Γιώργος Κλεφτογιώργος: «Aισθάνομαι πολίτης του κόσμου και αναπτύσσω τον κόσμο μου μέσα σε αυτό το πλαίσιο»

Γιώργος Κλεφτογιώργος, ο σημερινός καλεσμένος μας στο yourearticles να μιλήσουμε για το νέο του βιβλίο «Μην με ψάξεις στο Μπουένος Άιρες» από τις εκδόσεις Καστανιώτης.

-Αρχικά, να σας γνωρίσουμε πρώτα με τι ασχολείστε;

Ασχολούμαι με το γράψιμο, κυρίως με τον στίχο για τραγούδια εδώ και πολλά χρόνια με συνεργασίες με πολλούς μεγάλους συνθέτες και ερμηνευτές, όπως οι Γιάννης Σπανός, Χρήστος Νικολόπουλος, Γιώργος Νταλάρας, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Σωκράτης Μάλαμας, Δημήτρης Μητροπάνος, Ελένη Βιτάλη και πάρα πολλοί άλλοι και τα τελευταία χρόνια ασχολούμαι με το μυθιστόρημα. Έχουν εκδοθεί ήδη δύο μυθιστορήματα μου από τις εκδόσεις Καστανιώτη και τώρα επεξεργάζομαι ένα ακόμα που η συγγραφή του βρίσκεται σε εξέλιξη.

-Τι αγαπάτε και τι σας φοβίζει;

Αγαπώ τους ανθρώπους με χιούμορ, με ανοιχτό μυαλό και γενναιόδωρη διάθεση που έχουν τα μάτια τους και το μυαλό τους στραμμένα σε μια καλύτερη και πιο ανοιχτή παγκόσμια κοινωνία και έρχονται ακριβώς ως αντιστάθμισμα σε αυτό που φοβάμαι: μια μίζερη αντίληψη για τη ζωή που επικρατεί ο λαϊκισμός, ο φόβος, η συνωμοσιολογία, ο διχασμός και η εχθροπάθεια.

-Ποιος είναι ο αγαπημένος σας συγγραφέας;

Είναι αρκετοί, αλλά θα σταθώ στον Κάρλος Φουέντες και τον Γκαμπριελ Γκαρσία Μάρκες γιατί αντιπροσωπεύουν μια λογοτεχνία που δεν κουράζομαι να μελετώ και να ανακαλύπτω και η οποία έχει επηρεάσει τη σκέψη μου, ακόμα και τη φιλοσοφία μου για τη ζωή, αλλά και τον τρόπο που προσεγγίζω τη μυθοπλασία.

-Το αγαπημένο σας βιβλίο;

Είναι δύσκολο φυσικά να περιοριστώ σε ένα, αλλά αν πρέπει να το κάνω θα αναφερθώ σε αυτό που με εντυπωσίασε πιο πρόσφατα και πρόκειται για «Τα βιβλία του Ιακώβ» της Όλγας Τόκαρτσιουκ ένα μεγαλειώδες έργο που διαπραγματεύεται την ίδια την ιστορία και τον τρόπο που αυτή καθορίζει τη μοίρα ολόκληρων λαών.

-Να περάσουμε και στο «Μην με ψάξεις στο Μπουένος Άιρες» τι αποτέλεσε έμπνευση για την συγγραφή του;

Από τη μια πηγή έμπνευσης υπήρξαν ιστορίες και άνθρωποι με ξεχωριστό ενδιαφέρον που είχα γνωρίσει στην Ελλάδα και από την άλλη η αγάπη μου και οι μνήμες μου από την πρωτεύουσα της Αργεντινής σε μια συγκυρία που η οικονομική κρίση με διαφορά λίγων χρόνων έπαιξε σχεδόν κοινά παιχνίδια και στις δύο χώρες.

