Δημήτρης Μπονόβας: «Δεν εκτιμούμε την υγεία χωρίς τον πόνο»

Αρχικά, να μάθουμε κάποια πράγματα για σένα. Τι κάνεις όταν δεν γράφεις και ποιος είναι ο μεγαλύτερός σου φόβος;

Έχω πολλά πράγματα που κάνω παράλληλα με το γράψιμo. Aν αρχίσω να τα απαριθμώ θα γράψω κι άλλο μυθιστόρημα (γέλια). Τα πιο κύρια είναι διάβασμα (προφανώς), βόλτες με φίλους και φυσικά να ασχολούμαι με το καλλιτεχνικό site το οποίο διαχειρίζομαι, το authoring-melodies.gr.

Ο μεγαλύτερός μου φόβος, εκτός φυσικά από το να συμβεί το οτιδήποτε κακό στους δικούς μου ανθρώπους, είναι να σταματήσω κάποια μέρα να ασχολούμαι με τον μαγικό κόσμο της τέχνης.

– Ποιους συγγραφείς θεωρείς πρότυπά σου;

Δεν θα έλεγα ότι έχω πρότυπα. Έχω μόνο έναν ποιητή που πιστεύω ότι επηρέασε κατά κάποιο τρόπο το στυλ γραφής μου, όσο αφορά την ποίηση και τον στίχο. Aυτός είναι ο Τάσος Λειβαδίτης του οποίου το έργο θαυμάζω.

– Τι αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για το Sharif;

Όλη αυτή η κατάσταση που έβλεπα και συνεχίζω να βλέπω να εξελίσσεται στη Μέση Ανατολή και ειδικά στις περιοχές όπου λαμβάνουν χώρα τα γεγονότα του βιβλίου. Το αθεράπευτο μίσος που θρέφω απέναντι στον ρατσισμό και οι ιστορίες των υπέροχων ανθρώπων που γνώρισα όσο δούλευα σε καταυλισμό προσφύγων.

– Στο βιβλίο υπάρχουν έντονες σκηνές βίας αλλά βλέπουμε και την αντίθετη πλευρά, αυτή της αγάπης και της προστασίας η οποία τονίζεται έντονα. Γιατί, επέλεξες ένα τέτοιο σχήμα;

Δεν υπάρχει άσπρο χωρίς το μαύρο, δεν υπάρχει καλό χωρίς το κακό. Δεν εκτιμούμε την υγεία χωρίς τον πόνο. Και έτσι, δεν μπορούμε να νιώσουμε την αγάπη αν δεν αισθανθούμε την απουσία της.

– Με ποιον χαρακτήρα του βιβλίου σου ταυτίζεσαι;

Με όλους. Όλοι έχουν στοιχεία του χαρακτήρα μου.

– Επίσης, στην ιστορία παρατηρούμε το δίπολο απόλυτης δυστυχίας και ευτυχίας. Ποια είναι για σένα η χειρότερη μορφή δυστυχίας;

Η χειρότερη μορφή δυστυχίας θα έλεγα ότι είναι το να μην έχεις έναν άνθρωπο δίπλα σου, έναν άνθρωπο που να ξέρεις ότι θα είναι εκεί ό,τι κι αν γίνει και θα σε στηρίζει.  

– Μέσα σε πόσο διάστημα το έγραψες; Γράφεις συγκεκριμένες ώρες της ημέρας;

Μου πήρε σχεδόν ένα χρόνο να το γράψω. Τότε βέβαια δεν έκανα όλα αυτά που κάνω τώρα (γέλια).

Πλέον ναι, γράφω συγκεκριμένες ώρες της ημέρας γιατί έχω πολλά πράγματα να προλάβω.

– Επιστρέφοντας σε σένα, έχεις κάποιο motto;

Είναι τα λόγια του Μαρκ Γουόλμπεργκ από την ταινία «Rockstar». «If you work hard enough and you want it bad enough, dreams come true». Που σημαίνει «αν δουλέψεις αρκετά σκληρά και το θέλεις πολύ, τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα».

