Μία αστυνομική νουβέλα που ξεχωρίζει συνδυάζοντας εκπληκτικά στοιχεία φαντασίας και νουάρ

Από το οπισθόφυλλο: Ήταν πεσμένος στο κρύο πάτωμα, με την πλάτη ακουμπισμένη στον τοίχο. Το κεφάλι του έγερνε προς τα κάτω – δεν βρήκε τη σωματική δύναμη να το σηκώσει. Αίμα έσταζε από τις άκρες των μαλλιών, γεμίζοντας κόκκινες κηλίδες τα ρούχα και το πρόσωπό του.

Έριξε μια ταλαιπωρημένη ματιά στο δωμάτιο. Υπήρχαν κι άλλοι άνθρωποι πεσμένοι στην ίδια στάση. Δεν μπορούσε να διακρίνει εξωτερικά χαρακτηριστικά, ούτε αν ζούσε κάποιος απ’ αυτούς, παντού όμως στον χώρο κυριαρχούσε η παγωμένη αίσθηση του θανάτου. Το μέρος θύμιζε έργο τέχνης εμπνευσμένο από τον πυρήνα της κόλασης. Μια εικόνα που θα έκανε και τον πιο γενναίο να υποχωρήσει.

Άκουσε έναν ανατριχιαστικό θόρυβο από δίπλα του. Κάποιος είχε σηκωθεί και τον πλησίαζε με αργά βήματα. Η άγνωστη σιλουέτα στάθηκε απέναντι και περίμενε την κατάλληλη στιγμή για να επιτεθεί. Ήταν το τέρας που τον στοίχειωνε κάθε βράδυ και ερχόταν να τον αποτελειώσει. Έτοιμο να εκπληρώσει το καθήκον του και να τον τραβήξει στην απύθμενη άβυσσο των σκιών.

Η τερατόμορφη φιγούρα έβγαλε ένα όπλο και τον σημάδεψε ακριβώς στο κεφάλι. Μονολόγησε κάτι αλλά χωρίς να βγαίνει ολοκληρωμένο νόημα, παρά μόνο ένας φρικτός ήχος που σηματοδοτούσε το τέλος. Το τέρας είχε πλέον κερδίσει, και το καλύτερο κομμάτι ήταν ότι το απολάμβανε κιόλας.

Άποψη: Το «Όταν Κλαίνε τα Κοράκια» του Βύρωνα-Φραγκίσκου Κανάκη είναι μία αστυνομική νουβέλα που συνδυάζει άψογα το νουάρ και το φανταστικό στοιχείο.

Στην αρχή του έργου όπως συμβαίνει σε πολλά αστυνομικά έργα συναντάμε τον πρωταγωνιστή μας ο οποίος είναι ένας πρώην αστυνομικός που πλέον βγάζει το μεροκάματο του ως ιδιωτικός ντέτεκτιβ μετά από μία υπόθεση που τον ανάγκασε να αποσυρθεί από το σώμα.

Όμως και πάλι βρίσκεται σε τέλμα καθώς τον κυνηγάνε όνειρα από αυτή την υπόθεση. Ένας μυστήριος δημοσιογράφος εμφανίζεται και του ζητά να τον ακολουθήσει σε μία έπαυλη όπου έγινε ένα φονικό το οποίο έχει πια αρχειοθετηθεί. Ο ιδιωτικός ντέτεκτιβ συμφωνεί καθώς θέλει να καθαρίσει το όνομά του μιας και αυτή η υπόθεση τον οδήγησε σε παραίτηση και ο εφιάλτης του ξανά ζωντανεύει και σε αυτό το σημείο ο συγγραφέας ξεδιπλώνει με μαεστρία τα στοιχεία φαντασίας καθώς ο δημοσιογράφος είναι τόσο μυστηριώδης και απόμακρος για άνθρωπος.

Στην μυστηριώδη έπαυλη γίνονται και άλλα παράξενα συμβάντα που αγγίζουν το υπερφυσικό και ο αναγνώστης ανταμώνει το υπερβατικό σκοτάδι μυστηρίου ενός θρίλερ φαντασίας – μυστηρίου μέσα από την αχαλίνωτη περιπέτεια ενός αστυνομικού πεζογραφήματος.

Η γλώσσα απλή, μεστή και προσιτή στον αναγνώστη, ξετυλίγει τον περιβάλλοντα χώρο όπου σκιαγραφούνται αψεγάδιαστοι οι χαρακτήρες κυρίως μέσα από την αλληλεπίδρασή τους.

Έχουμε να κάνουμε άραγε με ένα κοινό έγκλημα ή με κάτι πιο μυστηριώδες απόμακρο και υπερφυσικό; Ο συγγραφέας του έργου Βύρων – Φραγκίσκος Κανάκης σας καλεί να το ανακαλύψετε. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Άνω Τελεία».

Το βιβλίο: https://anoteleia.gr/cat_028.html

Βιογραφικό συγγραφέα: Ο Βύρωνας-Φραγκίσκος Κανάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1999. Σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Πειραιά. Η νουβέλα μυστηρίου «Όταν κλαίνε τα κοράκια» είναι η πρώτη του ατομική έκδοση, μετά από δύο συμμετοχές με διηγήματα σε συλλογικά έργα. Κατάγεται από την Άνδρο.

Ο Γιώργος Δόλγυρας γεννήθηκε στα Ιωάννινα 10.05.89. Μεγάλωσε στην Έδεσσα και τα τελευταία χρόνια ζει στην Θεσσαλονίκη. Φοίτησε στη Νομική του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Σπούδασε στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ στο τμήμα Δημοσιογραφίας. Παρακολούθησε μαθήματα σκηνοθεσίας, θεάτρου και συγγραφής. Εργάστηκε σε διάφορες θεατρικές και κινηματογραφικές παραγωγές. Το 2020 εκδόθηκε η πρώτη του συλλογή διηγημάτων Τρόμου – Φαντασίας: «Σκοτεινά Φεγγάρια», η οποία κυκλοφόρησε από τις «Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή». Αρθρογραφεί επίσης στον ιστότοπο πολιτισιμού: culturepoint.gr.