Γιώργος Καποδίστριας: «Μπορείς να κάνεις τα πάντα ως δυσλεκτικός μα… δε θα γίνεις και συγγραφέας!»

Ο Γιώργος Καποδίστριας είναι μία ιδιαίτερη και ξεχωριστή περίπτωση συγγραφέα, ένα «θαύμα» των ημερών, καθώς μολονότι δυσλεκτικός κατάφερε να γράψει το βιβλίο «Τα Δάκρυα του Θεού» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πηγή. Σήμερα καλεσμένος μας στο yourearticles για να συζητήσουμε εφ’ όλης της ύλης.

-Αρχικά θα θέλαμε να μοιραστείς λίγα πράγματα για εσένα ώστε να σε γνωρίσουμε Γιώργο, με τι ασχολείσαι όταν δεν γράφεις;

Ο Γιώργος είναι ένας κλασικός τύπος που όταν τον ρωτάνε για τον εαυτό του δεν ξέρει από που να αρχίσει και στην τελική τη να πει. Είμαι 28 ετών, έχω ζήσει στην Κέρκυρα και την Αθήνα μα αν με ρωτάς να σου πω σίγουρα από που είμαι, δεν ξέρω να σου απαντήσω. Επίσης κάτι ανάλογο συμβαίνει και με την δουλειά μου, είμαι μάγειρας και κρεοπώλης, είμαι δυσλεξικός και συγγραφέας. Είμαι άσπρο και μαύρο μα τελικά λέω να επιλέξω το γκρι, αν μπορείς να κάνεις κάτι παραπάνω ε λοιπόν ας είναι. Όταν δεν γράφω, γιατί πραγματικά το να γράφεις δεν είναι μήτε απλό μα μήτε και πάντοτε ξεκούραστο, επιλέγω να διαβάζω ή να βλέπω ταινίες. Επίσης αγαπώ την ιστορία, είναι η αστείρευτη πηγή που αντλώ πόρους έμπνευσης. Κάνω αυτά και εργάζομαι, ύστερα απλός είμαι εκεί για όποιον έχει υπομονή να με κάνει παρέα.

-Tι αγαπάς, τι φοβάσαι και τι έχεις χάσει στη ζωή;

Φοβάμαι να αγαπώ όσα φοβάμαι πως μια μέρα θα χάσω.

-Ποιοι συγγραφείς σε έχουν επηρεάσει, υπάρχουν έργα τους που λατρεύεις;

Καθώς η συγγραφική μου φύση στράφηκε προς την μυθοπλασία του φανταστικού δε θα μπορούσα να μην έχω επηρεαστεί από τον μεγάλο Τόλκιν, τον George Martin και τον Kay Guy- Gavriel. Αν κάποιο θα το ξεχώριζα τότε αναμφίβολα αυτό θα ήταν το : Μισός βασιλιάς, του Joe Ambercrombie. Απλός εξαιρετικό.

-Σε ποια ηλικία διαγνώστηκες ως δυσλεκτικός;

Το δώρο της δυσλεξίας μου αναγνωρίστηκε στην τρίτη τάξη του δημοτικού.

-Η δυσλεξία είναι κάτι αντιμετωπίσιμο και ως ποιον βαθμό;

Όπως κάθε πράγμα στη ζωή έτσι και η δυσλεξία, ναι είναι αντιμετωπίσιμη έως όμως έναν βαθμό. Φυσικά χρειάζεται να έχεις καθοδήγηση και επιμονή. Ευτυχώς για τους σημερινούς νέους υπάρχει αρκετή εξειδίκευση και ευαισθητοποίησή για το θέμα από ότι παλαιότερα. Μπορούν να έχουν στην διάθεση τους ειδικούς γιατρούς και δασκάλους που μπορούν να τους διδάξουν. Φυσικά πάντοτε αναφέρομαι για τον ιδιωτικό τομέα καθώς το δημόσιο εκπαιδευτικό μας σύστημα ακόμη υφίσταται εν εικοστό αιώνα.

