Outlander – Ένας επικός έρωτας στο Netflix

Το Outlander είναι μια ιστορική δραματική τηλεοπτική σειρά που βασίζεται στη σειρά μυθιστορημάτων ”Outlander” της Diana Gabaldon η οποία προβάλλεται στο Netflix.

Το “Outlander” ανήκει στην κατηγορία των ιστορικών δραμάτων, ωστόσο μπορεί να καταταχθεί εν μέρει και στο φάσμα του sci-fi. Αναπτύχθηκε από τον Ronald D. Moore , έκανε πρεμιέρα στις 9 Αυγούστου 2014, στο Starz . Πρωταγωνιστεί η Caitríona Balfe ως Claire Randall , μια πρώην στρατιωτική νοσοκόμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στη Σκωτία, η οποία, το 1945, μεταφέρεται πίσω στο χρόνο στο 1743. Εκεί συναντά, ερωτεύεται και παντρεύεται έναν τολμηρόπολεμιστή των Highland που ονομάζεται Jamie Fraser ( Sam Heughan ), ένας επιθετικόςτης φανταστικής εκδοχής του Γκαμπάλντον του Clan Fraser of Lovat . Εδώ, η Claire εμπλέκεται στην άνοδο του Jacobite .

Σεζόν 1 (2014–2015)

Το 1945, η Claire Randall , η οποία είχε υπηρετήσει στο παρελθόν ως νοσοκόμα στον βρετανικό στρατό κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου , και ο σύζυγός της Frank επισκέπτονται το Inverness της Σκωτίας , όταν μεταφέρεται πίσω στο χρόνο στο 1743 από τις όρθιες πέτρες στο Craigh na Dun. (στο σημερινό πάρκο Tay Forest Park ). Έρχεται σε επαφή με μια ομάδα επαναστατών Highlanders από το Clan MacKenzie (μια μυθοπλασία του πραγματικού Clan MacKenzie), τους οποίους καταδιώκουν τα κυβερνητικά στρατεύματα με επικεφαλής τον λοχαγό Jonathan “Black Jack” Randall. Ο Ράνταλ αποδεικνύεται ότι είναι ο πρόγονος του Φρανκ.

Η Clan MacKenzie την υποπτεύεται ότι είναι κατάσκοπος, αλλά τη διατηρεί ως θεραπευτή, κάτι που την εμποδίζει να προσπαθήσει να επιστρέψει στον δικό της χρόνο. Γνωρίζοντας ότι η υπόθεση των Ιακωβιτών είναι καταδικασμένη να αποτύχει, προσπαθεί να τους προειδοποιήσει ενάντια στην εξέγερση. Από ανάγκη, η Claire παντρεύεται έναν Highlander, τον Jamie Fraser, αλλά γρήγορα ερωτεύονται. Ο σύζυγός της Τζέιμι αιχμαλωτίζεται, βασανίζεται και βιάζεται από τον σαδιστή Ράνταλ, αλλά η Κλερ και οι συγγενείς του τον σώζουν. Η Κλερ λέει στον Τζέιμι ότι είναι έγκυος και σαλπάρουν για το Βασίλειο της Γαλλίας .

Σεζόν 2 (2016)

Στο Παρίσι του 18ου αιώνα , η Κλερ και ο Τζέιμι προσπαθούν να ματαιώσουν τους Ιακωβίτες ανατρέποντας τα κεφάλαια που είναι πιθανό να προσφέρει ο βασιλιάς Λουδοβίκος XV της Γαλλίας . Ο Τζέιμι γίνεται ο έμπιστος του Τσαρλς Στιούαρτ , αλλά οι Φρέιζερ αποτυγχάνουν να αποτρέψουν τις εξεγέρσεις. Ο Ράνταλ εμφανίζεται ξανά στο Παρίσι, αλλά η Κλερ βάζει τον Τζέιμι να ορκιστεί ότι θα τον κρατήσει στη ζωή μέχρι να εξασφαλιστεί η κάθοδος του Φρανκ. Αυτό το πετυχαίνει πείθοντας τον Ράνταλ να παντρευτεί τη Μέρι Χόκινς. Η Κλερ και η κόρη του Τζέιμι, Φέιθ, γεννήθηκε νεκρά και αυτή και ο σύζυγός της του 18ου αιώνα επιστρέφουν στη Σκωτία. Οι Ιακωβίτες κερδίζουν τη μάχη του Πρέστονπανς . Ο Τζέιμι και η Κλερ υιοθετούν επίσης ένα νεαρό Γάλλο αγόρι που ονομάζεται Κλοντέλ, το οποίο ο Τζέιμι μετονομάζει σε Φέργκους.

Πριν από τη μάχη του Culloden , ο Jamie πείθει την Claire, έγκυο ξανά, να επιστρέψει στον 20ο αιώνα. Ο Jamie αποφασίζει να πεθάνει πολεμώντας στο Culloden με τη φυλή του. Πίσω στον αιώνα της, η Claire λέει στον Frank για το ταξίδι της στο χρόνο. Της ζητά να ξεχάσει τον Τζέιμι και να τον αφήσει να μεγαλώσει το παιδί της σαν δικό του. Είκοσι χρόνια αργότερα, ο Φρανκ πέθανε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Η Claire παίρνει την 20χρονη κόρη της Brianna στη Σκωτία. Η Claire ανακαλύπτει ότι ο Jamie δεν πέθανε στο Culloden και ορκίζεται να επιστρέψει σε αυτόν.

