Γιάννης Κουμαριανός: «Το όνειρό μου είναι να προλάβω να δω έναν κόσμο που θα πορεύεται με ειρήνη, με τέχνη, με σωστή σκέψη και ιδανικά»

Σήμερα, θα γνωρίσουμε τον Γιάννη Κουμαριανό και την τρίτη του ποιητική συλλογή «Υστερόγραφα» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Bookstars.

Συνθέτης, στιχουργός, ποιητής, ερασιτέχνης αστρονόμος και αστροφωτογράφος. Πες μας λίγα λόγια γι’ αυτές τις ασχολίες;

Όλες αυτές οι ασχολίες καλύπτουν την δημιουργικότητά μου και ισορροπούν τα συναισθήματά μου και τη ζωή μου. Τα χρόνια που ασχολούμουν με τη μουσική και πιο συγκεκριμένα με το τραγούδι και τη σύνθεση, δεν υπήρχε χρόνος για άλλες ασχολίες και χόμπι. Όταν αποφάσισα να αποσυρθώ από τη μουσική σε ό,τι αφορά τα live και τη δισκογραφία, βρήκα «παρηγοριά» στην ποίηση και την αστρονομία. Η ποίηση καλύπτει ακόμα το πάθος μου για δημιουργία και έκφραση ενώ η αστρονομία με συνεπαίρνει και με μαγεύει.

– Τι αγαπάς και τι φοβάσαι;
Αγαπάω τους ανθρώπους που είναι δίπλα μου και φοβάμαι μη χάσω αυτούς που αγαπάω. Σ΄ένα γενικότερο πλαίσιο, φοβάμαι την αυτοκαταστροφή μας ως είδος.

– Ποιο είναι το αγαπημένο σου ποίημα;

Του Τάσου Λειβαδίτη, «Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος».

– Ο πρώτος ποιητής που ήρθες σε επαφή με το έργο του;
Νομίζω ο Jim Morrison, ο τραγουδιστής των Doors.

– Να περάσουμε και στα «Υστερόγραφα» την τρίτη σου ποιητική συλλογή. Τι αποτέλεσε έμπνευση για την συγγραφή της;
Η κοινωνία μας και η καθημερινότητά μας. Τα προβλήματα, η ρουτίνα, τα πληγωμένα όνειρα, οι ανεκπλήρωτοι έρωτες. Όλα αυτά που μένουν σαν υστερόγραφα στο γράμμα της ζωής μας. Που μένουν στο τέλος αλλά είναι τα πιο σημαντικά.

– «Δώσε μου λίγα όνειρα να πορευτώ κι αυτό το βράδυ». Εσένα ποιο είναι το όνειρό σου;
Το όνειρό μου είναι να προλάβω να δω έναν κόσμο που θα πορεύεται με ειρήνη, με τέχνη, με σωστή σκέψη και ιδανικά. Μόνο έτσι μπορούμε να ζήσουμε όλοι μας με ισορροπία και ευτυχία.

– «Η ζωή είναι ένα ποίημα που πρέπει να γράψεις». Ποια είναι για σένα η ιδανική ζωή;
Μια ζωή με αγάπη, έρωτα, φίλους, δημιουργία και συναισθήματα.

– Κλείνοντας, ποια είναι τα μελλοντικά συγγραφικά σου σχέδια;
Πιστεύω να εκδώσω άλλη μία συλλογή μέχρι το τέλος του 2023 και ίσως μία συλλογή που θα συγκεντρώνει ό,τι έχω εκδώσει μέχρι σήμερα.

Άποψη:

«Η απόλυτη κόλαση είναι να αγαπάς έναν παράδεισο που ποτέ δεν θα σε δεχθεί.»

Ελάτε να γνωρίσουμε τον κόσμο του Γιάννη Κουμαριανού στην ποιητική του συλλογή «Υστερόγραφα». Ποιήματα για τον έρωτα που δεν κράτησε για πάντα, για τις νύχτες που το ποιητικό υποκείμενο ταξιδεύει «στον απόκοσμο γαλαξία της ίριδος σου» και για το αύριο που έρχεται «4 λεπτά μετά τις 12». Όμορφα και λυρικά ποιήματα για την τόλμη και το θάρρος να ζήσουμε με τον τρόπο που θέλουμε, για το άγγιγμα και το φιλί «η σκιά σου και το άρωμα σου» αυτά που μένουν. «Μία μεγάλη ένωση» του έρωτα και της ζωής που «γεννιέται το όνειρο». Οι ειδυλλιακές εικόνες που δημιουργούνται μέσα από αυτά τα ποιήματα μας βοηθούν να κατανοήσουμε τον ψυχισμό του ανθρώπου που χάνει το άτομο που είναι ερωτευμένο αλλά και τον τρόπο με τον οποίο δείχνει το πόσο ερωτευμένο είναι καθώς παραθέτει σκηνές περιγραφικές. Η γλώσσα του απλή, λυρική και στις γραμμές θα συμπορευτείτε με τον ποιητή, στο πώς ονειρεύεται τον κόσμο, έναν κόσμο γεμάτο τέχνη, τα όνειρα και τους ανθρώπους που προσπαθούν να τα πραγματοποιήσουν. Από αυτά ξεχώρισα το «Κινούμενη Άμμος», «Συμπαντική ένωση» και «Υστερόγραφο». Μία ποιητική που αξίζει να διαβαστεί.

Η Ειρήνη Λόκα γεννήθηκε το 2002. Τελειώνοντας το Λύκειο εισήχθη στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Έχει παρακολουθήσει το διαδικτυακό Εργαστήρι Μικροδιηγήματος του Αλληλέγγυου Σχολείου της Ετεροτοπίας με εισηγητή τον συγγραφέα Γιάννη Φαρσάρη στο οποίο εκδόθηκε και μία συλλογή διηγημάτων στην Ανοικτή Βιβλιοθήκη συμπεριλαμβανομένου και του μικροδιηγήματός της «Η συνεδρία», πλήθος webinars για την ψυχική υγεία και ένα σεμινάριο Filmmaking από το Skillbox. Παρακολουθεί μαθήματα νοηματικής γλώσσας από το ΚΕΝΓ. Διηγήματα και ποιήματά της έχουν δημοσιευθεί σε διαδικτυακούς ιστότοπους και περιοδικά πολιτισμού: culturepoint.gr, Fractal κ.α.