Ευαγγελία Ευσταθίου: «Θα ήθελα κάποιο από τα βιβλία μου να ζωντανέψει, να γίνει εικόνα και να αποκτήσει φωνή»

Η πολυγραφότατη συγγραφέας Ευαγγελία Ευσταθίου (15 έργα και εκδοτική παρουσία από το 2001) σημερινή μας καλεσμένη στο yourearticles. Θα γνωρίσουμε κάπως καλύτερα την ίδια και θα μιλήσουμε για το νέο της μυθιστόρημα: «Άγριο χάραμα» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας.

-Αρχικά, πείτε μας μερικά λόγια για εσάς, προκειμένου να σας γνωρίσουμε παραπάνω.

Αγαπώ την ησυχία μου και ταυτόχρονα τη δράση στον ίδιο βαθμό. Μου αρέσει το περπάτημα με το σκυλάκι μου που υπεραγαπώ, η μουσική και το διάβασμα. Λατρεύω να βρίσκομαι γύρω σε παιδιά και όταν έχω μεγάλα κέφια μου αρέσει να πειραματίζομαι με τη ζαχαροπλαστική. Είμαι αρκετά νευρική, αισιόδοξη και πεισματάρα. Το γράψιμο είναι για μένα εφάμιλλο του οξυγόνου. Χωρίς αυτό δεν ζω.

-Η συγγραφή πως προέκυψε στη ζωή σας;

Ήταν μια φυσική ανάγκη από την παιδική μου ηλικία. Πρώτα άρχισα να γράφω εντατικά το ημερολόγιό μου, μετά άρχισα να δημιουργώ ποιήματα και τέλος να σκαρφίζομαι παραμύθια και άλλες φανταστικές ιστορίες που τις διάβαζα με το ζόρι στον αδερφό μου. Μου άρεσε η ανάγνωση από μικρή. Και χωρίς να το καταλάβω, ο κόσμος της φαντασίας δεν έγινε μόνο τόπος επίσκεψης για μένα. Τον δημιουργούσα πια με λέξεις από την αρχή.

-Επανήλθατε μετά από καιρό με το νέο σας βιβλίο «Άγριο Χάραμα», από τις εκδόσεις «Μίνωας». Μιλήστε μας για αυτή την επιστροφή σας.

Δύο χρόνια πέρασαν από το προηγούμενο βιβλίο μου, Το Ξίφος. Δύο χρόνια μέσα στα οποία είχε αρχίζει να ωριμάζει η σκέψη πως ήθελα να κάνω ένα νέο ξεκίνημα. Αλλού. Και για λόγους που δεν θα ήθελα έτσι αβασάνιστα να αναφέρω. Το Άγριο Χάραμα το έγραφα εντατικά και με μεγάλη αγάπη όπως όλα τα βιβλία μου, αλλά ήξερα ότι θα το αναλάμβανε άλλος γονέας. Αυτός ο γονέας είναι ο Μίνωας. Και το αγκάλιασε πράγματι με μεγάλη αγάπη.

-Όπως προείπαμε, «Άγριο Χάραμα» ο τίτλος του νέου σας βιβλίου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Μίνωας». Πείτε μας για εκείνο από τη δική σας σκοπιά.

Είναι ένα βιβλίο που κινείται -ισορροπημένα θεωρώ – σε πέντε άξονες. Τον αστυνομικό, τον μεταφυσικό, τον αισθηματικό, τον κοινωνικό και του ψυχολογικού θρίλερ. Έχει ισόποσες δόσεις από συναίσθημα και σασπένς, από μυστήριο και δράση. Είναι ένα διαφορετικό και ταυτόχρονα γνώριμο βήμα για μένα, κι απ’ ό,τι λένε όσοι το διάβασαν μέσα σε αυτούς τους πέντε μήνες, ένα βήμα που οδήγησε σε όμορφους προορισμούς. Χαίρομαι πολύ γι’ αυτό. Ήταν πρόκληση και στοίχημα για μένα να εντάξω τη φαντασία στην πραγματικότητα και να δημιουργήσω τελικά μια φανταστική πραγματικότητα που πείθει ότι θα μπορούσε να είναι έτσι.

-Πώς προέκυψε η ιδέα για το συγκεκριμένο εγχείρημα;

Προέκυψε από ένα άρθρο που διάβασα για τις Δίδυμες Φλόγες (Twin Flames), τις ψυχές δηλαδή που αναγνωρίζουν η μία την άλλη στο αέναο του χρόνου και που η μία συμπληρώνει την άλλη σε βαθμό ώστε να είναι τελικά συμπαγείς, ολόκληρες και αχώριστες. Χρησιμοποίησα τον σπόρο αυτού του άρθρου και τον φύτεψα στο μυαλό μου. Προέκυψε το Άγριο Χάραμα, ένα μυθιστόρημα μέσα στο οποίο οι κεντρικοί ήρωες είναι δύο τέτοιοι άνθρωποι, δύο άνθρωποι που αγαπήθηκαν και χώρισαν τραγικά στις προηγούμενες ζωές τους. Δύο άνθρωποι που κλήθηκαν σε αυτήν τη ζωή να παλέψουν ώστε να δοθεί ένα διαφορετικό τέλος και να μην περιμένουν την ευτυχία σε επόμενη ζωή τους, αλλά να τη διεκδικήσουν στο παρόν τους.

