Συνέντευξη με την Ρένα Ρίγγα: «Δεν νομίζω ότι υπάρχει writer’s block. Είναι μάλλον μια πιο εντυπωσιακή ονομασία του βαριέμαι να γράψω και το κάνω θέμα»

Είναι μία από τις πιο δημιουργικές και επιτυχημένες Ελληνίδες σεναριογράφους. Με μια παραγωγική πορεία τριάντα ετών, έχει υπογράψει τηλεοπτικές σειρές που σημείωσαν επιτυχία. Φέτος, υπογράφει σεναριακά μαζί με τον Δημήτρη Αποστόλου στην επιμέλεια σεναρίου τον Έρωτα Φυγά, μια σειρά που έχει κερδίσει το τηλεοπτικό κοινό. Σήμερα, συνομιλώ στο your e-articles με τη σεναριογράφο Ρένα Ρίγγα.

Γεννηθήκατε στη Θεσσαλονίκη. Οι μνήμες των παιδικών σας χρόνων; 

Ζούσαμε στο κέντρο της πόλης, δίπλα στην Καμάρα, οπότε η ζωή μου ήταν σχολείο και παιχνίδι στο δωμάτιό μου με ξαδέλφια και φίλους, βόλτες στην παραλία, γλυκό στον Τερκενλή, περίπατος στο Σέϊχ Σου τα Σαββατοκύριακα, φαγητό στη Ρέμβη και το καρουζέλ στην Έκθεση (Διεθνής Έκθεσης Θεσσαλονίκης). Η Έκθεση τότε ήταν μαγικός προορισμός.

-Σπουδάσατε Νομικά. Τι αποκομίσατε; 

Ότι οι παρανομίες πληρώνονται (γέλια). Οι σπουδές ακόμη και αν δεν ακολουθήσεις ως επάγγελμα αυτό που σπούδασες, σου δίνουν συγκριτικά μεγέθη, μια βάση να αξιολογείς σωστά αυτά που συμβαίνουν στη ζωή σου, αυξάνουν τις γνωστικές σου ικανότητες.

-Οι εμπειρίες σας από τα σεμινάρια δημιουργικής γραφής στο Groucho Club in Soho στο Λονδίνο; 

Πού να το ήξερα τότε που πήγα εκεί από μια αδιευκρίνιστη παρόρμηση να κάνω και κάτι ακόμα, γιατί το μεταπτυχιακό στο Surrey University μου φαινόταν ημιαπασχόληση (χα χα χα), ότι τελικά θα είναι το πιο χρήσιμο μάθημα που πήρα.  

-Πώς στραφήκατε στη συγγραφή σεναρίου;

Πάντα ως παιδί, γυρίζοντας από τον κινηματογράφο που πηγαίναμε συχνά οικογενειακώς, έπαιζα το παιχνίδι: και αν δεν γινόταν έτσι αλλά αλλιώς; Περνούσα όλο το βράδυ ψάχνοντας εναλλακτικές τροπές της ιστορίας που είδα και πού θα οδηγούσαν το φινάλε. Και τότε νόμιζα ότι αυτό ήταν φυσιολογικό και ότι όλοι αυτό κάνανε.

-Πώς νιώθετε όταν ξεκινάτε ένα νέο σενάριο; Έχετε αγωνία και ενθουσιασμό; 

Έχω ενθουσιασμό, όχι αγωνία. Ενθουσιασμό γιατί θα μπω, σ’ ένα παράλληλο σύμπαν ολοκαίνουριο, θα γνωρίσω κάποιους πολύ ενδιαφέροντες τύπους, θα περάσουμε τέλεια μαζί. Στην αρχή θα τους λέω εγώ τι να κάνουμε αλλά μετά από λίγο θα με πάρουν από το χέρι να με οδηγήσουν εκείνοι. Σίγουρα θα έχουμε παρεμβολές και επεμβάσεις από κάποιους τρίτους που λέγονται παραγωγός και κανάλι αλλά συνήθως δεν τους αφήνουμε να μας χαλάσουν την καλή μας διάθεση και το παρεάκι μας.

