Ο ιστορικός εκδοτικός οίκος ΚΑΚΤΟΣ γιορτάζει τα 50 χρόνια από την ίδρυσή του, τον οποίο σήμερα θα βρείτε σ’ ένα καινούργιο, ιδιόκτητο κτίριο στο κέντρο της Αθήνας, Αιόλου 39 και Βορέου, όπου συνυπάρχει με ένα ενημερωμένο βιβλιοπωλείο και έναν ζεστό χώρο καφέ, το BOOKBAR by Κaktos.
Ιδρύθηκε το 1974 από τον Οδυσσέα Χατζόπουλο. Από το 1974 έως το 1991, έδωσε στην κυκλοφορία πάνω από 2.800 τίτλους. Ονόματα κορυφαίων συγγραφέων, όπως αυτά του Άρθουρ Κλαρκ, του Ισαάκ Ασίμωφ, του Μισέλ ντε Γκρες, της Μαίρης Ρενώ και άλλων, έγιναν ευρύτερα γνωστά στο ελληνικό κοινό εκείνη την περίοδο.
Από το 1991, οι εκδόσεις ΚΑΚΤΟΣ επικεντρώθηκαν στην πρωτοποριακή έκδοση της σειράς «Αρχαία Ελληνική Γραμματεία – Οι Έλληνες». Η βραβευμένη αυτή σειρά αποτελείται από 817 τόμους μέχρι στιγμής και είναι η μεγαλύτερη και η πληρέστερη στον κόσμο.
Σήμερα, οι εκδόσεις ΚΑΚΤΟΣ συνεχίζουν με το ίδιο πάθος να προτείνουν στο αναγνωστικό κοινό διαχρονικούς τίτλους σε όλα τα είδη, ενώ πρόσφατα ξεκίνησαν ένα νέο φιλόδοξο σχέδιο: τη μεταφορά ιστοριών και κειμένων της αρχαίας ελληνικής γραμματείας σε παιδικά βιβλία μέσα από τις σειρές: «Τα Παιδιά Διαβάζουν Αρχαίους» και «Μύθοι στο Τσεπάκι».
Ο αείμνηστος Βασίλης Βασιλικός είχε γράψει για τον ιδρυτή των Εκδόσεων:
«[…] Ο Οδυσσέας δεν ήταν ένας παραδοσιακός εκδότης. Ξεκινώντας σαν ταλαντούχος μουσικός βρέθηκε στη λογοτεχνία σαν αλεξιπτωτιστής ιδιόμορφος. Ήταν ρηξικέλευθος στις επιλογές του που πάντα ξάφνιαζε το αναγνωστικό του κοινό. Μπορούσε επίσης να εκδώσει ένα βιβλίο, όπως εκείνο τον ογκόλιθο του Μπαλζάκ, στο οποίο σε μια φράση του αναφέρθηκε η 17 Νοέμβρη, μέσα σε δύο μέρες. […] Δεν ταίριαζε με τους εκδότες της “κανονικότητας”. Πάντα προκαλούσε με αυτές τις επιλογές του. Ώσπου άνοιξε πανιά στην αρχαία ελληνική γραμματεία. Κι έβγαλε το “Όργανο” του Αριστοτέλη για πρώτη φορά στη χώρα μας. Μαζί με αυτό κυκλοφόρησαν μέσα στα χρόνια και άλλα 800 με 1000 βιβλία σε εξαιρετικές μεταφράσεις, με το πρωτότυπο κείμενο δίπλα τους, που έλπιζε ότι θα ενδιέφερε το κράτος να τα διαθέσει σε πανεπιστήμια, λύκεια, οργανισμούς ιδιωτικούς και του Δημοσίου, ώστε να περάσει η αρχαία ελληνική γραμματεία, που γέννησε τον πολιτισμό, στο ευρύτερο απληροφόρητο κοινό…»
Ο συγγραφέας, κριτικός θεάτρου και στιχουργός Κώστας Γεωργουσόπουλος έγραψε:
«[…] Οι εκδόσεις ΚΑΚΤΟΣ, και ειδικά τα αρχαία ελληνικά κείμενα στην πιο πλούσια συλλογή τους, θα πρέπει να θεωρούνται από τα κρατικά πνευματικά ιδρύματα (Ακαδημία Αθηνών, Πανεπιστήμια κ.λπ.) αντικείμενο ένοχης συνείδησης, αφού δεν κατόρθωσαν επί δύο αιώνες να παραδώσουν στο ελληνικό κοινό την αθάνατη κλασική μας κληρονομιά. Ο ΚΑΚΤΟΣ υπήρξε ο έντυπος δάσκαλος του Γένους…»
Ο βραβευμένος συγγραφέας με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος Γιώργος Λεονάρδος έγραψε:
«[…] Φυσικά ο ΚΑΚΤΟΣ δεν περιορίσθηκε στην έκδοση συγγραμμάτων των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων. Είχε τη δυνατότητα να επιλέγει από τους καλούς τους καλύτερους συγγραφείς και διανοητές, τόσο από τον ελληνικό χώρο όσο και από τον ξένο. Εξέδωσε έργα Ελλήνων συγγραφέων (Γ. Σκαρίμπας, Π. Πικρός κ.ά.) και ξένων (Χ. Μίλλερ, Τζ. Όργουελ, Χ. Έσσε, Μ. Βαλτάρι και άλλων), που είναι αδύνατο να αναφερθούν όλοι στο σύνολό τους. Αλλά και αυτά τα ονόματα αρκούν για να δείξουν την επιλεκτικότητα του εν λόγω εκδοτικού οίκου…»
Η συγγραφέας – δημοσιογράφος Μανίνα Ζουμπουλάκη έγραψε:
«[…] Το Bookbar by Kaktos είναι καινούργιο, από τις εκδόσεις Κάκτος με τις οποίες συνεργαζόμουν χρόνια και ζαμάνια (όλα τα ’80ς και τα μισά ’90ς). Έχω μεταφράσει ένα σωρό υπέροχα βιβλία για τον Οδυσσέα Χατζόπουλο, αγαπημένο εκδότη και φίλο, φανατικό ΑΕΚτζή και άνθρωπο που ήξερε μέσα-έξω την περίεργη αγορά του βιβλίου… και το βιβλίο το ίδιο, από το 1974 που έστησε το “μαγαζί” και το βάφτισε “Κάκτο” («Επειδή ο κάκτος είναι ενδιαφέρον φυτό, έχει αγκάθια, δεν το αγγίζει τίποτα, και αντέχει τα πάντα!», όπως έλεγε)…»
Κάκτος, ο εκδοτικός: εδώ
Διαβάστε περισσότερες απόψεις για βιβλία και συνεντεύξεις συγγραφέων: εδώ