-Από που εμπνέεστε για να γράψετε;

Από μία εικόνα, μερικές λέξεις, ένα άρωμα, ένα άκουσμα, μια διήγηση, μια στιχομυθία, ένα ανάγνωσμα, δηλαδή από οτιδήποτε μπορεί να κεντρίσει τη φαντασία μου.

-Πώς νιώθετε σε κάθε ταξίδι που κάνετε με όποια ιστορία σας, όσο τη γράφετε, αλλά και όταν φτάνετε στο τέλος της;

Όπως το είπατε. Όσο τη γράφω κάνω ένα υπέροχο αλησμόνητο ταξίδι μέχρι τον προορισμό, που είναι το φινάλε της ιστορίας. Κι όταν φτάνω τελικά εκεί, νιώθω ταυτόχρονα ανακούφιση και λύτρωση που τα κατάφερα αλλά και μελαγχολία που αποχαιρετώ τους ήρωές μου, τα πάθη, τα λάθη τους, τις απώλειες και τα κέρδη τους.

-Υπάρχει κάποιο απ’ τα βιβλία σας που ξεχωρίζετε;

Θα πω το κλισέ πως τα αγαπώ όλα γιατί είναι πνευματικά μου παιδιά, επειδή αυτό όντως ισχύει. Όμως για προσωπικούς, άκρως συναισθηματικούς λόγους, ξεχωρίζω το Αν τον άνεμο ρωτήσεις, τους Δεσμώτες των Σκιών και το Άγριο Χάραμα.

-Η συγγραφή, και η δημοσιότητα που έχετε πάρει μέσω εκείνης, έχουν φέρει μεγάλες αλλαγές στη ζωή σας;

Είμαι ο ίδιος απαράλλαχτος άνθρωπος σε συναισθηματικό και λειτουργικό επίπεδο. Αυτό που έχει αλλάξει κάπως είναι ο τρόπος που με βλέπουν οι άλλοι, με μεγαλύτερο δηλαδή θαυμασμό και σε κάποιες περιπτώσεις δέος. Κατά τα άλλα, τίποτε δεν έχει αλλάξει. Είμαι μαμά όπως όλες οι μαμάδες και ένας καθημερινός άνθρωπος με τις χαρές και τις λύπες, τα άγχη και τις αγωνίες που έχουμε όλοι μας.

-Υπάρχει τελικά αυτό που λέμε «το μυστικό της επιτυχίας» στη συγγραφή;

Ένα είναι το μυστικό για μένα: να έχεις πάθος γράφοντας, βαθιά αγάπη για το δημιούργημά σου και αυστηρή πειθαρχία από την αρχή ως το τέλος.

-Υπάρχουν μελλοντικά σχέδια που θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας;

Έχω την όρεξη, την επιθυμία και την ανάγκη να γράψω πολλά βιβλία ακόμη, με την προϋπόθεση να με κρατά υγιή και δυνατή ο Θεός. Έχω κι ένα μεγάλο όνειρο επίσης, το οποίο όμως σχέδιο δεν μπορώ να το πω. Θα ήθελα κάποιο από τα βιβλία μου να «ζωντανέψει», να γίνει εικόνα και να αποκτήσει φωνή.

-Σας ευχαριστούμε πολύ για το χρόνο σας και τις απαντήσεις σας!

Σας ευχαριστώ θερμά κι εγώ για τις πολύ όμορφες ερωτήσεις. Να είστε καλά!

Άποψη για το βιβλίο της συγγραφέως: εδώ

Άγριο χάραμα- Ευαγγελία Ευσταθίου, για το βιβλίο και την συγγραφέα: εδώ

Διαβάστε ακόμα περισσότερες απόψεις για βιβλία και συνεντεύξεις συγγραφέων: εδώ

Η Ρένια Γαλιώτη, γεννημένη το 2002, είναι προπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Με πολλή αγάπη για τα παιδιά, το διάβασμα, τις τέχνες και τον πολιτισμό γενικότερα, αποφάσισε να ασχοληθεί με το γράψιμο επί των παραπάνω θεμάτων, κάτι το οποίο τη γεμίζει από πολύ μικρή ηλικία. Μεγάλη της αγάπη είναι το θέατρο, με το οποίο ασχολείται τα τελευταία 7 χρόνια. Έχει παρακολουθήσει πολλά σεμινάρια παιδαγωγικών θεμάτων, δημιουργικής γραφής κ.α.