Κωνσταντίνος Πάτρας: «Από μικρός λάτρευα την επική φαντασία»

Κωνσταντίνος Πάτρας ο σημερινός καλεσμένος μας στο yourearticles. Ένας άνθρωπος ταγμένος στον χώρο της λογοτεχνίας του φανταστικού. Διαθέτει και τον προσωπικό του ιστότοπο όπου ασχολείται με αναλόγου περιεχομένου θέματα (βιβλία, ταινίας φαντασίας κ.α.).

Λίγα λόγια για το έργο:

Μπορεί να είναι χειμώνας, όμως η διάθεση για μία περιπέτεια πάντα υπάρχει. Αν είστε λοιπόν τύπος που λατρεύει την εξερεύνηση αλλά και την μαγεία, τότε πρέπει να διαβάσεις το «Αιθέριον: η Αιώνια Φωτιά» (Εκδόσεις Παράξενος Ελκυστής). Είναι ένα μυθιστόρημα φαντασίας, που μας οδηγεί σε έναν τελείως διαφορετικό κόσμο, που ονομάζεται «Ιόλια». Ακολουθώντας τον Έρεν, οδηγούμαστε σε ένα πλήρωμα Επαναστατών, που ανάμεσα τους βρίσκεται η Ιλέιν. Ταξιδεύουμε στη θάλασσα, ερχόμαστε αντιμέτωποι με μάχες και την φωτιά.

Ο συγγραφέας Κωνσταντίνος Πάτρας φροντίζει να υπάρχει μία πλήρη καταγραφή των γεγονότων. Εξηγώντας στον αναγνώστη πώς προέκυψε κάθε τι που συναντάει στην διήγηση, ώστε να μπαίνει ολοκληρωτικά στο πνεύμα της ιστορίας. Είναι ευανάγνωστο, με γλαφυρές περιγραφές χωρίς να κουράζει. Στις πρώτες σελίδες βλέπουμε τον χάρτη της «Ιόλια» και δύο προσωπογραφίες του Έρεν και της Ιλέιν. Δεν συνηθίζεται να συναντάμε συχνά Έλληνες συγγραφείς του φανταστικού, για αυτό αξίζει μία ευκαιρία, η οποία δεν θα πάει χαμένη.

Ας γνωρίσουμε λίγο καλύτερα τον συγγραφέα:

-Ποιο ήταν το ερέθισμα στο να φτιάξεις τον δικό σου κόσμο;

Από μικρός λάτρευα την επική φαντασία. Οι διαφορετικοί κόσμοι στους οποίους μπορεί να ταξιδέψει το μυαλό, πάντα με εντυπωσίαζαν και με μάγευαν. Ο κόσμος της Ιόλια εμφανίστηκε μπροστά μου από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησα να γράφω, από το πρώτο διήγημα που ολοκλήρωσα και έστειλα για έκδοση. Η “Τινέθιελ” όπως ονομαζόταν αυτό το διήγημα που φέρει και το όνομα ενός πολύ σημαντικού ιστορικού τόπου για τον κόσμο της Ιόλια, έθεσε τις βάσεις της ιστορίας που πάντα ήθελα να πω. Μια ιστορία επανάστασης, ελπίδας και πίστης σε όλα αυτά για τα οποία αξίζει να μάχεται κανείς.

-Από πού πηγάζει η έμπνευση σου;

Παίρνω έμπνευση από πολλά πράγματα. Η ιστορία και η μυθοπλασία αποτελούν τις κύριες πηγές έμπνευσής μου. Επιπλέον, πολλά χαρακτηριστικά των ηρώων μου θεωρώ πως τα έχω συναντήσει και εγώ στη ζωή μου, είτε αυτά είναι κομμάτια του χαρακτήρα τους, είτε συναισθήματα, σκέψεις, άγχη και πάθη. Η ίδια η ζωή είναι ο μεγαλύτερος δάσκαλος για όλους μας.

-Υπάρχει κάποιος συγγραφέας που έχεις ως πρότυπο;

Αυτή είναι μια ιδιαίτερη ερώτηση στην οποία δεν έχω ξεκάθαρη απάντηση. Η εύκολη επιλογή είναι ο Τόλκιν. Ο Καθηγητής δημιούργησε έναν κόσμο που ενέπνευσε και συνεχίζει να εμπνέει εκατοντάδες συγγραφέων να στραφούν προς το φανταστικό και το στίγμα του στην παγκόσμια λογοτεχνία είναι τεράστιο. Θεωρώ τον εαυτό μου μεγάλο “Τολκινά”, όντας φανατικός αναγνώστης, μέλος του Ελληνικού Συλλόγου Φίλων Τόλκιν, ενώ έχω δώσει ακόμα και στο blog μου όνομα από χαρακτήρα του Καθηγητή (Manwe). Δεν μπορώ όμως να ξεχάσω και σύγχρονους συγγραφείς, όπως ο Sanderson και ο Abercrombie, δύο από τις πένες της νέας γενιάς που έχω ξεχωρίσει. Καθώς και οι δύο είναι μεγάλοι δάσκαλοι για μένα, εύχομαι να συνεχίζω να μαθαίνω από αυτούς.

