Μαίρη Ελευθεριάδου: «Η μουσική είναι κάτι που μου δίνει κίνητρο και έμπνευση»

– Αρχικά, ας μάθουμε κάποια πράγματα για σένα. Με τι ασχολείσαι όταν δεν γράφεις; Τι αγαπάς και τι σε φοβίζει;

Λοιπόν, εκτός από το να γράφω ιστορίες είμαι και καθηγήτρια γαλλικών και πραγματικά λατρεύω την δουλειά μου. Είναι ένα πολύ δημιουργικό επάγγελμα που δεν θα το άλλαζα με τίποτα. Επίσης, μου αρέσει να περνάω όμορφες στιγμές με την οικογένεια και την παρέα μου και να ταξιδεύω όταν το επιτρέπει ο χρόνος μου. Αγαπώ όλα τα παραπάνω μαζί με την συγγραφή, την ανάγνωση βιβλίων και να ακούω μουσική. Με φοβίζουν τα θέματα υγείας και όπως καταλαβαίνεις δεν ήμουν από αυτούς που χαλάρωσαν και πέρασαν εξαίρετα στην πρώτη καραντίνα. Αλλά ακόμα και τότε, προσπάθησα να βρω μια δημιουργική διέξοδο αναρτώντας συστηματικά την πρώτη μου ιστορία στο Wattpad και γράφοντας λίγο μετά την δεύτερη.

– Από ποιους συγγραφείς εμπνέεσαι;

Έχω άπειρους αγαπημένους συγγραφείς που λατρεύω να διαβάζω τις ιστορίες τους αλλά όταν γράφω προσπαθώ να έχω την δική μου συγγραφική ταυτότητα. Ο καθένας μας έχει τον μοναδικό του χαρακτήρα στην συγγραφή.

– Στο βιβλίο παρατηρούμε ότι οι δύο πρωταγωνιστές χωρίζουν λόγω μίας παρεξήγησης η οποία έφερε εγωιστικές αντιδράσεις. Πιστεύεις ότι μετά από μία τέτοια κατάσταση υπάρχει περίπτωση δύο άνθρωποι να είναι ξανά μαζί;

Το κάθε ζευγάρι είναι διαφορετικό και θα πρέπει να βάζουμε υπόψη πολλές παραμέτρους σε σχέση με έναν χωρισμό -όπως τις αιτίες του- και μια ενδεχόμενη επανασύνδεση. Στην προκειμένη περίπτωση, βλέπουμε ότι είναι ο πρώτος δυνατός έρωτας και για τους δύο στην ηλικία των 20, χωρίς να έχουν ξαναζήσει κάτι παρόμοιο, τα χάνουν και δεν ξέρουν πώς να αντιδράσουν. Δεν έχει γίνει κάτι πολύ σοβαρό που να κλονίσει για πάντα την εμπιστοσύνη του ενός ως προς τον άλλο οπότε, για όσους δεν το έχουν διαβάσει ακόμα μένει να δουν τι πορεία θα πάρουν. Επίσης, σε αυτό το σημείο θα ήθελα να διευκρινίσω πως δεν πρόκειται για μια τοξική αγάπη. Ειλικρινά, έχω βαρεθεί να πετυχαίνω τέτοιες περιλήψεις σε βιβλία που μόνο άσχημο αντίκτυπο αφήνουν σε αναγνώστες πολύ μικρής ηλικίας. Αφορά έναν έρωτα που ξυπνά την καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους και που νιώθουν το άλλο πρόσωπο και φίλο τους εκτός από σχέση του. Αλλιώς για μένα δεν έχει νόημα όπως και στην πραγματική ζωή εκτός των μυθιστορημάτων.

