– Αρχικά θα θέλαμε να σας γνωρίσουμε τόσο εμείς όσο και οι αναγνώστες μας. Ποιος είναι ο Κωνσταντίνος Μανίκας;
Αν εξαιρέσουμε αυτά που επισυνάπτονται στο βιογραφικό σημείωμα, ο Κωνσταντίνος Μανίκας είναι ένας ταπεινός υπηρέτης της λογοτεχνίας με ανησυχητικά ανήσυχο πνεύμα.
– Θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια για το έργο σας; Ποια είναι τα υλικά που συνθέτουν και οδηγούν στο «Τρίτο Λάθος»;
«Το Τρίτο Λάθος» ως έννοια, αναφέρεται στην αυτοαναίρεση της προσωπικότητάς μας, την πορεία για να φτάσουμε έως εκεί, και τον αυτοκτονικό ιδεασμό στον οποίο οδηγεί. Αυτό που το επιτείνει είναι, σε μεγάλο βαθμό, η απόσταση ανάμεσα στις προσδοκίες μας και τον ωμό ρεαλισμό της πραγματικότητας. Το βιβλίο επιχειρεί μέσα από ιστορίες της κρίσης να αναδείξει το πώς από την ψευδαίσθηση της ευμάρειας περάσαμε στην κατάρρευση και το κατά πόσο η ανθρώπινη βούληση μπορεί να υπερνικήσει το σκοτάδι της αποτυχίας.
– Έχοντας διαβάσει το βιβλίο μπορώ να πω ότι χαρακτηρίζεται από έναν άρτιο και περίτεχνο λόγο με γλωσσικά σχήματα που το διαχωρίζουν από την κυρίαρχη «εύπεπτη» λογοτεχνία. Ωστόσο, αυτό ίσως το καθιστά απόμακρο για μία αρκετά μεγάλη μερίδα αναγνωστών. Θέλετε να γράφετε για λίγους και εκλεκτούς μακριά από την εμπορικότητα ή στοχεύετε σε κάτι πιο μεγαλόπνοο, δηλαδή την αφύπνιση συνειδήσεων μέσω του έργου σας;
Ο κάθε συγγραφέας υποθέτω ότι καταθέτει τη δικιά του οπτική για τον κόσμο, μην έχοντας επίγνωση αν αυτή η οπτική μπορεί να αποτελέσει ερέθισμα για τον οποιονδήποτε. Όσον αφορά την εμπορικότητα, το ερώτημα θα μπορούσε να τεθεί και αντίστροφα. Κάποιοι γράφουν απλώς νομίζοντας ότι ίσως έτσι διαβαστούν από πολλούς; Αν ισχύει, τότε έχουν εξαρχής προδώσει τη συνείδησή τους. Ας τιμήσουμε ο καθένας το εσωτερικό κέλευσμα που τον ωθεί να γράφει κι ας αφήσουμε το κοινό να κρίνει χωρίς να υποτιμούμε την αντίληψή του. Ο λαϊκισμός κι ο ελιτισμός μόνο συμφορά έφεραν σε αυτόν τον τόπο.
– «Το Τρίτο Λάθος» δεν είναι το πρώτο σας έργο, έχετε γράψει επίσης το: «Στην ψυχή του ηγεμόνα», θα θέλαμε να μας μιλήσετε και γι’ αυτό. Να αναμένουμε και κάποιο ακόμα έργο σύντομα;
Το πρώτο μου βιβλίο αποτέλεσε μια ψυχαναλυτική ματιά στην πολιτική και την διπολιτικότητα που την διαπνέει μέσα από μια μυθιστορηματική φόρμα. Ο κεντρικός ήρωας κατακτά σταδιακά την πολιτική αναγνώριση για να την εγκαταλείψει στο απώγειο και να βρεθεί στην Νέα Υόρκη, όπου μέσα από μια εκτενή ψυχοθεραπευτική διαδικασία ψάχνει τις απαντήσεις στα βαθύτερα ζητήματα που τον διαμόρφωσαν.
Το επόμενο βιβλίο μου έχει ήδη ολοκληρωθεί και λογικά θα εκδοθεί μέσα στο 2023. Θα είναι ένα βιβλίο για τις αλήθειες και τα ψέματα, σε όλα τα επίπεδα.
– Προσωπικά λατρεμένα αναγνώσματα και συγγραφείς;
Νομίζω πως όλοι έχουμε κάποια βιβλία και κάποιους συγγραφείς που θεωρούμε τα προσωπικά μας τοτέμ. Δεν θα πρωτοτυπήσω λοιπόν, αν πω ότι το «Έγκλημα και Τιμωρία» του Ντοστογιέφσκι, «Η Δίκη» του Κάφκα, το «Βιβλίο του γέλιου και της λήθης» του Κούντερα ή «Τα Άνθη του κακού» του Μπωντλαίρ, διαμόρφωσαν την οπτική μου για τη λογοτεχνία.
