Νικόλαος Σπανάκης: «Έμπνευση αποτελεί η απώλεια, η κατάρρευση της κοινωνίας, η προδοσία»

Νικόλαος Σπανάκης ο δημιουργός και «Θαμμένος στη Γη του Ονείρου» η ποιητική συλλογή στην οποία θα αναφερθούμε, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Όστρια. Μία ποιητική συλλογή που καταπιάνεται με την ψυχολογία του ανθρώπου, που αναφέρεται στη «σήψη» της κοινωνίας. Τα ποιήματα που συγκαταλέγονται στις τρεις ενότητες «Ματωμένο Ταξίδι», «Θαμμένος στη Γη του Ονείρου», «Καταραμένη Κληρονομιά» είναι ποτισμένα με πολλά συναισθήματα. Η αγανάκτηση και η απογοήτευση για την κοινωνία, η πάλη με το προσωπικό μας σκοτάδι, οι ψυχικές δυσκολίες αλλά και η λύτρωση, η θεραπεία που φέρνει η ενασχόληση με την ποίηση αποτυπώνονται με μαεστρία από τον ποιητή.

Η ψυχολογία όπως προαναφέρθηκε κυριαρχεί μέσα από την αναφορά στο «Εγώ», «Άγχος και λύπη» όπως αναφέρει στο στίχο του στο ποίημα «Μουδιασμένη Αναπνοή». Ο ποιητής δημιουργεί απόκοσμες εικόνες, παραστατικές. Η γλώσσα του λυρική, το μέτρο, ο ρυθμός αλλά και οι επαναλήψεις στίχων που υπάρχουν σε κάποια ποιήματα δίνουν την αίσθηση ενός μελωδικού τραγουδιού που από μέσα του εκφράζονται οι σκέψεις, οι φόβοι, η απογοήτευση, η αίσθηση της γαλήνης στη θέα ενός τοπίου αλλά και ο έρωτας. Η γυναίκα που έστω και για λίγο φέρνει τη χαρά, τη λύτρωση, την αγάπη, το φως που μπορεί να νικήσει το σκοτάδι, τα γενέθλια που δεν φέρνουν χαρά, η παιδική ηλικία, η ανεμελιά, η διαφορετική αντιμετώπιση της ζωής «Δώσε μου πίσω την ανωριμότητα των νιάτων μου» γράφει στο «Αποχωρισμός». Ποιήματα λυρικά που σε παρασέρνουν.

Στη συλλογή θα βρείτε τις δημιουργίες του Νικόλαου Σταυριδάκη, Γεώργιου Γύζη – και ο ίδιος ο ποιητής Νικόλαος Σπανάκης υπογράφει – που είναι κάτι παραπάνω από συγκλονιστικές.

Ποιήματα που ξεχώρισα ήταν: «Φόβος», «Ανασφάλεια», «Η προσγείωση», «Σημάδι ζωής», «Περιμένοντας τις πρώτες νότες του Ήλιου». Σίγουρα είναι μια ποιητική που αξίζει να διαβάσετε.

Παρακάτω ο Νικόλαος Σπανάκης μας μιλάει μέσα από μια αποκλειστική συνέντευξη:

-Αρχικά, να σας γνωρίσουμε πρώτα. Με τι ασχολείστε όταν δεν γράφετε;

Η οικογένειά μου παίζει σημαντικό ρόλο στην ζωή μου. Ασχολούμαι κυρίως με την μουσική μου, τα ζώα και την φύση. Αυτά που μου δυσκολεύουν την ζωή, αλλά είναι δυστυχώς αναγκαία, δεν θα τα αναφέρω.

-Τι αγαπάτε και τι σας φοβίζει;

Ξέρω τι δεν αγαπώ και τα εκφράζω πιο εύκολα στα «ποιήματά» μου και στην μουσική μου. Ο μόνος μου φόβος είναι να μην μπορώ να το κάνω αυτό.

-Πείτε μας λίγα λόγια για το τελευταίο σας CDUnpleasant Promises“;

Το συγκεκριμένο πρότζεκτ υπήρχε σαν σκέψη πριν μετακομίσω μόνιμα στην Κρήτη, στον τόπο καταγωγής μου. Όταν εγκαταστάθηκα, άρχισα να το δουλεύω χωρίς άγχος και πίεση. Τότε άρχισαν να βγαίνουν όλες οι εικόνες που είχαν ριζώσει στο μυαλό μου και να εξωτερικεύονται με την μορφή τραγουδιών και στοίχων. Πρόκειται για όλες τις υποσχέσεις που με βάρος έδωσα, όσο πόνο και να έκρυβαν, για να μπορέσω να παραμείνω αξιοπρεπής και τίμιος στο όραμά μου. Αποτελείται από δύο κομμάτια, προπομπός για τον ολοκληρωμένο δίσκο που θα ηχογραφήσω κάποια στιγμή το 2023.

