H ΑΠΙΘΑΝΗ ΓΚΡΕΪΣ ΑΝΤΑΜΣ είναι όντως απίθανη!

Το βιβλίο με τίτλο H ΑΠΙΘΑΝΗ ΓΚΡΕΪΣ ΑΝΤΑΜΣ είναι το πρώτο μυθιστόρημα της Fran Littlewood και ένα από τα καλύτερα βιβλία του 2023. Είναι ένα ακόμα New York Times Bestseller και δικαίως, ενώ συγκεντρώνει και βαθμολογία 3,4 στα 5 στο Goodreads.

Η συγγραφέας Liane Moriarty χαρακτήρισε το συγκεκριμένο βιβλίο ως αξέχαστο, ενώ η ιστοσελίδα Good Housekeeping το ενέταξε στην λίστα με τα ‘’must-reads’’ για το 2023.

Υπόθεση του βιβλίου

Όπως υποδηλώνει και ο τίτλος του βιβλίου, πρωταγωνίστρια είναι η Γκρέις, μια μεσήλικη πλέον γυναίκα, η οποία επιθυμεί να κερδίσει πίσω την εμπιστοσύνη της κόρης της αλλά και να σώσει τον γάμο της.

Καθώς διαβάζουμε το βιβλίο, θα παρατηρήσουμε πως η συγγραφέας επιλέγει να προσανατολίσει τους αναγνώστες χρονικά στο μακρινό παρελθόν, στο κοντινό παρελθόν και στο παρόν. Με αυτόν τον τρόπο, μέχρι και τις τελευταίες σελίδες του βιβλίου θα βάζουμε τικ σε πολλά ερωτηματικά, που μας γεννιούνται κατά την ανάγνωσή του.

Αυτό που μπορούμε να υποστηρίξουμε με βεβαιότητα, είναι το γεγονός πως η Γρέις δεν φταίει σε αποκλειστικό βαθμό για όλα αυτά που της συμβαίνουν, ούτε έχει διαπράξει κάτι άσχημο στο παρελθόν. Ωστόσο, πολλές φορές άτυχα συμβάντα και συγκυρίες δύνανται να αποξενώσουν τους ανθρώπους ακόμα και από τα πιο αγαπημένα τους πρόσωπα.

Καθώς λοιπόν γυρίζουμε την μια σελίδα μετά την άλλη, μαθαίνουμε τα πάντα για την γνωριμία της Γκρέις με τον άντρα της Μπεν, την δημιουργία της οικογένειάς τους, τους πρώτους τσακωμούς του ζευγαριού, την μεγάλη απώλεια που επέφερε ανεπανόρθωτες οικογενειακές αλλαγές και τραύματα καθώς και τα προσωπικά θέματα της κόρης τους Λότι, που αποτέλεσαν την αιτία διάλυσης των δεσμών της Γκρέις με αυτήν.

Το συγκεκριμένο βιβλίο είναι γεμάτο με ‘’ups και downs’’, με χαρούμενες αλλά και με σπαρακτικές σκηνές ενώ την ίδια στιγμή μας δημιουργεί και πολλαπλούς προβληματισμούς. Από την μία αισθανόμαστε αδικία για την Γκρέις, καθώς η συμπεριφορά των αγαπημένων της ανθρώπων απέναντι της είναι ιδιαίτερα σκληρή, από την άλλη όμως, μπορούμε να κατανοήσουμε πλήρως και την δικιά τους σύγχυση.

Διαβάζοντας αυτό το βιβλίο, οι κόρες θα κατανοήσουμε, πως πολλές φορές μπορεί να διαφωνούμε με τις μητέρες μας, αλλά όλες τους οι πράξεις και οι αποφάσεις λαμβάνονται με γνώμονα το δικό μας καλό. Αντίθετα, οι μητέρες διαβάζοντας το συγκεκριμένο βιβλίο θα κατανοήσουν την αθώα και ξέγνοιαστη εφηβική λογική, που διακατείχε, διακατέχει ή θα διακατέχει τις κόρες τους.

Τέλος, οι τελευταίες σκηνές που αφηγείται το βιβλίο είναι τόσο λυτρωτικές, όσο και σπαρακτικές αλλά μας υπενθυμίζουν πως η ζωή δεν είναι μόνο άσπρο και μαύρο καθώς και ότι όλα τα προβλήματα ξεπερνιούνται με θέληση, κατανόηση και συγχώρεση…

Οπισθόφυλλο του βιβλίου

Η χειρότερη μέρα της ζωής της – ή η μέρα που κερδίζει πίσω τη ζωή της;

Μια καυτή καλοκαιρινή μέρα, εκεί που έχει κολλήσει στην κίνηση καθ’ οδόν προς το ζαχαροπλαστείο για να πάρει την τούρτα για τα δέκατα έκτα γενέθλια της κόρης της, η Γκρέις Άνταμς παίρνει ξαφνικά ανάποδες.

Δε βάζει τις φωνές, ούτε τα κλάματα, ούτε ξεσπάει. Απλώς βγαίνει από το αυτοκίνητό της και φεύγει.

Όχι για να ξεφύγει από τη ζωή της – αλλά για να τη διεκδικήσει και πάλι. Να δρασκελίσει αποφασιστικά προς τη ζωή. Προς την κόρη της που δε θέλει πια να ζει μαζί της και την έχει αποκλείσει από το πάρτι γενεθλίων της. Προς τον άντρα της που της έχει ζητήσει διαζύγιο. Προς το τρομακτικό γεγονός που έχει τινάξει την οικογένειά τους στον αέρα…


Σήμερα θα αποδείξει στην κόρη της ότι, όσο σκληρά κι αν πέφτουμε, μπορούμε πάντα να ξανασηκωθούμε. Γιατί η Γκρέις Ανταμς ήταν απίθανη. Έτσι πίστευαν κάποτε ο σύζυγος και η κόρη της. Μπορεί προς το παρόν να το έχουν ξεχάσει, τόσο αυτοί όσο και όλος ο υπόλοιπος κόσμος.


Αλλά η Γκρέις έχει βαλθεί να τους το υπενθυμίσει. . .

Η ΑΠΙΘΑΝΗ ΓΚΡΕΪΣ ΑΝΤΑΜΣ αφηγείται την ιστορία μιας ζωής, ενός γάμου, μιας οικογένειας, στη διάρκεια μίας και μόνο μέρας στο βόρειο Λονδίνο. Πρόκειται για μια συγκλονιστική ιστορία λύτρωσης και ανακάλυψης, ένα δυνατό εγκώμιο στη γυναίκα.

Συντάκτρια: Πίττη Μαριάνθη

Δείτε περισσότερες προτάσεις για βιβλία εδώ

Επιλεγμένα άρθρα από ειδικούς στο είδος τους!