– Τελειώνοντας αυτή τη συνέντευξη θα θέλαμε να μάθουμε για τα μελλοντικά συγγραφικά σου σχέδια;

Γράφω ήδη το επόμενο μυθιστόρημα το οποίο είναι επίσης ιστορικού περιεχομένου.

Σχόλιο: «Sharif: Βαδίζοντας στο σκοτάδι» ο τίτλος και μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι πρόκειται για ένα ταξίδι από το φως στο σκοτάδι και πάλι πίσω. Το βιβλίο χωρίζεται σε δύο μέρη. Στο πρώτο παρακολουθούμε την ζωή του Σαρίφ που εργάζεται ως γιατρός και ζει με την γυναίκα του Αμίρα και την κόρη τους Φαράχ στη Συρία. Έχουν μια ευτυχισμένη και ήσυχη ζωή μέχρι το ξέσπασμα του πολέμου. Τότε γι’ αυτούς ξεκινά ένα μακρύ ταξίδι με σκοπό να βρουν ένα νέο τόπο εγκατάστασης. Βοηθοί τους σ’ αυτήν τους την προσπάθεια θα σταθούν πολλά άτομα που θα τους γλιτώσουν από κάποιες δύσκολες καταστάσεις. Θα ταξιδέψουν με όλα τα μέσα προκειμένου να φτάσουν εκεί που επιθυμούν, την Ελλάδα. Καραδοκούν όμως και πολλοί κίνδυνοι στους οποίους θα εκτεθούν. Θα φτάσουν ασφαλείς και αλώβητοι στον προορισμό τους;

Στο δεύτερο μέρος ο συγγραφέας μας γνωρίζει τον Γιάννη έναν άνθρωπο με έντονες ρατσιστικές απόψεις που ανήκει σε μια οργάνωση. Ο Γιάννης παλεύει ανάμεσα σε δύο αντικρουόμενες σκέψεις, δύο εαυτούς. Αυτές γίνονται πιο έντονες όταν γνωρίσει ένα άτομο που θα του αλλάξει την ζωή.

Τι θα γίνει όταν συναντηθούν οι δύο αυτοί διαφορετικοί πρωταγωνιστές; Το βιβλίο έχει πολύ μικρά κεφάλαια που δεν κουράζουν τον αναγνώστη, κινηματογραφική αφήγηση και ζωντανούς διαλόγους. Η σκιαγράφηση των χαρακτήρων επίσης είναι πολύ καλή καθώς παρατηρούμε την εξέλιξη και αντίδρασή τους σε διάφορες καταστάσεις με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι. Η γλώσσα είναι απλή και λιτή χωρίς βερμπαλισμούς. Σίγουρα, είναι ένα βιβλίο που αξίζει να διαβαστεί.

Μπορείτε να βρείτε το βιβλίο εδώ: https://ydroplanobooks.gr/product/vadizontas-sto-skotadi/

Το site του συγγραφέα: https://www.authoring-melodies.gr/

Η Ειρήνη Λόκα γεννήθηκε το 2002. Τελειώνοντας το Λύκειο εισήχθη στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Έχει παρακολουθήσει το διαδικτυακό Εργαστήρι Μικροδιηγήματος του Αλληλέγγυου Σχολείου της Ετεροτοπίας με εισηγητή τον συγγραφέα Γιάννη Φαρσάρη στο οποίο εκδόθηκε και μία συλλογή διηγημάτων στην Ανοικτή Βιβλιοθήκη συμπεριλαμβανομένου και του μικροδιηγήματός της «Η συνεδρία», πλήθος webinars για την ψυχική υγεία και ένα σεμινάριο Filmmaking από το Skillbox. Παρακολουθεί μαθήματα νοηματικής γλώσσας από το ΚΕΝΓ. Διηγήματα και ποιήματά της έχουν δημοσιευθεί σε διαδικτυακούς ιστότοπους και περιοδικά πολιτισμού: culturepoint.gr, Fractal κ.α.