Ιωσήφ Μανίκης: «Πρόκειται να διαβάσετε μια ιστορία πολιτικής φαντασίας του κοντινού μέλλοντος»

Αποκλειστικά καλεσμένος μας στο your e-articles ο συγγραφέας Ιωσήφ Μανίκης ώστε να γνωρίσουμε τόσο τον ίδιο όσο και το μυθιστόρημά του «Επιστροφή στο λίκνο» που κυκλοφορεί από τις Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή.

Ξεκινώντας αυτή τη συνέντευξη θα ήθελες να μοιραστείς μαζί μας λίγα πράγματα για να σε γνωρίσουμε;

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Πρέβεζα, ενώ τώρα ζω στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασα χημεία στο ΑΠΘ και πραγματοποίησα μεταπτυχιακές σπουδές (ΜΒΑ). Η επαγγελματική μου πορεία στον χώρο του μελιού περιλαμβάνει θέσεις ευθύνης και ερευνητική δραστηριότητα, με αρκετές δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά και ένα βιβλίο που αναφέρεται στις νέες τεχνολογίες στα προϊόντα μελιού.
Η αγάπη μου για την πολιτική και επιστημονική φαντασία, καθώς και το λογοτεχνικό μου σαράκι, με οδήγησαν στη συγγραφή. Αρχικά, ασχολήθηκα με τη δημιουργία διηγημάτων και στη συνέχεια έγραψα το πρώτο μου μυθιστόρημα. Εκτός από τη συγγραφή, είμαι σινεφίλ, ερασιτέχνης φωτογράφος και με τη σύζυγό μου περιηγούμαστε στον κόσμο. Οι εντυπώσεις και οι εμπειρίες από τα ταξίδια αποτυπώνονται στο μυθιστόρημά μου “Επιστροφή στο Λίκνο”.

-Tι αγαπάς, τι φοβάσαι και τι έχεις χάσει σε αυτή τη ζωή;

Μια από τις ηρωίδες του βιβλίου μου, «Επιστροφή στο λίκνο», λέει σε μια στιγμή συνειδητοποίησης:
«Άρχισα να βλέπω με άλλο μάτι τους ανθρώπους, όταν επιβεβαίωσα μια φράση που διάβασα, πως όποιον και να συναντήσεις, κάτι έχει χάσει, κάτι φοβάται και κάτι αγαπά».
Κι εγώ, όπως και πολλοί άλλοι, έχω χάσει ανθρώπους και μερικά όνειρα στο πέρασμα του χρόνου.
Αγαπώ την οικογένειά μου, τους φίλους μου και τα ενδιαφέροντά μου. Φοβάμαι το ενδεχόμενο να χάσω ό,τι αγαπώ.

-Αγαπημένη στιγμή μέσα στη μέρα;

Η αγαπημένη μου στιγμή είναι όταν γράφω στο μπαλκόνι του σπιτιού μου. Ενώ την ώρα της ανάπαυσης επιζητώ πλήρη ησυχία, κατά τη διάρκεια της συγγραφής απολαμβάνω όλους τους ήχους της πόλης.

-Αν η ζωή είχε χρώμα, ποιο χρώμα θα ήταν αυτό;

Το φωτεινό γαλάζιο χρώμα, εκείνο που με γεμίζει ηρεμία.

-Υπάρχουν κάποιοι συγγραφείς που ξεχωρίζεις και αγαπάς ιδιαίτερα;

Αγαπώ πολλούς συγγραφείς και ανάμεσά τους ξεχωρίζουν ο Ανατόλ Φρανς και ο Τομ Ρόμπινς.
Όσον αφορά την επιστημονική φαντασία, συγγραφείς που με έχουν εντυπωσιάσει και πιθανώς επηρεάσει είναι ο Ισαάκ Ασίμοφ και η Ούρσουλα Λεγκέν.

-Γιατί αποφάσισες να ξεκινήσεις την συγγραφική σου πορεία γράφοντας ένα μυθιστόρημα Επιστημονικής Φαντασίας;

Από τότε που όριζα τον εαυτό μου, είχα αδυναμία στα βιβλία πολιτικής φαντασίας, ιδιαίτερα τα γαρνιρισμένα με επιτεύγματα του επιστημονικού μέλλοντος. Πριν από λίγα χρόνια, είχα την ευκαιρία να διαβάσω ένα επιστημονικό έργο που συνδύαζε τις επιστημονικές γνώσεις με αναφορές στη λογοτεχνία της επιστημονικής φαντασίας. Σαν να έγινε ένα κλικ μέσα μου. Σχημάτισα με το μυαλό μου μια όμορφη κοινωνία και τη συνδύασα με τις εικόνες ενός πιθανού μέλλοντος. Σκέφτηκα ένα λογοτεχνικό βιβλίο που ήθελα να διαβάσω και δεν το είχα βρει. Αποφάσισα, λοιπόν, να το γράψω.

-Ποια είναι τα σημαντικότερα στοιχεία που πρέπει να έχει ένα καλό μυθιστόρημα κατά την άποψή σου;

Συναρπαστική πλοκή που κρατά τον αναγνώστη σε αγωνία και τον καθηλώνει μέχρι το τέλος.
Ενδιαφέροντες πολυδιάστατους χαρακτήρες, με τους οποίους ο αναγνώστης μπορεί να συνδεθεί.
Δομή και ρυθμό κατάλληλο για να διατηρεί την προσοχή του αναγνώστη.
Να αναδεικνύει σημαντικά θέματα ή να προκαλεί σκέψη.

