Εκδόσεις Αυγέρη – Ένας εκδοτικός με άρωμα γυναίκας

Οι Εκδόσεις Αυγέρη εμφανίστηκαν στον εκδοτικό χώρο το 2022 με σκοπό να αλλάξουν τη λογοτεχνική και αναγνωστική ματιά. Οι Ηώ Αυγέρη και Νατάσα Γκουτζικίδου με μότο: «Τα βιβλία είναι όπως οι άνθρωποι, έχουν σώμα, ψυχή και μια απόλυτα σταθερή αξία», καθοδηγούν αυτό το λογοτεχνικό εγχείρημα. Μία ενδιαφέρουσα προσπάθεια με άρωμα γυναίκας η οποία ελπίζουμε να έχει την τύχη που της αξίζει και την προσοχή σας. Γι’ αυτό τις έχουμε σήμερα σε μία αποκλειστική συνέντευξη στο yourearticles.

-Δύο γυναίκες επικεφαλείς εκδοτικού, αντιμετωπίσατε σεξισμό ή η εποχή των έμφυλων διακρίσεων έχει περάσει πια;

Ν – Δεν θεωρώ πως κάποιος μας φέρθηκε χωρίς σεβασμό εξαιτίας του φύλου μας. Άλλωστε, αν κάνει κανείς μια βόλτα στον εκδοτικό κόσμο θα δει πολλές άξιες και ικανές γυναίκες να ηγούνται αυτών. Το αν ο σεξισμός έχει εκλείψει γενικά… Δυστυχώς, όχι και αυτό είναι κάτι που το βλέπουμε καθημερινά.

Η – Ο σεξισμός βασίζεται στην ιδέα ότι κάποια άτομα είναι κατώτερα εξαιτίας του φύλου τους. Προσωπικά δεν νιώθω, δεν φέρομαι και δεν είμαι κατώτερη, οπότε ακριβώς έτσι κινούμαι με αποτέλεσμα να μπαίνουν τα προσωπικά μου όρια χωρίς να προσπαθήσω ιδιαίτερα. Φυσικά και η εποχή δεν έχει περάσει. Πάντα θα υπάρχει ο σεξισμός, ο ρατσισμός κλπ. Οποιαδήποτε μορφή βίας μοιάζει να είναι αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας δυστυχώς.

-Υπάρχουν κλίκες στον χώρο, δεχθήκατε πόλεμο;

Ν – Όπως σε όλα τα επαγγέλματα, έτσι και στον χώρο του βιβλίου υπάρχουν κλίκες αποτελούμενες από ανθρώπους που αδυνατούν να κατανοήσουν ότι αφενός υπάρχει χώρος για όλους, αφετέρου ο μόνος αληθινός κριτής είναι ο αναγνώστης και ο χρόνος. Δεν χρειάζεται να «πολεμήσεις» κανέναν, η αξία του καθενός μας φαίνεται όπως και ο χαρακτήρας του. Όσοι αναλώνονται σε τέτοιους είδους περιστατικά, χάνουν πολύτιμο χρόνο από τη ζωή τους ή δεν ενδιαφέρονται να αποκτήσουν μία… Ή απλώς δεν διαθέτουν.

Η – Θα μου επιτρέψεις να μην απαντήσω.

-Κυκλοφορεί ως χωρατό το οποίο θα έχετε ακούσει, πως στην Ελλάδα ίσως έχουμε περισσότερους συγγραφείς από αναγνώστες και όμως εσείς αποφασίσατε να δημιουργήσετε έναν ακόμα εκδοτικό, γιατί; Tι είδους βιβλία θα εκδίδετε;

Ν – Εργάζομαι σχεδόν είκοσι χρόνια στον χώρο των εκδόσεων. Έχω βιώσει δεκάδες κωμικοτραγικές καταστάσεις και κάποιες καθόλου ευχάριστες. Από κάποιους, μάλιστα, δεν έβλεπα την ώρα και τη στιγμή να φύγω. Πάντοτε ονειρευόμουν έναν εκδοτικό οίκο που να σέβεται τον συγγραφέα αλλά και τον αναγνώστη, μα πάνω απ’ όλα το ίδιο του το προϊόν. Ε, αυτή η στιγμή ήρθε όταν ο δρόμος μου έσμιξε με της Ηούς. Εκδίδουμε λογοτεχνία, μιας και είναι και το είδος που επίσης εκπροσωπούμε ως συγγραφείς.