– Γύρω από τους πρωταγωνιστές μας, την Ηλέκτρα και τον Πέτρο, υπάρχουν πολλά άτομα που αποτελούν τον κύκλο τους π.χ Λουκάς και Αμαλία. Με ποιον χαρακτήρα ταυτίζεσαι και γιατί;

Πράγματι, γιατί ήθελα να εστιάσω και στο φιλικό κομμάτι εκτός από το ερωτικό. Και οι δυο ήρωες έχουν καλούς φίλους που τους εμπιστεύονται και τους στηρίζουν. Οι δικοί μου άνθρωποι διαβάζοντάς το βρήκαν πολλά κοινά στοιχεία μου στην Ηλέκτρα αλλά αυτό έγινε τελείως ασυναίσθητα. Μάλλον ταυτίζομαι παραπάνω με εκείνη. Το ωραιότερο σχόλιο που μου έχουν πει είναι ότι οι ήρωές μου βγάζουν μια αλήθεια και το χάρηκα πάρα πολύ καθώς δεν ήθελα να είναι ουτοπικοί και χωρίς ούτε ένα ελάττωμα γιατί έτσι δεν θα μπορούσαν να ταυτιστούν οι αναγνώστες.

– Εκτός των τραγουδιών που έμειναν στο μυαλό μας διαβάζοντας ποια άλλα σε εμπνέουν για να γράψεις;

Η μουσική είναι κάτι που μου δίνει κίνητρο και έμπνευση αλλά εκτός από αυτό εμπνέομαι από διάφορα πράγματα. Από μια βόλτα στο κέντρο, μια ωραία συζήτηση, ένα ταξίδι που μπορεί να κάνω. Και το καλύτερο είναι ότι η έμπνευση έρχεται απροσδόκητα την στιγμή που δεν το περιμένεις, όπως και ο έρωτας.

– Ποια πιστεύεις είναι η χειρότερη μορφή δυστυχίας;

Μια και το μυθιστόρημα είναι ερωτική ιστορία, θα πω ότι είναι λάθος να μένουν οι άνθρωποι σε σχέσεις που δεν είναι ευτυχισμένοι απλά και μόνο από συνήθεια. Επίσης, θεωρώ ότι μια από τις χειρότερες μορφές δυστυχίας είναι η έλλειψη ελευθερίας σε οποιαδήποτε μορφή και το μίσος που οδηγεί πάντα στην καταστροφή. Ελπίζω, οι άνθρωποι να αρχίσουν να δίνουν μεγαλύτερη αξία στην ενσυναίσθηση και στον αλληλοσεβασμό ξεκινώντας από πολύ μικρές ηλικίες στην οικογένεια και στο σχολείο.

– Τι συμβουλές θα έδινες σ’ ένα νέο συγγραφέα;

Να μην σταματά να γράφει, να μην απογοητευτεί από τυχόν κακόβουλα σχόλια καθώς και αυτά μες το πρόγραμμα είναι. Να έχει δυο δικά του άτομα πρόθυμα να διαβάζουν τα κείμενά του για μια ανατροφοδότηση αλλά και δεύτερη γνώμη και να γράφει με αγάπη. Είναι χαρά μου να ανακαλύπτω ένα σωρό ταλαντούχους νέους συγγραφείς και είναι πραγματικά πολύ αισιόδοξο που μεταξύ άλλων είναι και ηλικίας από 18 μέχρι 29, καθώς παλιότερα δεν υπήρχε τόση συγγραφική άνθιση σε αυτές τις ηλικίες.

– Ποια είναι τα μελλοντικά συγγραφικά σου σχέδια;

Έχω ξεκινήσει και γράφω μια ιστορία η οποία δεν είναι συνέχεια όσων έχουν προηγηθεί. Είναι κάτι καινούριο-πάντα ρομάντζο βέβαια- και θα εκτυλίσσεται στην αγαπημένη μου πόλη της Ναυπάκτου. Ανυπομονώ να ολοκληρώσω τις τελευταίες λεπτομέρειες!

Σχόλιο:

Ένα ταξίδι στη σύγχρονη Αθήνα μέσα από μια ιστορία αγάπης. Η Ηλέκτρα και ο Πέτρος γνωρίζονται τυχαία σε μία καφετέρια και αυτό αρκεί για να ξεκινήσει ένας μεγάλος έρωτας με φόντο την σύγχρονη Αθήνα. Η συγγραφέας μας συστήνει την πόλη μέσα από τα φοιτητικά στέκια, τα μπαράκια και τους όμορφους περιπάτους. Σε μια πόλη που πόσες σχέσεις αρχίζουν και τελειώνουν; Μέσα από δυσκολίες, διάφορα περιστατικά και παρεξηγήσεις η συγγραφέας δημιουργεί μια εικόνα για το τι γίνεται «όταν σπάσει το γυαλί». Πόσο εύκολη είναι η επανασύνδεση μετά από μία μεγάλη ρήξη;