-Αλλάζουν τα συναισθήματα αυτά με τα χρόνια συγγραφής; 

Μόνο ως προς την εμπειρία και στην ευκολία να στρώσεις μια ιστορία έτσι ώστε να σε οδηγήσει εκεί που θέλεις. Κάθε φορά που χάνεσαι σε μια φανταστική ιστορία, είναι σα να μετακομίζεις σε μια καινούρια γειτονιά όπου συμβαίνουν πολύ ενδιαφέροντα πράγματα. Αν χαθεί αυτή η μαγεία δεν υπάρχει λόγος να γράφει κανείς. 

-Με ποιο τρόπο γράφετε τα σενάριά σας;

Η συγγραφή είναι μια πολύ σκληρή φυσική δοκιμασία. Είναι πολλές οι ώρες που το σώμα σου υπολειτουργεί ακίνητο μπροστά σε έναν υπολογιστή. Λειτουργούν κανονικά μόνο χέρια και εγκέφαλος. Εγώ που είμαι αεικίνητη από τη φύση μου υποφέρω και για αυτό θα με δεις να γράφω σε όλα τα μέρη του σπιτιού, του δάσους απέναντι, σε καφέ της γειτονιάς ακόμα και στο αυτοκίνητο…  

-Έχετε βιώσει writers block

Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάτι τέτοιο. Είναι μάλλον μια πιο εντυπωσιακή ονομασία του βαριέμαι να γράψω και το κάνω θέμα.

-Υπάρχει κάποια τηλεοπτική σειρά που δημιουργήσατε και τη ξεχωρίζετε για κάποιο λόγο μέσα σας;

Όλες οι σειρές που είναι πρωτότυπες ιστορίες, οι οποίες ξεπήδησαν μια μέρα από κάποιο μαγικό μέρος του υποσυνείδητου, είναι ξεχωριστές. Τα τελευταία χρόνια έγιναν της μόδας οι διασκευές. Στην διασκευή λειτουργεί πολύ η τεχνική και η φαντασία αλλά που συμπληρώνει αυτό που σκέφτηκε κάποιος άλλος. Είναι πρόκληση κι αυτό, να κάνεις διασκευές αλλά πάντα θα ξεχωρίζει ένας συγγραφέας τις δικές του πρωτότυπες διαστροφές. 

-Υπήρξαν τηλεοπτικές σειρές που πήγανε περισσότερο καλά από ό,τι περιμένατε ή το ανάποδο;

Φυσικά. Ψυχανεμίζεσαι που σε οδηγεί η εποχή αλλά ποτέ δεν ξέρεις ακριβώς που θα στραφεί ο κόσμος. Εξάλλου το τελικό αποτέλεσμα είναι συμβολή πολλών στοιχείων. Είναι η σκηνοθεσία, οι ηθοποιοί, η παραγωγή, η ώρα προβολής, ακόμα και τι νούμερα κάνει η αμέσως προηγούμενη από σένα εκπομπή. Οπότε ναι εκπλήξεις πάντα υπάρχουν.

-Η γνώμη σας για το τοπίο στη φετινή τηλεοπτική μυθοπλασία; Ξεχωρίζετε κάποια τηλεοπτική δουλειά; 

Γίνονται πια πολύ καλές δουλειές. Άνοιξαν οι ορίζοντες και οι δημιουργοί βλέπουν τι γίνεται αλλού σε άλλες χώρες, σε άλλες ηπείρους, σε άλλους πλανήτες και βλέπουμε ότι μπορούμε να το πάμε λίγο παραπέρα… Φυσικά όλα είναι θέμα χρημάτων. Ξεχωρίζουν πολλές δουλειές. Δεν θα πω ποιες ξεχωρίζω γιατί δεν θέλω να αδικήσω κανέναν… Θα πω μόνο, οι δικές μου φυσικά. Έχω δύο σειρές φέτος.

