«Όλες μας» του Λύο Καλοβυρνάς από τις Εκδόσεις «Gutenberg» (Άποψη)

Εν έτει 2023, δε νοείται να υπάρχουν οι καταστάσεις που θίγει το μυθιστόρημα «Όλες μας» του Λύο Καλοβυρνάς από τις Εκδόσεις «Gutenberg».

Δε χωράει ο ανθρώπινος νους, το να στήνονται κινήματα, όπως το #MeToo, ή το να καθιερώνονται όροι (=γυναικοκτονία), για να απαιτήσουμε όλα εκείνα που θα έπρεπε να είναι αυτονόητα. Ωστόσο, επειδή η λογοτεχνία σε μεγάλο βαθμό αντανακλά την -σκληρή- πραγματικότητα, με την οποία όλοι πορευόμαστε και παλεύουμε να αλλάξει, ο συγγραφέας γράφει για εκείνη στο νέο του βιβλίο με τίτλο «Όλες μας».

Καθημερινά, σε όλα τα μέσα ενημέρωσης, διαβάζουμε για φόνους ή κακοποιήσεις (σωματικές, λεκτικές ή και ψυχολογικές) γυναικών. Είναι ένα φαινόμενο, που μας αφορά «όλες μας», και εκείνες που «έφυγαν» απ’ αυτό, κι εκείνες που είναι εδώ και περνάνε δύσκολα, θέλοντας να ξεφύγουν, κι εκείνες που δεν έχουν βρεθεί σε τέτοια θέση, για να μη βρεθούν ποτέ.

Συγκεκριμένα, μέσα απ’ το βιβλίο, και την ιστορία των τριών αδερφών, της Σίας, της Νίκης και της Κατερίνας. Με αφόρμηση το ατύχημα της τελευταίας, ξετυλίγεται το κουβάρι ενός καλά κρυμμένου μυστικού, που υπάρχει στην οικογένειά τους, εδώ και πολλά χρόνια. Από ‘κει που η σχέση τους ήταν τυπική, μετατρέπεται σε ένα δέσιμο διαφορετικό. Θα έρθουν πιο κοντά και θα επικοινωνήσουν ουσιαστικά και όχι επιφανειακά. Μαθαίνοντας την αλήθεια, τα κορίτσια θα βρεθούν μπροστά σε ένα μεγάλο δίλημμα. Ίσως αυτό που τελικά επιλέξουν, είναι εκείνη η λύση που χρειαζόταν, για να δοθεί ένα τέλος σ’ αυτή την κατάσταση.

Ο τρόπος που δένει ο Καλοβυρνάς, τον ρεαλισμό με την υπερφυσική χροιά, ή που θα αρέσει στον αναγνώστη, ή όχι. Μέση λύση, δύσκολα υπάρχει. Αυτό ακριβώς είναι που το κάνει ξεχωριστό, και έχει ιδιαίτερη γραφή. Επίσης, δεν είναι χωρισμένο σε κεφάλαια, όμως ανάμεσα από την αφήγηση, διότι ο συγγραφέας είναι ευαισθητοποιημένος επί του θέματος, θα δούμε γραμμένα ονόματα, ηλικίες και τόπο θανάτου γυναικών που δολοφονήθηκαν. Μόνο σφίξιμο στο στομάχι προκαλεί αυτό, διότι η συνειδητοποίηση του πόσες πολλές δεν είναι εδώ, είναι σκληρή σε συνδυασμό με την ιστορία. Παράλληλα, υπάρχουν και διασκορπισμένα κομμάτια, που παρεμβάλλονται της ιστορίας, για την κακοποίηση που υπέστη ο ίδιος, αλλά και γιατί έφτασε στη γραφή αυτού του μυθιστορήματος.

Αυτό το ανάγνωσμα, προκαλεί σε όλους ανάμεικτα συναισθήματα. Από θλίψη για όλο αυτό, θυμό, αγανάκτηση, φόβο ακόμα και αηδία για το που έχουμε φτάσει, καθώς η κοινή λογική, δεν το διαπραγματεύεται όλο αυτό που συμβαίνει. Παρόλα αυτά, αφορά τον καθένα μας ξεχωριστά και αξίζει το χρόνο μας.

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:

Τρεις αδελφές πολύ διαφορετικές μεταξύ τους. Μια θηλυκή οικογένεια που δεν νιώθει οικογένεια. Μια μητέρα με ένα φοβερό μυστικό το οποίο μια ζωή προσπαθεί να κρύψει από τις κόρες της. Ένα ατύχημα θα αποκαλύψει το μυστικό και θα τις κάνει να βρουν τη δύναμη να αναμετρηθούν με το αιματηρό παρελθόν της οικογένειας, καθώς και με τις γυναικοκτονίες που τόσα χρόνια τις αντιμετώπιζαν σαν να μη συνέβαιναν.
Ένα μυθιστόρημα όπου συμπλέκονται ο μαγικός ρεαλισμός, η έμφυλη συνείδηση, τα οικογενειακά μυστικά, κομμάτια της προσωπικής ιστορίας του συγγραφέα και οι γυναικοκτονίες.

«Όλες μας» του Λύο Καλοβυρνάς από τις Εκδόσεις «Gutenberg», το βιβλίο: εδώ

Διαβάστε περισσότερες απόψεις για βιβλία καθώς και συνεντεύξεις συγγραφέων: εδώ

Η Ρένια Γαλιώτη, γεννημένη το 2002, είναι προπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Με πολλή αγάπη για τα παιδιά, το διάβασμα, τις τέχνες και τον πολιτισμό γενικότερα, αποφάσισε να ασχοληθεί με το γράψιμο επί των παραπάνω θεμάτων, κάτι το οποίο τη γεμίζει από πολύ μικρή ηλικία. Μεγάλη της αγάπη είναι το θέατρο, με το οποίο ασχολείται τα τελευταία 7 χρόνια. Έχει παρακολουθήσει πολλά σεμινάρια παιδαγωγικών θεμάτων, δημιουργικής γραφής κ.α.