-Πως το αντιμετώπισες και έφτασες σε σημείο να γράψεις βιβλίο;

Ποτέ δεν ήμουν μόνος σε αυτό το μονοπάτι από την πρώτη μέρα έως και σήμερα. Οι γονείς μου ήταν πάντοτε εκεί με μυαλό ανοιχτό και πρόθεση ακλόνητη να με βοηθήσουν. Όταν οι δάσκαλοι έβλεπαν ένα άτομο με μειωμένο ακαδημαϊκό ενδιαφέρον και το άφηναν στο τελευταίο θρανίο εκείνοι έβλεπαν δυνατότητες. Έτσι καθώς ήταν πεπεισμένοι για το παιδί τους, μου εμφύσησαν μια ακλόνητη πίστη στον εαυτό μου, γιατί αυτό χρειαζόμαστε, πίστη στη νίκη, πίστη στον εαυτό και τις δυνατότητες μας! Ύστερα ακολούθησαν τα μαθήματα, το διάβασμα και ατελείωτες ώρες αντιγραφής κειμένων. Το βιβλίο μου είναι η χιονονιφάδα στην κορυφή του παγόβουνου.

-Αποτέλεσε ένα προσωπικό στοίχημα ή όπως οι περισσότεροι άνθρωποι απλά ήθελες να γράψεις και έγραψες;

Από την πρώτη κιόλα στιγμή που μου εξήγησαν τα όσα εστί η δυσλεξία, δηλαδή τα μπορείς και τα δεν μπορείς, μια έκφραση καρφώθηκε στο λογισμό μου και παρέμεινε εκεί σε όλη την εφηβεία μου: Μπορείς να κάνεις τα πάντα μα.. Σιγά.. Δε θα γίνεις και συγγραφέας! Ε λοιπόν το στοίχημα είχε τεθεί, ο κύβος είχε ριχθεί! και καίσαρας διέβη τον Ρουβίκωνα! Μπορεί να πείρε χρόνια για να γραφτεί και ακόμα περισσότερα για να εκδοθεί μα έγινε και σύντομα θα γίνει ξανά. Πλέων η συγγραφή είναι ο τρόπος ζωής μου, ο τρόπος να βλέπω την ζωή. Αυτό δε θα αλλάξει και για αυτό ευχαριστώ τη δυσλεξία μου.

-Tι θα διαβάσουμε στο βιβλίο σου: «Τα Δάκρυα του Θεού»;

Τίποτα λιγότερο από την καλύτερη ελληνική μυθοπλασία του φανταστικού! Φυσικά αστειεύομαι! Είναι το πρώτο μου παιδί και λογικό νομίζω είναι να κομπάζω για αυτό σαν σωστός και μεροληπτικός γονέας! Όποιος λοιπόν πάρει στα χέρια του το πρώτο μου έργο θα βρεθεί καβάλα σε άλογο, θα κραδαίνει σπαθί ή θα πετά στους αιθέρες ως ο χαμένος βασιλέας ενός αρχαίου λαού. Θα βρεθεί σε μάχες, θα ζήσει φλογερούς έρωτες και θα βυθιστεί στην κόλαση που δημιουργεί η ανθρώπινη απληστία ώστε να σκαρφαλώσει στην θέοση.

-Γράφεις κάτι αυτή την περίοδο;

Αυτό το διάστημα γράφω για λογαριασμό του Writing nook μια δωρεάν ιστορία, το Οστά και Ατσάλι. Παράλληλα βρίσκομαι στο ολοκλήρωμα ακόμη ενός μυθοπλαστικού έργου! Μπορεί το όνομα του να μου είναι ακόμη ένα άλυτο μυστήριο μα η πλοκή του περιέχει τα γνωστά αγαπημένα μου συστατικά! Οπότε λίγη υπομονή και ευελπιστώ σύντομα να βρεθεί στην αγκαλιά όλων μας.

Σ’ ευχαριστούμε

Γιώργος Καποδίστριας-το βιβλίο του συγγραφέα: εδώ

Διαβάστε περισσότερες απόψεις για βιβλία και συνεντεύξεις συγγραφέων: εδώ

Ο Γιώργος Καποδίστριας στo instagram

Προσωπικός λογαριασμός: εδώ

Ο λογαριασμός του βιβλίου του: εδώ

Ο Γιώργος Δόλγυρας γεννήθηκε στα Ιωάννινα 10.05.89. Μεγάλωσε στην Έδεσσα και τα τελευταία χρόνια ζει στην Θεσσαλονίκη. Φοίτησε στη Νομική του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Σπούδασε στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ στο τμήμα Δημοσιογραφίας. Παρακολούθησε μαθήματα σκηνοθεσίας, θεάτρου και συγγραφής. Εργάστηκε σε διάφορες θεατρικές και κινηματογραφικές παραγωγές. Το 2020 εκδόθηκε η πρώτη του συλλογή διηγημάτων Τρόμου – Φαντασίας: «Σκοτεινά Φεγγάρια», η οποία κυκλοφόρησε από τις «Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή». Αρθρογραφεί επίσης στον ιστότοπο πολιτισιμού: culturepoint.gr.