Ο Εδουάρδ Νταλμάου, γνωστός Ισπανός γεωγράφος και φωτογράφος, καταγράφει στο βιβλίο του «Οι χάρτες που άλλαξαν τον κόσμο», την ιστορία της χαρτογραφίας πολύ πριν εμφανιστεί το διαδίκτυο.
Εν έτει 2023, οι χάρτες αποτελούν είδος προς εξαφάνιση. Η τεχνολογία έχει εισβάλλει στη ζωή μας με απερίγραπτα γοργούς ρυθμούς, με απόρροια στις μέρες μας, όλοι να χρησιμοποιούν τους λεγόμενους «ηλεκτρονικούς χάρτες», «Google Maps» ή «GPS», όταν χρειάζονται οδηγίες για να πάνε σε οποιοδήποτε μέρος. Κάποτε ωστόσο, όλα αυτά φάνταζαν πολύ μακρινά, για αυτό και μιλάμε για την επιστήμη της χαρτογραφίας.
Δεν πρόκειται για ένα ακόμα λογοτεχνικό βιβλίο ή μυθιστόρημα, αλλά για ένα βιβλίο που εντάσσεται στην κατηγορία των γνώσεων, και απαραίτητο για κάθε βιβλιοθήκη, ιδίως, σχολική βιβλιοθήκη. Για να φτάσουμε στη σημερινή εξέλιξη, ξεκινήσαμε από την έμφυτη ικανότητα των ανθρώπων να αντιλαμβάνονται νοερά ένα μέρος, και έπειτα, επειδή αυτό ήταν κάτι που δύσκολα μεταδίδονταν, φτάσαμε στα πρώτα σύμβολα, χαραγμένα σε σπηλιές και οπουδήποτε, προκειμένου να χαρτογραφήσουμε μια περιοχή και να καταλάβουμε τι υπάρχει τριγύρω ή να περιηγηθούμε σε αυτή. Εσείς το ξέρατε για τους νοερούς χάρτες; Γιατί οι άνθρωποι ξεκίνησαν να τους κατασκευάζουν; Την πορεία τους σε κάθε κόσμο και μέσα στο χρόνο; Όλα αυτά, είναι ερωτήματα που απαντώνται στις σελίδες του βιβλίου καθώς ξεκινάμε από τους προϊστορικούς χρόνους.
Ειδικότερα τα κεφάλαια που θα βρείτε είναι:
Εισαγωγή: Οι νοεροί χάρτες, μια έμφυτη ικανότητα
- Οι πρώτοι χάρτες
- Ο ελληνικός κόσμος
- Η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία
- Ο Μεσαίωνας
- Οι πορτολάνοι
- Οι χάρτες των Αράβων
Ο συγγραφέας, φαίνεται ότι έχει κάνει μια βαθιά μελέτη επί του θέματος της χαρτογραφίας. Τα κείμενα του είναι στοχευμένα, με πληροφορίες τόσες – όσες και με συνοχή μεταξύ τους από ενότητα σε ενότητα. Παράλληλα, οι εικόνες δεν απουσιάζουν. Αντιθέτως, δένουν πολύ όμορφα με τα κείμενα για καλύτερη κατανόηση και ομορφότερο ταξίδι, άκρως παραστατικό θα λέγαμε, όσο το διαβάζεις.
Είναι ένα βιβλίο που κρίνεται απαραίτητο να διαβαστεί και από τη γενιά που μεγάλωσε με τους κλασικούς χάρτες, αλλά και από τη γενιά που μεγαλώνει με τους χάρτες ηλεκτρονικής μορφής. Έχουν να αποκομίσουν και οι δύο πλευρές απ’ αυτό. Η πρώτη για την ιστορία των χαρτών που ίσως αγνοεί, και η δεύτερη, για να γνωρίσει καλύτερα, ότι κάποτε υπήρχε κάτι εντελώς έξω από τα δικά τους δεδομένα.
Αν σας αρέσει η εξερεύνηση, η εκμάθηση της προέλευσης πραγμάτων, και η γνώση της ιστορίας, δεν έχετε παρά να το αναζητήσετε. Θα χαθείτε στις σελίδες του και θα το απολαύσετε.
Το βιβλίο «Οι χάρτες που άλλαξαν τον κόσμο» από τις εκδόσεις Κάκτος: εδώ
Διαβάστε περισσότερες απόψεις για βιβλία και συνεντεύξεις συγγραφέων: εδώ και Παιδαγωγικά θέματα: εδώ