-Φέτος, υπογράφετε σεναριακά μαζί με τον Δημήτρη Αποστόλου στην επιμέλεια σεναρίου τον Έρωτα Φυγά. Πώς προέκυψε αυτή η συνεργασία και ποια τα συναισθήματά σας για το τηλεοπτικό παιδί που γεννάται καθημερινά; 

Με τον Δημήτρη γνωριζόμασταν χρόνια και οι δυο στον ίδιο χώρο. Υπηρετούσαμε όμως διαφορετικά είδη μυθοπλασίας. Όταν μας πάντρεψε το κανάλι ήταν μια πρόκληση πολύ πολύ ενδιαφέρουσα. Θαυμάζω τον Δημήτρη και μου άρεσαν πάντα οι δουλειές του. Είμαι πολύ χαρούμενη γι’ αυτή τη συνεργασία. Αποκτά το κείμενο μια πιο τρισδιάστατη εικόνα. Είμαι ευτυχισμένη με το αποτέλεσμα και ο κόσμος μας ψήφισε, άρα καλά κάναμε και συνεργαστήκαμε.

-Τι στοιχεία διέκρινε ο ένας στον άλλον και ευοδώθηκε η συνεργασία αυτή; 

Είμαστε και οι δυο χορτάτοι και δικαιωμένοι από τις δουλειές μας, έτσι δεν υπάρχει κανενός είδους ανταγωνισμός. Μόνο αποδοχή, εκτίμηση, χαρά και αγάπη.

-Τι δυσκολίες έχετε να αντιμετωπίσετε γράφοντας μια καθημερινή σειρά; 

Άστα. Το καθημερινό, είναι μια δουλειά που δε σ’ αφήνει να πάρεις ανάσα. Είσαι συνέχεια εκεί, όλες τις ώρες της μέρας και όλες τις μέρες της εβδομάδας. Κάθε μέρα ο αέρας «τρώει» ένα επεισόδιο, άρα πρέπει να γράφεται και ένα επεισόδιο την ημέρα. Έχουμε συγγραφική ομάδα φυσικά, δύο συνεργεία να γυρίζουν και σύντομα μπαίνει και τρίτο… Ο μεγαλύτερος αντίπαλος είναι ο χρόνος και ο συντονισμός. Δουλεύουν για έναν σκοπό άτομα που μπορεί να μην γνωρίζονταν καν πριν απ’ αυτή τη δουλειά. Ήρωες. 

-Πώς κρίνετε τη σημερινή ελληνική κοινωνία; Κρύβει σκοτάδι; 

Ο κόσμος αντιμετώπισε τα τελευταία χρόνια δυσκολίες που δεν ήταν προετοιμασμένος να αντιμετωπίσει. Έλλειψη ελευθερίας, έλλειψη εργασίας, ανέχεια, αβέβαιο μέλλον, αίσθηση απειλής από μη κατανοητούς παράγοντες και μια υποψία ότι δεν ορίζεις τη ζωή σου. Καθένας αντιδράει σ’ αυτό ανάλογα με το φως ή το σκοτάδι που κρύβει μέσα του.

-Ο λόγος που τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί τα φαινόμενα βίας, σεξουαλικής κακοποίησης, οι παιδοκτονίες και οι γυναικοκτονίες; 

Υπάρχει λένε, μια απλή εξήγηση, ότι τώρα πια γνωστοποιείται ένα γεγονός πέντε λεπτά αφού γίνει ενώ παλιότερα ίσως και να μην μαθεύονταν ποτέ. Όμως η προσωπική μου άποψη είναι ότι με την πίεση που δεχτήκαμε όλοι τα τελευταία χρόνια βγάλαμε στην επιφάνεια τον πιο σκοτεινό εαυτό μας, σα να πέσαν οι μάσκες και εξαφανίστηκαν τα προσχήματα. Η βία, η κακοποίηση κάθε είδους, ο φόνος είναι η αποκάλυψη του κακού που κρύβονταν επιμελώς ίσως πίσω από την κουρτίνα του πολιτισμένου.

