Μία ξεχωριστή κίνηση από τις εκδόσεις Νίκας

Στο ΚΕΑΤ (Κέντρο Εκπαίδευσης & Αποκατάστασης Τυφλών) στη Θεσσαλονίκη διαδραματίστηκε μία ιδιαίτερη συνάντηση ανάμεσα στον εκδότη Νικόλαο Νίκα με τον διευθυντή και στελέχη της σχολής. Σκοπός της συνάντησης μία ξεχωριστή κίνηση. Το βιβλίο του εκδοτικού: «Αλέξανδρος Παναγούλης, Πρόβες Θανάτου», του Κώστα Μαρδά, να ψηφιοποιηθεί και να μετασχηματιστεί σε κώδικα Braille καθώς και σε audio book ώστε να γίνει προσβάσιμο σε συνανθρώπους μας που δεν μπορούν να διαβάσουν βιβλία στην κλασσική έντυπη μορφή τους.

Kαι αυτό είναι μόνο η αρχή. Σύντομα θα ακολουθήσουν και άλλα βιβλία (παιδικά και ενηλίκων) από τον συγκεκριμένο εκδοτικό οίκο κάνοντας την αρχή, ώστε να ακολουθήσουν το ίδιο παράδειγμα και άλλοι εκδοτικοί.

Ζούμε σε έναν κόσμο και κυρίως σε μία χώρα, όπου αρκετοί συνάνθρωποί μας με προβλήματα βρίσκονται στο περιθώριο. Είναι αδιανόητο να μην έχουν όλοι ίση πρόσβαση στο βιβλίο το οποίο είναι κάτι τόσο βασικό καθώς προσφέρει γνώσεις. Δεν είναι δυνατόν να θεωρείται πολυτέλεια στερώντας το σε κάποιους.

Για έναν καλύτερο κόσμο, πιο ισότιμο, με ίσες ευκαιρίες για όλους χωρίς τον διαχωρισμό περιθωριοποιημένων και προνομιούχων θα ήταν θετικό αυτή η κίνηση ανθρωπιάς να αποκτήσει μαζικότητα από τους εκδοτικούς οίκους.

Το βιβλίο είναι βασική ανάγκη για όλους ως πηγή γνώσης. Ζούμε σε μία εποχή όπου υπάρχουν τα τεχνικά μέσα να γίνει προσβάσιμο σε όλους. Ας το εκμεταλλευτούμε προς όφελος όσων στερούνται τα βιβλία.

Προσωπικότητες έχουν πει για την ανάγκη του ανθρώπου για τα βιβλία:

Ακόμα και το χειρότερο βιβλίο μπορεί να μας δώσει κάτι για να σκεφτούμε.

Wislawa Szymborska, 1923-2012, Πολωνέζα ποιήτρια, Νόμπελ 1996

Δεν είσαι ποτέ μόνη με ένα βιβλίο.

Μάρλεν Ντήτριχ, 1901-1992, Γερμανίδα ηθοποιός

Ένα σπουδαίο βιβλίο θα σε αφήσει με πολλές εμπειρίες και ελαφρά εξουθενωμένο.

William Styron, 1925-2006, Αμερικανός συγγραφέας

Υπάρχουν περισσότεροι θησαυροί στα βιβλία απ’ ό,τι σ’ ολόκληρη τη λεία των πειρατών στη Νήσο των Θησαυρών.

Γουώλτ Ντίσνεϋ, 1901-1966, Αμερικανός επιχειρηματίας, ιδρυτής της Disney

Η Ειρήνη Λόκα γεννήθηκε το 2002. Τελειώνοντας το Λύκειο εισήχθη στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Έχει παρακολουθήσει το διαδικτυακό Εργαστήρι Μικροδιηγήματος του Αλληλέγγυου Σχολείου της Ετεροτοπίας με εισηγητή τον συγγραφέα Γιάννη Φαρσάρη στο οποίο εκδόθηκε και μία συλλογή διηγημάτων στην Ανοικτή Βιβλιοθήκη συμπεριλαμβανομένου και του μικροδιηγήματός της «Η συνεδρία», πλήθος webinars για την ψυχική υγεία και ένα σεμινάριο Filmmaking από το Skillbox. Παρακολουθεί μαθήματα νοηματικής γλώσσας από το ΚΕΝΓ. Διηγήματα και ποιήματά της έχουν δημοσιευθεί σε διαδικτυακούς ιστότοπους και περιοδικά πολιτισμού: culturepoint.gr, Fractal κ.α.