-Χρειάστηκε να κάνετε έρευνα;

Πάντα η έρευνα είναι απαραίτητη, ώστε το περιβάλλον, μέσα στο οποίο αναπτύσσεται η μυθοπλασία, να χτίζεται πάνω σε πραγματικά δεδομένα και να περιγράφεται στις πραγματικές του διαστάσεις, έτσι ώστε όσα διαδραματίζονται μέσα στο μυθιστόρημα να έχουν μια βάση τεκμηρίωσης και να αποδεικνύονται πειστικά. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η έρευνα αφορούσε περισσότερο στην Αργεντινή και στηρίχτηκε, πέρα από τις προσωπικές μου μνήμες, αφού είχα ταξιδέψει στο Μπουένος Άιρες, και σε προσωπικές μαρτυρίες καλών μου φίλων που διαμένουν εκεί.

-Μέσα σε πόσο διάστημα το ολοκληρώσατε;

Μέσα σε ένα διάστημα δύο χρόνων


-Με ποιον χαρακτήρα ταυτίζεστε;

Αγαπώ όλους τους χαρακτήρες, αλλά είναι λογικό να ταυτίζομαι περισσότερο με τον Αλέξανδρο, τον κύριο ήρωα, αφού συμβαίνει και εδώ, όπως σε πολλά μυθιστορήματα ο κύριος ήρωας να μεταφέρει περισσότερο, όσα θέλει να εκφράσει ο συγγραφέας, είτε ως είτε ως φιλοσοφία και στάση ζωής, είτε ως εμπειρίες και βιώματα.

-Βασιστήκατε σε προσωπικά σας βιώματα;

Ακριβώς. Αυτά όμως δεν αποτελούν τη βάση του βιβλίου, αλλά αποτέλεσαν οδηγό για να αναπτύξω τη δράση των χαρακτήρων, πολλοί από τους οποίους στηρίζονται σε πρόσωπα που είχα γνωρίσει, χωρίς όμως σε καμία περίπτωση το μυθιστόρημα να αποτελεί βιογραφία τους. Απλά όπως είπα και πιο πάνω κάποια βιώματα που είχα στην Ελλάδα και κάποιες χαρακτηριστικές φιγούρες ανθρώπων που είχα γνωρίσει αποτέλεσαν μια πηγή έμπνευσης.

-Κλείνοντας, θα θέλατε να μοιραστείτε τα μελλοντικά συγγραφικά σας σχέδια;

Βρίσκομαι στη διαδικασία της συγγραφής του τρίτου μου μυθιστορήματος. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι και αυτό δεν θα περιορίζεται στον ελληνικό χώρο, αλλά θα διαδραματίζεται σε χώρες του εξωτερικού, αφού και ό ίδιος αισθάνομαι πολίτης του κόσμου και αισθάνομαι καλύτερα να αναπτύσσω και τον δικό μου κόσμο μέσα σε αυτό το πλαίσιο.

Γιώργος Κλεφτογιώργος

Άποψη για το βιβλίο του: εδώ

Γιώργος Κλεφτογιώργος,περισσότερα για τον συγγραφέα και το βιβλίο του: εδώ

Περισσότερες απόψεις για βιβλία και συνεντεύξεις συγγραφέων: εδώ

Η Ειρήνη Λόκα γεννήθηκε το 2002. Τελειώνοντας το Λύκειο εισήχθη στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Έχει παρακολουθήσει το διαδικτυακό Εργαστήρι Μικροδιηγήματος του Αλληλέγγυου Σχολείου της Ετεροτοπίας με εισηγητή τον συγγραφέα Γιάννη Φαρσάρη στο οποίο εκδόθηκε και μία συλλογή διηγημάτων στην Ανοικτή Βιβλιοθήκη συμπεριλαμβανομένου και του μικροδιηγήματός της «Η συνεδρία», πλήθος webinars για την ψυχική υγεία και ένα σεμινάριο Filmmaking από το Skillbox. Παρακολουθεί μαθήματα νοηματικής γλώσσας από το ΚΕΝΓ. Διηγήματα και ποιήματά της έχουν δημοσιευθεί σε διαδικτυακούς ιστότοπους και περιοδικά πολιτισμού: culturepoint.gr, Fractal κ.α.