-Τι άνθρωπος είναι η Ρένα Ρίγγα; 

Πολύ απλός. Χαίρεται εύκολα, γελάει εύκολα, κλαίει μόνο όταν την αδικούν. Ξεσπάει σπάνια αλλά μπορεί να γίνει σεισμός όταν το κάνει (χα χα χα). Έχει μεγάλη ανοχή και κατανόηση αλλά όταν αποκλείσει κάποιον τον αποκλείει για πάντα. Γενικά θα έλεγα καλό παιδί.

-Νιώθετε ευτυχισμένη; 

Ναι. Όταν έχει ήλιο, όταν βρέχει, όταν είμαι στη θάλασσα, όταν περπατάω στο βουνό, όταν είμαι με φίλους, όταν είμαι μόνη, όταν χάνω τον χρόνο μέσα σε ιστορίες δικές μου. Ναι είμαι καλά.

-Το προσωπικό σας καταφύγιο; 

Η αγκαλιά των αγαπημένων μου. Με προφυλάσσει από όλα τα κακά του κόσμου.

-Ο μεγάλος σας φόβος; 

Ότι δεν φοβάμαι. Επικίνδυνο.

-Αν μπορούσατε να γυρίσετε το χρόνο πίσω υπάρχει κάτι που θα θέλατε να αλλάξετε; 

Όχι γιατί δεν ξέρω τι θα ήταν αυτό που θα έρχονταν τότε να με βρει…  Είμαστε οι επιλογές μας, οι στιγμές που ζήσαμε, τα λάθη που κάναμε, οι σωστές αποφάσεις που πήραμε, οι αυθόρμητες αποφάσεις, οι τρέλες μας, οι λάθος άνθρωποι που επιλέξαμε, οι σωστοί άνθρωποι που επιλέξαμε, τα ξενύχτια, τα ταξίδια, οι έρωτες. Τίποτα δεν θα άλλαζα.

-Τα όνειρά σας για το μέλλον; 

Να ταξιδέψω περισσότερο με το μυαλό, την ψυχή και… το αεροπλάνο… Όλα τα ταξίδια μεγάλη λαχτάρα…

-Η συμβουλή που θα δίνατε σε ένα νέο άνθρωπο για να κάνει τα όνειρά του πραγματικότητα; 

Θέλει κόπο, θέλει χρόνο, θέλει αφοσίωση, πείσμα, αντοχή, ανοχή, απόφαση, αγάπη πολλή αγάπη, όταν αγαπάς κάτι πολύ, έρχεται και σε βρίσκει μαγικά μια μέρα που δεν το περιμένεις.

-Τι σας έρχεται στο μυαλό όταν λέτε το όνομα Ρένα Ρίγγα;

Μια βουτιά στη θάλασσα νύχτα Αυγούστου, μουσικές από μακριά, αγκαλιά.

-Κυρία Ρίγγα σας ευχαριστώ πολύ για την επικοινωνία μας.

Εγώ σε ευχαριστώ.

Συνέντευξη στον Χρήστο Ηλιόπουλο

Αποτυχημένος φοιτητής Κοινωνικής Θεολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Αποτυχημένος φοιτητής Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών. Ερασιτέχνης ραδιοφωνικός παραγωγός και αρθρογράφος. Συλλέκτης βινυλίων, κόμικς και βιβλίων. Λάτρης της ινδικής κουζίνας και του κόκκινου κρασιού. Με το γράψιμο έχω μια ιδιαίτερη σχέση. Όταν γράφω θέλω η σκέψη που ξεκινάει από εμένα να ολοκληρώνεται από τον αναγνώστη...