Θίγεται επίσης με πολύ όμορφο τρόπο το πως όταν δύο άνθρωποι έχουν διαφορετικούς στόχους στη ζωή τους μπορούν να είναι μαζί, όταν βρίσκουν την «χρυσή τομή». Παρακολουθούμε τους πρωταγωνιστές μας να μεγαλώνουν, να ωριμάζουν, να βλέπουν τα πράγματα από μια άλλη οπτική, του ανθρώπου που αποκτά εμπειρίες και αντιμετωπίζει διαφορετικά τα προβλήματα, τις απογοητεύσεις και την ίδια τη ζωή. Γύρω από τους πρωταγωνιστές περιστρέφονται και οι φίλοι τους, κάποιοι περαστικοί από τις ζωές τους που αφήνουν όμως το σημάδι τους με τις αναμνήσεις. Το βιβλίο και τα κεφάλαια ντύνουν υπέροχα οι μουσικές επιλογές της συγγραφέως. Κάθε κεφάλαιο εμπλουτίζεται με ένα αριθμό τραγουδιών συμπεριλαμβανομένων και των στίχων τους που συνδέονται υπέροχα με την φάση στην οποία βρίσκονται οι πρωταγωνιστές μας. Ο David Bowie, ο Leonard Cohen και ο Μάρκος Βαμβακάρης είναι μερικοί από τους καλλιτέχνες που μας συντροφεύουν στην ανάγνωση.

Η γλώσσα του είναι απλή, λιτή χωρίς βερμπαλισμούς. Μικρά κεφάλαια που δεν κουράζουν τον αναγνώστη, κινηματογραφική αφήγηση γεμάτη περιγραφές και όμορφοι διάλογοι. Εν κατακλείδι, πρόκειται για ένα ερωτικό και μαγευτικό μυθιστόρημα το οποίο αξίζει να διαβαστεί από το αναγνωστικό κοινό.

Βιογραφικό συγγραφέα: Η Μαίρη Ελευθεριάδου γεννήθηκε το 1995 στην Αθήνα. Είναι απόφοιτη του τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι καθηγήτρια γαλλικών και αρθρογραφεί στο site Sociall.gr. Στον ελεύθερο χρόνο της αγαπά να περνά όμορφες στιγμές με την οικογένεια και την παρέα της, να διαβάζει, να ταξιδεύει και να γράφει. Το πιο μελωδικό ρεφρέν είναι το πρώτο της βιβλίο.

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου: Μια ιστορία με όχημα τη μουσική που συντροφεύει την καθημερινότητά μας. Ένα love story. Δεκαπέντε τραγούδια για δεκαπέντε κεφάλαια. Δυο ήρωες, η Ηλέκτρα και ο Πέτρος, που γνωρίζονται και ερωτεύονται στη λατρεμένη Αθήνα, με τα σωστά τους, τα λάθη τους και τις υπερβολές τους. Κάθε κεφάλαιο εμπνευσμένο και από ένα τραγούδι μελωδικό όσο και η ίδια η ζωή.

Η Ειρήνη Λόκα γεννήθηκε το 2002. Τελειώνοντας το Λύκειο εισήχθη στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Έχει παρακολουθήσει το διαδικτυακό Εργαστήρι Μικροδιηγήματος του Αλληλέγγυου Σχολείου της Ετεροτοπίας με εισηγητή τον συγγραφέα Γιάννη Φαρσάρη στο οποίο εκδόθηκε και μία συλλογή διηγημάτων στην Ανοικτή Βιβλιοθήκη συμπεριλαμβανομένου και του μικροδιηγήματός της «Η συνεδρία», πλήθος webinars για την ψυχική υγεία και ένα σεμινάριο Filmmaking από το Skillbox. Παρακολουθεί μαθήματα νοηματικής γλώσσας από το ΚΕΝΓ. Διηγήματα και ποιήματά της έχουν δημοσιευθεί σε διαδικτυακούς ιστότοπους και περιοδικά πολιτισμού: culturepoint.gr, Fractal κ.α.