-Θα ήθελες να ασχοληθείς αποκλειστικά και μόνο με τη συγγραφή φανταστικής λογοτεχνίας;

Αν θεωρήσουμε ως φανταστική λογοτεχνία όλη την ευρεία γκάμα των ειδών “φαντασία”, “επιστημονική φαντασία” και “τρόμο” τότε, ναι, μέχρι στιγμής έχω ασχοληθεί με αυτά τα είδη. Σχεδόν όλα τα διηγήματά μου εμπίπτουν σε κάποιο από αυτά, το “Αιθέριον” είναι καθαρά φανταστικό έργο, ενώ και το βιβλίο “Τα Χρονικά της Καταραμένης Γης: Η πτώση της Ανθρωπότητας” (εκδ. Συμπαντικές Διαδρομές), στο οποίο είχα τη χαρά να συμμετέχω ως μέλος της συγγραφικής του ομάδας, ανήκει στην post-apocalyptic επιστημονική φαντασία. Δεν ξέρω αν ποτέ στραφώ σε άλλα είδη, αλλά σίγουρα θα με ενδιέφερε, όταν η ώρα είναι η σωστή, να ασχοληθώ με την ιστορία και τη μυθολογία της χώρας μας.

-Θέλεις να μας αποκαλύψεις κάτι για την συνέχεια της ιστορίας;

Αυτό που ήθελα εξ’ αρχής να πετύχω με την “Αιώνια Φωτιά” είναι να δημιουργήσω ένα βιβλίο το οποίο θα μπορεί να διαβαστεί σαν αυτοτελές. Η ιστορία όμως του “Αιθέριον” συνεχίζεται. Δεν μπορώ να αναφέρω πολλά για την πλοκή, γι’ αυτό θα είμαι προσεκτικός και σύντομος. Αρχικά, παρόλο που στο πρώτο βιβλίο ο Έρεν ήταν ο κύριος πρωταγωνιστής, το δεύτερο θα μοιάζει περισσότερο με βιβλίο της Ιλέιν, χωρίς αυτό να σημαίνει πως η σημαντικότητα του Έρεν στην πλοκή θα μειωθεί. Η ιστορία θα γίνει σκοτεινότερη στο δεύτερο μέρος, ενώ θα γνωρίσουμε καλύτερα την οπτική της Αυτοκρατορίας και τα δεινά που έχει επιφέρει στον κόσμο. Η οπτική θα αλλάξει και οι ήρωες θα έρθουν αντιμέτωποι περισσότερο από κάθε άλλη φορά με το σκοτάδι.

-Έπειτα από την ολοκλήρωση της τριλογίας, θα υπάρξει κάτι άλλο;

Αυτό είναι σίγουρο, όμως ακόμα δεν ξέρω τι είναι αυτό “το άλλο”. Ίσως, να μου παρουσιαστεί μόνο του, όπως έκαναν ο Έρεν, η Ιλέιν, τα Αιθέριον και ο κόσμος της Ιόλια.

-Κλείνοντας θέλεις να μας πεις μία ευχή για τα Χριστούγεννα;

Εύχομαι από τα βάθη της καρδιάς μου, αυτές οι γιορτές να είναι όμορφες, γαλήνιες και απολαυστικές για όλους. Στις δύσκολες εποχές που βιώνουμε ως ανθρωπότητα να θυμηθούμε αυτά που μας ενώνουν και αυτά που μας κάνουν να χαμογελούμε.

Σας ευχαριστώ πολύ και Καλά Χριστούγεννα!

Κωνσταντίνος Πάτρας, περισσότερα για τον συγγραφέα και το βιβλίο του: εδώ

Κωνσταντίνος Πάτρας, ο προσωπικός ιστότοπος που δημιούργησε ο συγγραφέας: εδώ

Διαβάστε περισσότερες απόψεις για έργα συγγραφέων καθώς και συνεντεύξεις τους: εδώ

Η Κωνσταντίνα Τομπουλίδου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κατερίνη, τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει μετακομίσει μόνιμα στην Θεσσαλονίκη. Είναι απόφοιτη της 2ης ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ στην ειδικότητα υπάλληλος διοικητικών καθηκόντων, κάνοντας παράλληλα την πρακτική στο ΕΒΕΘ. Η συγγραφή είναι η μεγάλη της αγάπη, όπως επίσης το θέατρο και ο κινηματογράφος. Μεγάλο της όνειρο είναι να καταφέρει να εκδώσει το δικό της μυθιστόρημα.