Όσο και αν η ιδέα της απώλειας είναι παλιά γνώριμη μου, συνεχίζει να με φοβίζει ενίοτε.

-Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σου συγγραφείς, σε έχουν επηρεάσει δραματουργικά;

Κυρίως έχω αγαπημένα βιβλία και όχι τόσο αγαπημένους συγγραφείς. Αν όμως πρέπει να ξεχωρίσω κάποιους είναι ο Έντγκαρ Άλαν Πόε, ο Μπόρις Βιάν και η Αγκάθα Κρίστι. Όσον αφορά την δική μου δημιουργία δεν είμαι σίγουρη ποιος με έχει επηρεάσει. Σίγουρα όταν διαβάζω ένα λογοτεχνικό κρατάω κομμάτια που θα μου άρεσαν να τα ενστερνιστώ και κάποια που θα ήθελα να τα αποφύγω. Αλλά δεν έχω κάποιο συγκεκριμένο μοτίβο που ακολουθώ.

-«Κάποτε ήθελα..», το πρώτο σου βιβλίο από τις εκδόσεις Άνω Τελεία, τι διαπραγματεύεται;

Διαπραγματεύεται τα όνειρα που έχουν όλοι οι άνθρωποι, τι είναι αυτό που ξεχωρίζει κάποιους που τα κυνηγούν και τα επιτυγχάνουν και κάποιους που απλώς κομπάζουν ότι αν το είχαν δοκιμάσει θα ήταν οι καλύτεροι. Είναι ουσιαστικά η διαφορά που έλεγε και ο Αριστοτέλης μεταξύ εν ενεργεία και εν δυνάμει. Διαφέρουν τόσο πολύ μεταξύ τους αυτές οι δύο έννοιες και ο λόγος που δεν γίνεται η μετάβαση από το εν δυνάμει στο εν ενεργεία συνήθως είναι λόγω των εμποδίων που βάζουμε οι ίδιοι και οι ίδιες στους εαυτούς μας.

-Πώς προέκυψε η έμπνευση και η συγγραφή του;

Νομίζω ότι έγινε τμηματικά και όχι μονομιάς. Υπήρχαν διάφορα γεγονότα που οδήγησαν στην δημιουργία του. Σίγουρα ήταν μια βαθιά μου επιθυμία να γίνω συγγραφέας και αυτή η επιθυμία άρπαξε διάφορα ερεθίσματα που την έθρεψαν και της έδωσαν υπόσταση. Ένα ερέθισμα ήταν όταν διάβαζα τον Γλάρο του Τσέχωφ και κάποια στιγμή αναφωνεί ένας ήρωας «Κάποτε ήθελα δύο πράγματα, να παντρευτώ και να γίνω συγγραφέας και δεν έκανα τίποτα από τα δύο.». Άλλο πολύ δυνατό ερέθισμα ήταν όταν κατάφερα να περάσω στην σχολή της αρεσκείας μου στα 30 μου χρόνια και αυτή η επιτυχία με γέμισε τόση χαρά που ήθελα να πείσω όλον τον κόσμο, ότι αν προσπαθήσεις μπορείς και εσύ να τα καταφέρεις. Έτσι σιγά σιγά ξεκίνησα να γράφω, ιστορίες που είχα ακούσει, που μου είχαν διηγηθεί μαζί με τις δικές μου σκέψεις.

-Ταυτίζεσαι βγάζοντας κομμάτια του εαυτού σου ή αποστασιοποιείσαι από τους ήρωες σου;

Νομίζω ότι ξεκάθαρα όποιος και όποια με γνωρίζει προσωπικά καταλαβαίνει τα κομμάτια που είμαι εγώ. Έξαλλου έχω την πεποίθηση ότι οι περισσότεροι συγγραφείς στο πρώτο τους βιβλίο κάνουν κατάθεση ψυχής και εγώ δεν θα μπορούσα να πάω κόντρα στο ρεύμα.

-To ότι είσαι και ψυχολόγος βοηθάει στη συγγραφή;

Θα απαντήσω στην ερώτηση σου μια μία αλληγορία. Ένας βοσκός κάθεται στο βουνό και βόσκει τα πρόβατα του, έχει μαζί τους μια φλογέρα καλοφτιαγμένη και παίζει την πιο όμορφη μελωδία που έχεις ακούσει. Τι είναι αυτό άραγε που έχει δημιουργήσει την μελωδία; Ο βοσκός ή η φλογέρα; Ή μήπως ο συνδυασμός τους; Έτσι νομίζω ότι είναι η ψυχολογία και η συγγραφή, δύο μισά ενός ολόκληρου χωρίς διακριτά όρια.

-Youtuber εκτός από συγγραφέας με συμβουλές ψυχολογίας, πώς προέκυψε η συγκεκριμένη ιδέα και τι προσδοκάς από αυτό;

Η ιδέα αυτή δεν ήταν δική μου, ο σύντροφος μου με παρότρυνε να κάνω κανάλι στο youtube. Εκείνος είναι ο ιθύνων νους! Και η αλήθεια είναι ότι όταν το ξεκίνησα όντως είχα στο μυαλό μου συμβουλές ψυχολογίας, όμως η ψυχολογία δεν είναι μόνο αυτό. Όταν ξεκίνησα τις σπουδές μου, όπως και πολύς κόσμος, την ψυχολογία την είχα ταυτίσει με την ψυχοθεραπεία, όμως αυτό είναι ένα πολύ μικρό κομμάτι της. Ο σκοπός μου λοιπόν είναι να δείξω όλες τις πτυχές της, μέσα από τα διαβάσματα και αναγκαστικά και την υποκειμενική μου ματιά, και πως τελικά επηρεάζει το ατομικό και κοινωνικό γίγνεσθαι.

-Ως πολυπράγμων και πολυσχιδής προσωπικότητα έχεις κάτι άλλο στα σκαριά;

Κάτι καινούριο όχι, τουλάχιστον όχι για την ώρα. Ασχολούμαι σίγουρα με την συγγραφή και την επιστήμη μου και προσπαθώ να τα εξελίξω και να τα βελτιώσω.

-Σ’ ευχαριστούμε γι’ αυτήν την συνέντευξη

Εγώ ευχαριστώ για την στήριξη και τον χώρο που μου δώσατε.

Κανάλι στο Youtube: εδώ

Το βιβλίο «Κάποτε ήθελα…» από τις εκδόσεις Άνω Τελεία εδώ

Διαβάστε περισσότερες απόψεις για βιβλία και συνεντεύξεις συγγραφέων: εδώ

Ο Γιώργος Δόλγυρας γεννήθηκε στα Ιωάννινα 10.05.89. Μεγάλωσε στην Έδεσσα και τα τελευταία χρόνια ζει στην Θεσσαλονίκη. Φοίτησε στη Νομική του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Σπούδασε στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ στο τμήμα Δημοσιογραφίας. Παρακολούθησε μαθήματα σκηνοθεσίας, θεάτρου και συγγραφής. Εργάστηκε σε διάφορες θεατρικές και κινηματογραφικές παραγωγές. Το 2020 εκδόθηκε η πρώτη του συλλογή διηγημάτων Τρόμου – Φαντασίας: «Σκοτεινά Φεγγάρια», η οποία κυκλοφόρησε από τις «Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή». Αρθρογραφεί επίσης στον ιστότοπο πολιτισιμού: culturepoint.gr.