«Είμαι ήσυχος» της Andie Powers από τις Εκδόσεις ΣΙΕΛ (Άποψη)

Οι εκδόσεις ΣΙΕΛ, πριν μερικούς μήνες, έφεραν στις εκδόσεις τους, το βιβλίο της Andie Powers, με τίτλο «Είμαι ήσυχος». Ίσως το πιο κατάλληλο βιβλίο για την παιδική εσωστρέφεια, η οποία παρουσιάζεται συχνά – πυκνά ως «πρόβλημα».

«Μην ντρέπεσαι βρε», «Γιατί είσαι ντροπαλός;», «Πολύ ντροπαλό έχει γίνει το παιδί», ήταν μερικές από τις φράσεις που άκουγα όταν ήμουν παιδάκι, και ακούν ακόμα χιλιάδες παιδάκια που είναι απλά… εσωστρεφή.

Στην ιστορία μας, ο Φάνης «δεν είναι ντροπαλός – είναι ήσυχος». Μια φράση που θα ήθελε να πει σε όλους εκείνους που τον έχουν για ντροπαλό, αλλά την κρατάει για τον ίδιο. Ο Φάνης, δείχνει εξωτερικά ένα παιδί ντροπαλό, μαζεμένο, ήρεμο, συνεσταλμένο και μοναχικό. Όμως, εσωτερικά είναι ενεργητικός, ευφάνταστος, γεμάτος όρεξη για ζωή. Μέσα του, ανθίζει σε κάθε τομέα, και σε ό,τι κι αν κάνει, με ό,τι κι αν καταπιαστεί. Είναι επιλογή του να μην το εξωτερικεύει και να κρατάει για τον εαυτό του ό,τι σκέφτεται. Και δεν είναι μόνο εκείνος. Αυτό συμβαίνει σε πολλούς «Φάνηδες» εκεί έξω. Ένα βιβλίο που περιγράφει επ’ ακριβώς πώς νιώθουν όλα αυτά τα παιδάκια, που αποφασίζουν να αντιδράσουν αλλιώς στα εξωτερικά ερεθίσματα. Μια ιστορία για να ενθαρρύνουμε το διαφορετικό… που μήπως τελικά, δεν είναι τόσο διαφορετικό όσο παρουσιάζεται;

Αξιοσημείωτη, και πολύ σημαντική είναι η εισαγωγή της ψυχολόγου, Σουζάνας Παπαφάγου, προκειμένου ο καθένας από εμάς, που θα επιλέξει να διαβάσει αυτό το βιβλίο, να εισχωρήσει πρώτα στον ψυχισμό των εσωστρεφών παιδιών.

Η εικονογράφηση, δένει ομαλά, αλλά και πολύ όμορφα με το κείμενο, κάνοντάς το περισσότερο κατανοητό και στα ίδια τα παιδιά, αλλά και σε γονείς ή εκπαιδευτικούς, που οφείλουν να γνωρίζουν για την παιδική εσωστρέφεια, καθώς, ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορεί να έρθουν αντιμέτωποι.

Και μιλώντας και με μια πιο προσωπική χροιά… ήταν ένα θέμα που αναζήτησα μεγαλώνοντας, διότι ήμουν ένα απ’ αυτά τα παιδιά. Νόμιζα ότι κάτι πηγαίνει στραβά με εμένα και είχα κάποιο «θέμα». Ήταν και ο λόγος που αυτό το βιβλίο άγγιξε ευαίσθητες χορδές μου. Όμως, τώρα ξέρω τι θα διδάξω ως εν δυνάμει εκπαιδευτικός στο παιδάκι που ξέρει την απάντηση αλλά αποφασίζει να μη σηκώσει το χεράκι του. Να το ενθαρρύνω να αγκαλιάσει αυτή την πλευρά του εαυτού του σ’ έναν κόσμο γεμάτο εξωστρεφείς, και να τον κατακτήσει όπως μόνο εκείνο ξέρει.

«Είμαι ήσυχος» της Andie Powers από τις Εκδόσεις ΣΙΕΛ: εδώ

Διαβάστε περισσότερες απόψεις για βιβλία και συνεντεύξεις συγγραφέων: εδώ

Η Ρένια Γαλιώτη, γεννημένη το 2002, είναι προπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Με πολλή αγάπη για τα παιδιά, το διάβασμα, τις τέχνες και τον πολιτισμό γενικότερα, αποφάσισε να ασχοληθεί με το γράψιμο επί των παραπάνω θεμάτων, κάτι το οποίο τη γεμίζει από πολύ μικρή ηλικία. Μεγάλη της αγάπη είναι το θέατρο, με το οποίο ασχολείται τα τελευταία 7 χρόνια. Έχει παρακολουθήσει πολλά σεμινάρια παιδαγωγικών θεμάτων, δημιουργικής γραφής κ.α.