Η – Όταν αγαπάς το βιβλίο και τη συγγραφή εστιάζεις σε αυτά και όχι σε όλα όσα τα περιβάλλουν. Ο σκοπός του εκδοτικού μας είναι να εκδίδει βιβλία που στο σύνολό τους θα αποπνέουν σεβασμό στον δημιουργό και τον αναγνώστη, αγάπη για τη λογοτεχνία και ποιότητα. Ακόμα και αν αυτό το χωρατό έχει βάση, θα πω πως δεν έχει σημασία πόσοι «βγαίνουν» αλλά πόσοι «μένουν».

-Το βιβλίο στην χώρα μας δεν πουλάει τόσο πολύ και θεωρείται μάλλον «είδος πολυτελείας» για λίγους, μπορεί να γίνει mainstream με κάποιον τρόπο;

Ν – Υπάρχουν πολλές στερεοτυπικές απόψεις για το βιβλίο που αναπαράγονται μέσα στα χρόνια, όπως ότι το βιβλίο είναι ένας ακριβό είδος. Αυτό που ξεχνούν επιμελώς όσοι ενστερνίζονται τέτοιες αντιλήψεις είναι ότι για να παραχθεί ένα βιβλίο εργάζεται ένας πραγματικά μεγάλος αριθμός ανθρώπων, κάτι που δικαιολογεί απόλυτα την τιμή του. Αν θέλουμε πάντως να είμαστε ειλικρινείς, το πρόβλημα δεν είναι η τιμή του βιβλίου αλλά το γεγονός ότι στη χώρα μας απουσιάζει η σχετική παιδεία που θα δημιουργήσει μελλοντικούς αναγνώστες.

Η – Σήμερα, πολλά υλικά πράγματα θεωρούνται είδη πολυτελείας αλλά το θέμα είναι σε ποιο από αυτά επιλέγει ο άνθρωπος να επενδύσει. Η ανάγνωση έχει πολλαπλά οφέλη και όπως αναφέρει η Νατάσα, η σχετική παιδεία από νωρίς θα μπορούσε να δημιουργήσει μελλοντικούς αναγνώστες.

-Επισκεπτόμενος το site σας δεν βλέπω e-books (βιβλία σε ψηφιακή μορφή), γιατί;

Ν – Πράγματι, δεν έχουμε e-books. Γενικότερα, αγαπάμε το βιβλίο στη φυσική του μορφή. Επίσης, καλώς ή κακώς, οι σχετικές πλατφόρμες αντιμετωπίζουν αρκετά προβλήματα σε ό,τι αφορά στο «κατέβασμα», ενώ το κόστος τους δεν έχει ικανοποιητική διαφορά σε σχέση με το φυσικό βιβλίο. Γιατί να χάσει, λοιπόν, κανείς την ευκαιρία να χαϊδέψει ένα σκληρόδετο βιβλίο ή να μυρίσει αυτό το μοναδικό άρωμα… βιβλιοθήκης και να προτιμήσει μία οθόνη; Προφανώς, δεν αποκλείω να συμβεί στο μέλλον αλλά προς το παρόν δεν είναι στα άμεσα σχέδιά μας.

Η – Σαν τον ήχο της σελίδας που γυρίζει, σαν το άρωμα του χαρτιού και σαν μια γεμάτη από αναγνωστικά ταξίδια βιβλιοθήκη δεν υπάρχει τίποτα όμοιας αξίας.

