Ghostwriting στην Ελλάδα – Φήμες ή πραγματικότητα;

Φανταστείτε να διαβάζετε φανατικά κάποιον συγγραφέα και τα βιβλία του να μην τα γράφει ο ίδιος αλλά κάποιος άλλος ή ακόμα και μία ολόκληρη ομάδα ανθρώπων του εκδοτικού (επιμελητές συνήθως). Αυτό είναι το αποκαλούμενο “ghostwriting”. Δηλαδή συγγραφείς φαντάσματα (ghostwriters), οι οποίοι αναλαμβάνουν έναντι αμοιβής από τον εκάστοτε εκδοτικό να γράφουν έργα τα οποία μετά κυκλοφορούν με το όνομα κάποιου άλλου επώνυμου συγγραφέα ο οποίος πουλάει πιο εύκολα το εκάστοτε έργο ως «όνομα».

Το ghostwriting στην Ελλάδα ίσως δεν είναι τόσο διαδεδομένο όπως στις ΗΠΑ ή στην Αγγλία και δε θα βρείτε εύκολα αγγελίες στο διαδίκτυο ή σε εφημερίδες για πρόσληψη σε αυτή τη θέση. Ωστόσο υπάρχει και είναι εδώ ως ένα πολύ καλά κρυμμένο επτασφράγιστο μυστικό στα υπόγεια των μεγάλων εκδοτικών οίκων.

Όταν κάποιος έχει άπειρα best sellers στο ενεργητικό του αλλά στο προφίλ του στο facebook ή το instagram, δεν μπορεί να γράψει δυο γραμμές σωστά ελληνικά. Ε τότε μπορείτε να αρχίσετε να σκέφτεστε ότι ίσως και να μην είναι ο δημιουργός όλων αυτών των συγγραφικών έργων αλλά απλώς φέρουν το όνομά του. Σας δίνει ο ίδιος ο συγγραφέας τα σημάδια.

Γιατί γίνεται όλο αυτό; Επειδή η δημιουργικότητα και η έμπνευση κάποιου δεν μπορεί να είναι αστείρευτη και καλώς ή κακώς το βιβλίο είναι προϊόν και πρέπει να πουλήσει για να συνεχίσει η επιχείρηση να υπάρχει.
Ο δε ανώνυμος συγγραφέας (το φαντασματάκι μας) που θα δεχτεί να γίνει γραφιάς στην υπηρεσία κάποιου επώνυμου, κοστίζει λιγότερο, δεν έχει απαιτήσεις και με τις κατευθυντήριες γραμμές γίνεται η μηχανή που παράγει ατελείωτα έργα. Και αν δε φτάνει ένας, προσλαμβάνεται και δεύτερος και τρίτος και τέταρτος και ου το καθεξής. Στην Ελλάδα βέβαια τα συγκεκριμένα άτομα συνήθως εργάζονται ήδη στον εκδοτικό ως επιμελητές και με αυτή την εργασία αυξάνουν απλά τις απλά τις απολαβές τους.

Λογικά σε αυτό το σημείο σας δημιουργείται η εύλογη απορία: «μα γιατί κάποιος να δεχτεί να χαρίσει το πνευματικό του δημιούργημα σε άλλον έναντι πενιχρής αμοιβής;». Η απάντηση είναι απλή: μόνο έτσι αυξάνουν οι πιθανότητες κάποιου φέρελπι συγγραφέα να δει και κάποιο δικό του έργο μελλοντικά να εκδίδεται από τον εκδοτικό. Ή πάλι όχι και να μείνει για πάντα στη σκιά κάποιου επώνυμου συγγραφέα ως φαντασματάκι. Δηλαδή βυθισμένος στην ανυπαρξία του όπου θα πληρώνεται ψίχουλα και θα βλέπει το έργο του να διακινείται και φέρνει τεράστια κέρδη και φήμη σε κάποιον άλλον και φυσικά στον εκδοτικό του από τον οποίο όπως είπαμε πληρώνεται με ψίχουλα και πιθανόν ελπίδες για μία σπουδαία συγγραφική καριέρα και για τον ίδιο.

Εσείς υποψιάζεστε κάποιον/α επώνυμο/η Έλληνα/ίδα συγγραφέα για ghostwriting ή μήπως όλα είναι φήμες;

Για περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να δείτε:

1) O Αόρατος Συγγραφέας (The Ghost Writer) σε Σκηνοθεσία: Ρομάν Πολάνσκι. Με τους: Γιούαν ΜακΓκρέγκορ, Πιρς Μπρόσναν, Ολίβια Γουίλιαμς και Κιμ Κατράλ

2) Tην ελληνική σειρά «Το πιο γλυκό μου ψέμα» (την βρίσκεις ελεύθερη στο youtube).

3) Καθώς και τη συνέντευξη από τη συγγραφέα με το ψευδώνυμο: Φυστίκι ΠουΚυλάει η οποία έχει εργαστεί ως ghostwriter τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό και αποκαλύπτει πολλά: https://www.singlewoman.gr/endiaferousa/vivlia/synentefxi-me-mia-syggrafea-fantasma/

Ο Γιώργος Δόλγυρας γεννήθηκε στα Ιωάννινα 10.05.89. Μεγάλωσε στην Έδεσσα και τα τελευταία χρόνια ζει στην Θεσσαλονίκη. Φοίτησε στη Νομική του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Σπούδασε στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ στο τμήμα Δημοσιογραφίας. Παρακολούθησε μαθήματα σκηνοθεσίας, θεάτρου και συγγραφής. Εργάστηκε σε διάφορες θεατρικές και κινηματογραφικές παραγωγές. Το 2020 εκδόθηκε η πρώτη του συλλογή διηγημάτων Τρόμου – Φαντασίας: «Σκοτεινά Φεγγάρια», η οποία κυκλοφόρησε από τις «Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή». Αρθρογραφεί επίσης στον ιστότοπο πολιτισιμού: culturepoint.gr.