Eύη Φρυγανά:«Η συγγραφέας βρίσκει ευφάνταστους τρόπους για να πεθάνουν κάποιοι»

Eύη Φρυγανά η σημερινή μας καλεσμένη στο yourearticles. Ας γνωρίσουμε την ίδια και το νέο της αστυνομικό μυθιστόρημα: «Το Φιλί» – Το πρώτο βιβλίο της σειράς «10ος Μήνας» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Χάρτινη Πόλη.

-Ποια είναι η Eύη Φρυγανά ως άνθρωπος και ως συγγραφέας;

Η συγγραφέας Εύη Φρυγανά βρίσκει ευφάνταστους τρόπους για να πεθάνουν κάποιοι (χαρακτήρες, πού πήγε το μυαλό σας;) και για να διαπράξουν το έγκλημα κάποιοι άλλοι, ώστε να μην τους πιάσει η αστυνομία. Ο άνθρωπος Εύη Φρυγανά δεν κάνει τίποτα από τα δύο. Το υπόσχομαι.

-Τι αγαπά, τι φοβάται και τι έχει χάσει στη ζωή;

Λατρεύω τις ταινίες, σκιάζομαι τα ύψη και πριν καθίσω να απαντήσω στις ερωτήσεις πέρασα μισή ώρα ψάχνοντας τα γυαλιά μου (και δεν τα χρειάζομαι καν στον υπολογιστή).

-Υπάρχει κάποιος αγαπημένος/η συγγραφέας και έργο που να ξεχωρίζεις και λατρεύεις το οποίο έχει επηρεάσει και τη δική σου συγγραφική πορεία;

Έχω σε μεγάλη εκτίμηση τη Gillian Flynn. Πρόσφατα ξαναδιάβασα το «Gone Girl» και ακόμη διατυμπανίζω πόσο καταπληκτική είναι. Η πρώτη μου επαφή με την αστυνομική λογοτεχνία ήταν με την Ann Cleeves, νέα βιβλία της οποίας ακόμα αγοράζω κάθε χρόνο. Η αγάπη για τις έρευνες ανθρωποκτονιών στη βρετανική επαρχία σίγουρα από εκεί προέκυψε.

-Ποια είναι τα σημαντικότερα στοιχεία που πρέπει να έχει ένα καλό αστυνομικό μυθιστόρημα;

Εγώ χρειάζομαι αστυνομικές διαδικασίες, για να μου κρατήσει το ενδιαφέρον ένα βιβλίο, και ρεαλισμό, για να μη βγω από τα ρούχα μου. Τα υπόλοιπα είναι δευτερεύοντα και με αυτό το σκεπτικό γράφω. Τώρα αν αυτό μεταφράζεται σε συνταγή που πετυχαίνει είναι ερώτηση για τους αναγνώστες.

-Τι θα διαβάσουμε στο νέο σου αστυνομικό μυθιστόρημα «Το Φιλί» από τις εκδόσεις Χάρτινη Πόλη;

Καταρχάς θα μάθετε πώς να κλέβετε, παρότι θα πρότεινα να μην το προσπαθήσετε και θα εκτιμούσα αν δεν με κατονομάσετε ως συνεργό σας στο δικαστήριο. Πέρα απ’ αυτό όμως, θα δείτε την ιστορία μίας νέας κοπέλας, όταν ξεκινάει να εκπαιδεύεται ως κλέφτης, για να ξεφύγει από την άσχημη οικογενειακή ζωή της, και αργότερα όταν έχει γίνει πια καταξιωμένη επαγγελματίας (κλέφτης, ναι). Κυρίως όμως θα δείτε ότι το έγκλημα δεν είναι μία καριέρα που θα πρέπει να ακολουθήσει κανείς (αυτά τα γράφω για τους εισαγγελείς που θα εξετάσουν τις υποθέσεις στις οποίες θα βρεθώ μπλεγμένη κάποια στιγμή με τα βιβλία που γράφω).

-Ταυτίζεσαι κάπου με τους χαρακτήρες του μυθιστορήματός σου;

Υπάρχει πάντα κατανόηση και, ανάλογα με τον χαρακτήρα, συμπάθεια έως έναν βαθμό. Με κάποιους μοιράζομαι και μερικά προσωπικά στοιχεία, αλλά δεν θα αναφέρω ονόματα. Αν θέλετε να με αντιπαθήσετε, θα πρέπει να το κάνετε μόνοι σας. Δεν θα σας βοηθήσω κιόλας!