-Ποιος είναι ο αγαπημένος σας ποιητής;

Σημαντικοί ποιητές που με ώθησαν να διαβάσω, να γράψω και αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης στα πρώτα μου βήματα ήταν ο Μπωντλαίρ, Έλιοτ, Πόε… 

-Να περάσουμε και στο «Θαμμένος στην Γη του Ονείρου». Τι αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τη συγγραφή της;

Η απώλεια, η κατάρρευση της κοινωνίας, η προδοσία… οι ασθενικές ανθρώπινες σχέσεις, οι ανεκπλήρωτες επιθυμίες, ο πόνος της δημιουργίας.

-Ξεχωρίζετε κάποιο ποίημα;

Δεν υπάρχει κάποιο ποίημα που να μπορώ να ξεχωρίσω. Όλα αποτελούν ένα ημερολόγιο της ζωής μου. Από το 1999 έως και το 2022. Δεν θα μπορούσα να διαλέξω, ούτε να αφήσω κάποιο πίσω. Γράφτηκαν για να μην ξεχάσω και κάθε φορά που τα διαβάζω να ξαναζώ τα συναισθήματα που χαράχτηκαν μέσα μου βαθιά.

-Μέσα σε πόσο καιρό ολοκληρώσατε την συλλογή;

Ξεκίνησα να γράφω το 1999 μέχρι και τις πρώτες μέρες του 2022. Βέβαια, υπήρξε μία σημαντική παύση κάπου το 2009. Ήταν τότε που ξεκίνησα να ασχολούμαι περισσότερο με την μουσική (λαιβ, περιοδείες, ηχογραφήσεις, πολλά διαφορετικά πρότζεκτ) και ό,τι έγραφα το έκανα κυρίως στα αγγλικά. Κάποια στιγμή θα τα μαζέψω όλα αυτά που έχω γράψει και στα αγγλικά και θα τα εκδώσω. Το 2021 πήρα πάντως την απόφαση να τα ολοκληρώσω και να αναζητήσω κάποιον εκδοτικό για να τα κυκλοφορήσει. Τότε έγραψα και κάποια καινούρια τα οποία και συμπεριλήφθηκαν στο πρώτο μου βιβλίο.

Στην δεύτερη έκδοση που θα κυκλοφορήσει σε λίγο καιρό, καθώς η πρώτη εξαντλήθηκε πριν συμπληρωθεί ο χρόνος, έχω συμπεριλάβει άλλο ένα καινούριο ποίημα που έγραψα λίγο πριν τη παρουσίαση του βιβλίου μου στην Ιεράπετρα. Με μάγεψε πραγματικά ο συγκριμένος χώρος και η τοποθεσία που βρισκόταν.

-Αναφέρεστε και σε προσωπικά βιώματα;

Όπως ανέφερα, τα ποιήματά μου, αποτελούν ένα ημερολόγιο της ζωής μου. Γράφω όταν νιώθω την ανάγκη να εξωτερικεύσω τα συναισθήματά μου και τις σκέψεις μου για τον κόσμο που με περιβάλλει.

-Κλείνοντας, θα θέλατε να μας πείτε για τα μελλοντικά συγγραφικά σας σχέδια;

Το δεύτερό μου βιβλίο είναι έτοιμο. Αλλά αυτός ο χρόνος είναι αφιερωμένος για την παρουσίαση του πρώτου μου βιβλίου, σε όσα περισσότερα μέρη μπορώ να επισκεφτώ. Πολύς κόσμος ξαναζεί μέσα από τα ποιήματά μου δικές του εμπειρίες και αυτό είναι το πιο σημαντικό για εμένα.

Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας και την υποστήριξή σας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα για ποίηση και βιβλία εδώ.

Η Ειρήνη Λόκα γεννήθηκε το 2002. Τελειώνοντας το Λύκειο εισήχθη στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Έχει παρακολουθήσει το διαδικτυακό Εργαστήρι Μικροδιηγήματος του Αλληλέγγυου Σχολείου της Ετεροτοπίας με εισηγητή τον συγγραφέα Γιάννη Φαρσάρη στο οποίο εκδόθηκε και μία συλλογή διηγημάτων στην Ανοικτή Βιβλιοθήκη συμπεριλαμβανομένου και του μικροδιηγήματός της «Η συνεδρία», πλήθος webinars για την ψυχική υγεία και ένα σεμινάριο Filmmaking από το Skillbox. Παρακολουθεί μαθήματα νοηματικής γλώσσας από το ΚΕΝΓ. Διηγήματα και ποιήματά της έχουν δημοσιευθεί σε διαδικτυακούς ιστότοπους και περιοδικά πολιτισμού: culturepoint.gr, Fractal κ.α.