-«Επιστροφή στο Λίκνο», από τις Πρότυπες εκδόσεις Πηγή, πώς προέκυψε ο τίτλος και τι θα διαβάσουμε;

Πρόκειται για μια ιστορία πολιτικής φαντασίας του κοντινού μέλλοντος. Εβδομήντα χρόνια μετά την αναχώρησή τους για ένα χωροχρονικό ταξίδι στο Γαλαξία, τέσσερις αστροναύτες επιστρέφουν στη Γη, διατηρώντας τη νιότη τους χάρη στη βαθιά νάρκωση και τη σχετικότητα. Ποιες πολιτικοκοινωνικές συνθήκες τους περιμένουν στον πλανήτη που άφησαν; Θα βρουν ένα καλύτερο μέλλον; Θα γίνει το ουτοπικό τους όνειρο, όραμα για ολόκληρη την ανθρωπότητα; Ή μήπως όχι;
Το κύριο θέμα του βιβλίου αποτυπώνεται ακριβώς στον τίτλο του. Οι ήρωες επιστρέφουν στη Γη, στον λίκνο τους. Το εξώφυλλο του βιβλίου απεικονίζει τη Γη ως λίκνο, σαν να τους περιμένει.

-Θα μας γνωρίσετε με τους πρωταγωνιστές σας;

Οι κεντρικοί πρωταγωνιστές είναι οι τέσσερις αργοναύτες και το ρομπότ Χόκου, κάθε ένας από τους οποίους έχει τις δικές του γοητευτικές ιδιαιτερότητες:

  • Ο αστροφυσικός Τζακ είναι ένας αρχηγός σε μια εξαιρετική ομάδα. Τα πρώτα πράγματα που εντυπωσιάζουν πάνω του είναι η σοβαρότητα, η ηρεμία και οι άνετες κινήσεις του.
  • Η αστρομηχανικός Μάγια, μια αθλητική και όμορφη Μοσχοβίτισσα, παρουσιάζει μια πολυδιάστατη προσωπικότητα. Η μεγαλύτερη «αδυναμία» της είναι η αυθόρμητη συμπεριφορά της.
  • Ο μηχανικός ηλεκτρονικών συστημάτων Ράινερ είναι εύθυμος και ανοιχτόκαρδος, με καταπληκτικό χιούμορ. Διαθέτει επίσης την ικανότητα να προσαρμόζεται σε οποιοδήποτε περιβάλλον.
    Η βιολόγος και βοτανολόγος Γκονγκ είναι μια ψηλή και λυγερή Κινέζα, που ζούσε μια ήρεμη ζωή με την οικογένειά της. Η Δύναμη της Κίνας δεν της άφησε καμία επιλογή και μετέχει στην αποστολή χωρίς τη θέλησή της.
  • Η Χόκου, ένα αιωρούμενο ρομπότ με φωνή και τεχνητή νοημοσύνη, έχει τη μορφή τρισδιάστατου αστεριού, με το κεφάλι μιας έφηβης μιγάδας στο κέντρο. Η Χόκου έχει στον εγκέφαλό της όλη τη γνώση της ανθρωπότητας.

-Ποια τα μελλοντικά συγγραφικά σου σχέδια, θα συνεχίσεις να γράφεις μυθιστορήματα επιστημονικής φαντασίας;

Ναι, συνεχίζω να ασχολούμαι με τη συγγραφή επιστημονικής φαντασίας. Προς το παρόν, βρίσκομαι στη διαδικασία συγγραφής της συνέχειας της ιστορίας Επιστροφή στο Λίκνο. Αν και αυτή η ιστορία είναι αυτοτελής, έχω σκεφτεί να επεκτείνω τον κόσμο της και να την εξελίξω περαιτέρω. Παράλληλα, εργάζομαι πάνω σε μια ταξιδιωτική νουβέλα που ελπίζω να προσφέρει μια νέα εμπειρία, κάτι διαφορετικό.

-Πιστεύεις η λογοτεχνία μπορεί να επηρεάσει και αλλάξει τον κόσμο ή αποτελεί απλώς ένα μέσο διαφυγής και ψυχαγωγίας;

Η λογοτεχνία έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει και να αλλάξει τον κόσμο, και δεν περιορίζεται μόνο στον ρόλο της ψυχαγωγίας και διαφυγής. Βέβαια, όπως και με κάθε τέχνη, η επίδραση της λογοτεχνίας είναι υποκειμενική και μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τον αναγνώστη. Παρ’ όλα αυτά, πολλοί συγγραφείς έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν έργα που προκαλούν σκέψη και αλλαγή στην κοινωνία.

-Εκ μέρους του your e-articles σ’ ευχαριστώ γι’ αυτήν την συνέντευξη.

Κι εγώ ευχαριστώ για τις πολύ ουσιαστικές και όμορφες ερωτήσεις. Να είστε καλά!

Ιωσήφ Μανίκης – Επιστροφή στο Λίκνο, περισσότερα για το βιβλίο και τον συγγραφέα: εδώ

Διαβάστε ακόμα περισσότερες απόψεις για βιβλία και συνεντεύξεις συγγραφέων: εδώ

Ο Γιώργος Δόλγυρας γεννήθηκε στα Ιωάννινα 10.05.89. Μεγάλωσε στην Έδεσσα και τα τελευταία χρόνια ζει στην Θεσσαλονίκη. Φοίτησε στη Νομική του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Σπούδασε στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ στο τμήμα Δημοσιογραφίας. Παρακολούθησε μαθήματα σκηνοθεσίας, θεάτρου και συγγραφής. Εργάστηκε σε διάφορες θεατρικές και κινηματογραφικές παραγωγές. Το 2020 εκδόθηκε η πρώτη του συλλογή διηγημάτων Τρόμου – Φαντασίας: «Σκοτεινά Φεγγάρια», η οποία κυκλοφόρησε από τις «Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή». Αρθρογραφεί επίσης στον ιστότοπο πολιτισιμού: culturepoint.gr.