-Το αστυνομικό μυθιστόρημα είναι από τα πιο εμπορικά είδη με αποτέλεσμα να εκδίδεται πληθώρα έργων κάθε χρόνο, τόσο ελληνικής όσο και ξένης λογοτεχνίας. Ποια είναι εκείνα τα στοιχεία που το αναγνωστικό κοινό θα βρει στο έργο σας, ώστε να το προτιμήσει έναντι άλλων;

Θα πω το κλασικό πια «δείτε την περίληψη και, αν σας αρέσει, αγοράστε το». Αν θέλετε κάτι περισσότερο για να αποφασίσετε (γουρούνι στο σακί θα πάρουμε;), μπορείτε να διαβάσετε δωρεάν τα πρώτα κεφάλαια όλων των βιβλίων στην ιστοσελίδα μου: www.evifrigana.gr.

-Έχοντας γράψει 4 μυθιστορήματα ως έμπειρη πια συγγραφέας, θα ήθελες να μοιραστείς μαζί μας μερικά συγγραφικά μυστικά, πώς έρχεται η έμπνευση; Πώς γεμίζουν οι σελίδες;

Η έμπνευση έρχεται από το οτιδήποτε, οπότε δεν έχω να μοιραστώ κάτι μαζί σας.
Οι σελίδες γεμίζουν με δυσκολία. Κάθε συγγραφέας τα ίδια θα σας πει. Το γράψιμο του βιβλίου είναι μία απαιτητική δουλειά και οι διορθώσεις ακόμα μία ακόμα χειρότερη, αλλά το μακράν πιο βασανιστικό είναι η συγγραφή της περίληψης για το οπισθόφυλλο. Και σε αυτό θα με υποστηρίξουν οι συνάδελφοι. Οι απόψεις διίστανται κυρίως σε ένα θέμα: συγγραφή σε υπολογιστή ή σε χαρτί; Κανείς όμως -πραγματικά κανείς- δεν προτιμάει τη γραφομηχανή. Με μεγάλη διαφορά, θεωρείται το πιο δύσκολο μέσο συγγραφής . Και αυτό μυστικό του επαγγέλματος είναι. (Αν έχετε απορία, εγώ έχω έναν υπερβολικά άθλιο γραφικό χαρακτήρα, για να μη χρησιμοποιώ υπολογιστή).

-Ποια τα μελλοντικά συγγραφικά σχέδια σου;

Με δύο σειρές βιβλίων σε εξέλιξη δεν έχω πια την πολυτέλεια να κάνω σχέδια για κάτι διαφορετικό. Μέσα στο 2024 περιμένετε το επόμενο βιβλίο με την αρχιφύλακα Λόρεν Γουότερστον, συνέχεια του «Ο Κήπος με τους Υάκινθους» και του «Ο Τοίχος με τις Ανεμώνες», και το δεύτερο βιβλίο της σειράς «Δέκατος Μήνας», το επόμενο μετά «Το Φιλί».

-Μπορεί η λογοτεχνία να κάνει τον κόσμο καλύτερο;

Κάθε τέχνη έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τον τρόπο σκέψης των ανθρώπων, αν είναι αρκετά ανοιχτοί σε αυτή. Τουλάχιστον αυτό ελπίζω. Από εκεί και πέρα είναι δική μας δουλειά να αλλάξουμε τον κόσμο. Δεν μπορούμε να τα ρίχνουμε όλα πάνω στη λογοτεχνία. Τι να πρωτοκάνει και αυτή;

Eύη Φρυγανά, Το Φιλί και τα υπόλοιπα βιβλία της συγγραφέως: εδώ

Διαβάστε περισσότερες απόψεις για βιβλία και συνεντεύξεις συγγραφέων: εδώ

Ο Γιώργος Δόλγυρας γεννήθηκε στα Ιωάννινα 10.05.89. Μεγάλωσε στην Έδεσσα και τα τελευταία χρόνια ζει στην Θεσσαλονίκη. Φοίτησε στη Νομική του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Σπούδασε στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ στο τμήμα Δημοσιογραφίας. Παρακολούθησε μαθήματα σκηνοθεσίας, θεάτρου και συγγραφής. Εργάστηκε σε διάφορες θεατρικές και κινηματογραφικές παραγωγές. Το 2020 εκδόθηκε η πρώτη του συλλογή διηγημάτων Τρόμου – Φαντασίας: «Σκοτεινά Φεγγάρια», η οποία κυκλοφόρησε από τις «Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή». Αρθρογραφεί επίσης στον ιστότοπο πολιτισιμού: culturepoint.gr.