-Αρκετοί πιστεύουν ότι το έντυπο θα εκλείψει και τα βιβλία στο μέλλον θα κυκλοφορούν μόνο σε ψηφιακή μορφή πιθανόν γραμμένα από AI τεχνολογία αντί συγγραφείς, ποια είναι η άποψή σας;

N – Η τεχνητή νοημοσύνη δεν πρόκειται ποτέ να υποκαταστήσει τον άνθρωπο στο απόλυτο. Προφανώς μπορεί να γράψει βιβλία αλλά θα είναι κείμενα χωρίς ταυτότητα και ψυχή.

Η – Η τεχνητή νοημοσύνη μιμείται στοιχεία της ανθρώπινης συμπεριφοράς και είναι γνωστό πως κανένα «αντίγραφο» δεν μπορεί να είναι απόλυτο του πρωτότυπου. Ειδικά στη συγγραφή δεν θα μπορούσε να αντικαταστήσει την αέναη ανθρώπινη φαντασία, τον πλούτο έκφρασης των συναισθημάτων και την ψυχή.

-Ποια είναι η άποψή σας για την ενιαία τιμή του βιβλίου*, βοηθάει το βιβλίο προστατεύοντάς το από το να πουλιέται σε εξευτελιστική τιμή, ή όχι καθώς πνίγει τον ανταγωνισμό μιας και οι εκδότες κρατάνε άτυπα τις ίδιες τιμές έχοντας ένα ιδιότυπο καρτέλ;

Ν – Η ενιαία τιμή προφυλάσσει το βιβλίο για δεκαοχτώ μήνες. Μετά, ο εκάστοτε πωλητής μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Και προφανώς είναι θετικό το γεγονός ότι υπάρχει αυτή η «προστασία» αλλά το ερώτημα είναι τι γίνεται μετά. Πρέπει κάποτε να αναρωτηθούμε γιατί έχουμε επιλέξει να παρουσιάζουμε το βιβλίο ως ένα αντικείμενο που παλιώνει και μετά το αφήνουμε ουσιαστικά έρμαιο στη διάθεση του καθενός.

Η – Η ενιαία τιμή δεν προστατεύει μονάχα το βιβλίο αλλά και τις επιχειρήσεις που ασχολούνται με αυτό. Δεν είναι τυχαίο που ο θεμιτός και υγιής ανταγωνισμός βοηθάει στην καινοτομία, την ανάπτυξη και την εξέλιξη των επιχειρήσεων που παράγουν ή εμπορεύονται οποιοδήποτε προϊόν.

*Ενιαία τιμή βιβλίου, όπως καθιερώνεται στον νόμο 2557/97, σημαίνει ότι κάθε τίτλος βιβλίου που εκδίδεται, επανεκδίδεται ή ανατυπώνεται, πωλείται προς το κοινό στην ίδια τιμή λιανικής πώλησης από όλα τα σημεία λιανικής πώλησης. Την ενιαία τιμή την καθορίζει ο εκδότης για κάθε βιβλίο που εκδίδει.

Εκδόσεις Αυγέρη: εδώ

Διαβάστε περισσότερα για το βιβλίο και συνεντεύξεις συγγραφέων: εδώ

Ο Γιώργος Δόλγυρας γεννήθηκε στα Ιωάννινα 10.05.89. Μεγάλωσε στην Έδεσσα και τα τελευταία χρόνια ζει στην Θεσσαλονίκη. Φοίτησε στη Νομική του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Σπούδασε στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ στο τμήμα Δημοσιογραφίας. Παρακολούθησε μαθήματα σκηνοθεσίας, θεάτρου και συγγραφής. Εργάστηκε σε διάφορες θεατρικές και κινηματογραφικές παραγωγές. Το 2020 εκδόθηκε η πρώτη του συλλογή διηγημάτων Τρόμου – Φαντασίας: «Σκοτεινά Φεγγάρια», η οποία κυκλοφόρησε από τις «Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή». Αρθρογραφεί επίσης στον ιστότοπο πολιτισιμού: culturepoint.gr και στο vivliosimeia.gr