– Aς επιστρέψουμε σε εσάς με λίγο πιο προσωπικές ερωτήσεις, τι αγαπάτε, τι φοβάστε και τι έχετε χάσει;
Αγαπώ κάθε ελεύθερο πνεύμα. Φοβάμαι τη στατικότητα και τη συνήθεια. Σίγουρα κατά καιρούς έχω χάσει την υπομονή μου.
– Ποια στοιχεία αποδοκιμάζετε και επιδοκιμάζετε στους ανθρώπους;
Εκτιμώ πολύ την ειλικρίνεια, τη συνέπεια, την αξιοπρέπεια και ιδιαίτερα το ευφυές χιούμορ. Αυτά που με απωθούν είναι η πoνηριά, ο καιροσκοπισμός και η αρτηριοσκληρωτική σκέψη.
– Βλέπετε το ποτήρι μισογεμάτο ή μισοάδειο ως στάση ζωής;
Το βασικό είναι να αναγνωρίζουμε ότι αν η ζωή είναι ένα ποτήρι, κάθε σταγόνα που το γεμίζει είναι μια πολύτιμη εμπειρία ακόμη κι αν είναι η πρώτη.
– Έχοντας τις γνώσεις ως οικονομολόγος και ψυχολόγος, πώς βλέπετε το μέλλον για τη χώρα η οποία βγαίνοντας από τη δοκιμασία της πανδημίας βυθίζεται σε αυτή της ακρίβειας; Πώς πιστεύετε θα αντιδράσει η κοινωνία με όλες αυτές τις δοκιμασίες; Το λογοτεχνικό σας έργο πάντως καθίσταται επίκαιρο το δίχως άλλο.
Η ελληνική κοινωνία δεν σταμάτησε, μετά το 2009, να αντιμετωπίζει κρίσεις. Ειδικά τα τελευταία χρόνια, βρέθηκε μετά τον φόβο του θανάτου από την πανδημία και τον περιορισμό των ελευθεριών και των δραστηριοτήτων, αντιμέτωπη με τις συνέπειες ενός πολέμου και της επακόλουθης ενεργειακής κρίσης. Είναι απολύτως λογικό να οργίζεται, να απελπίζεται, να αναζητεί ευθύνες για κάθε αστοχία, ακόμη κι όταν δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις.
Όντως, οι κοινωνικές και ψυχολογικές συνέπειες των κρίσεων αλλά και η αναβλητικότητα των πολιτικών παρεμβάσεων, αποτυπώνονται παραστατικά στα βιβλία μου. Ίσως μέσα στις σελίδες του να βρίσκονται κάποιες από τις εξηγήσεις, αλλά και απαντήσεις διεξόδου, για όλα αυτά τα φαινόμενα.
– Τελειώνοντας αυτή τη συνέντευξη, τι εύχεστε για το μέλλον και τι θα συμβουλεύατε ως πιο έμπειρος λογοτέχνης, κάποιον νέο συγγραφέα που επιθυμεί να πορευτεί στον χώρο;
Οι συμβουλές δεν είναι τίποτε άλλο από τη μεταφορά του αποστάγματος μιας προσωπικής μας εμπειρίας. Σε αυτή τη λογική, το μόνο που θα προέτρεπα όποιον επιθυμεί να ασχοληθεί με τη λογοτεχνία, είναι να ακούει τη φωνή μέσα του που τον προτρέπει να εκφραστεί με τον μοναδικό δικό του τρόπο. Να μην συμβιβάζεται για να ικανοποιήσει επιθυμίες τρίτων ή δήθεν του κοινού και φυσικά να διαθέτει επιμονή, οργανωτικότητα και διάθεση για σκληρή δουλειά γιατί, μόνο η έμπνευση δεν αρκεί.
Βιογραφικό συγγραφέα: Ο Κωνσταντίνος Μανίκας γεννήθηκε στην Αθήνα με καταγωγή από τα Τρίκαλα. Σπούδασε φυσικοθεραπεία. Απέκτησε Bachelor στην Ψυχολογία, Master στη Διοίκηση Επιχειρήσεων και τα Οικονομικά καθώς και Advanced Certificate στο Digital Marketing. Είναι σύμβουλος επιχειρήσεων. Συνδιαχειρίζεται τον ιστότοπο άποψης, lastpoint.gr, ενώ δημιούργησε και τον πολιτιστικό ιστότοπο culturepoint.gr. Αρθρογραφεί τακτικά στον ηλεκτρονικό και έντυπο Τύπο. Διατηρεί εκπομπή σε διαδικτυακό ραδιόφωνο. Το πρώτο του μυθιστόρημα, με τίτλο «Στην ψυχή του ηγεμόνα», κυκλοφόρησε το 2016 από τις εκδόσεις Ιωλκός..
Το βιβλίο θα το βρείτε εδώ: https://iolcos.gr/eshop/titlos/to-trito-lathos/