Σεζόν 3 (2017)

Ο Jamie σκοτώνει τον Randall στο Culloden και τραυματίζεται βαριά, αλλά γλίτωσε την εκτέλεση. Στη φυλακή Ardsmuir, γίνεται φίλος με τον κυβερνήτη, τον λόρδο John Gray , ο οποίος αργότερα τον αφήνει υπό όρους για να εργαστεί σε ένα αγγλικό κτήμα. Εκεί, ο Τζέιμι χειραγωγείται ως σεξουαλικός σύνδεσμος και κάνει πατέρα έναν νόθο γιο, τον Γουίλιαμ. Ο Τζέιμι επιστρέφει στη Σκωτία και γίνεται τυπογράφος.

Το 1950, η Κλερ εγγράφεται στην ιατρική σχολή στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης . Ο Φρανκ σκοτώνεται σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα ενώ η Μπριάνα είναι στο κολέγιο. Με τη βοήθεια του Roger Wakefield, η Claire βρίσκει στοιχεία για τη μοίρα του Jamie μετά τον Culloden. Το 1968 επιστρέφει στον 18ο αιώνα και ανακαλύπτει ότι ο Jamie έχει παντρευτεί μια χήρα Laoghaire. Η επιστροφή της Κλερ ακυρώνει την ένωσή τους ως παράνομη. Προσπαθούν να ανακτήσουν κάποιο κρυμμένο θησαυρό για να μπορέσει να εξευμενίσει τον Laoghaire με έναν οικισμό, αλλά ο ανιψιός του Jamie, Ian, αιχμαλωτίζεται από πειρατές και οδηγείται στην Καραϊβική . Ο Jamie και η Claire τον ακολουθούν και καταφέρνουν να τον σώσουν από τον Geillis, ο οποίος είχε γλιτώσει από την πυρκαγιά στην πρώτη σεζόν. Η Κλερ και ο Τζέιμι πλέουν για τη Σκωτία, αλλά ναυαγούν στην ακτή της Τζόρτζια .

Σεζόν 4 (2018–2019)

Στην επαρχία της Βόρειας Καρολίνας , η Claire και ο Jamie επιδιώκουν να επιστρέψουν στη Σκωτία με τον Fergus, τον Marsali και τον Ian. Επισκέπτονται μια φυτεία που ανήκει στη θεία του Jamie, Jocasta Cameron, όπου συναντούν μαύρους σκλάβους . Η Claire και ο Jamie αποφασίζουν να φύγουν και να διεκδικήσουν γη που ονομάζουν Fraser’s Ridge, η οποία κατοικείται ήδη από Cherokee . Ο Jamie ξανασμίγει με τον Murtagh, τώρα σιδηρουργό και ηγέτη του Regulator Movement . Ο Λόρδος Τζον επισκέπτεται τον γιο του Τζέιμι, Γουίλι.

Στη δεκαετία του 1970, η Brianna απορρίπτει την πρόταση γάμου του Roger. Αφού μαθαίνει ότι οι γονείς της θα πεθάνουν σε μια φωτιά, η Brianna ταξιδεύει μέσα από τις πέτρες. Όταν ο Ρότζερ ανακαλύπτει ότι η Μπριάνα έφυγε, την ακολουθεί. Γνωρίζονται στο Wilmington της Βόρειας Καρολίνας και συνάπτουν γάμους . Λίγο μετά, τσακώνονται και ο Ρότζερ φεύγει. Εν απουσία του, ο Stephen Bonnet βιάζει την Brianna. Ξαναβρίσκεται με τη μητέρα της και τελικά συναντά τον βιολογικό της πατέρα, Τζέιμι. Η Brianna ανακαλύπτει ότι είναι έγκυος. Ο Roger πηγαίνει στο Fraser’s Ridge, όπου η υπηρέτρια της Brianna, Lizzie, εσφαλμένα υποθέτει ότι είναι ο βιαστής. Η Λίζι ενημερώνει τον Τζέιμι, ο οποίος δέρνει τον Ρότζερ. Ο νεαρός Ίαν πουλά τον Ρότζερ στους Μόχαουκ. Ανακαλύπτοντας το λάθος τους, ξεκινούν για να σώσουν τον Roger και ο Ian ανταλλάσσει την ελευθερία του με του Roger. Ο Ρότζερ και η Μπριάνα ξανασμίγουν στη φυτεία της Ιοκάστα και ο Τζέιμι λαμβάνει οδηγίες να σκοτώσει τον Μέρταγκ, ο οποίος είναι φυγάς.

Σεζόν 5 (2020)

Ο Τζέιμι και η Κλερ παλεύουν για να διατηρήσουν το σπίτι τους στο Φρέιζερς Ριτζ καθώς ο πόλεμος της Αμερικανικής Επανάστασης πλανάται στον ορίζοντα. Η Brianna και ο Roger παντρεύονται και ο κυβερνήτης Tryon πιέζει περαιτέρω τον Jamie να κυνηγήσει τον Murtagh, αναγκάζοντας τον Jamie να συγκεντρώσει μια πολιτοφυλακή και να αντιμετωπίσει τους Regulators. Αγωνίζεται να ισορροπήσει κρατώντας τον νονό του ασφαλή και εκπληρώνοντας τα καθήκοντά του απέναντι στους Βρετανούς, ειδικά κάτω από το βλέμμα του υπολοχαγού Νοξ, ο οποίος είναι αποφασισμένος να βρει και να σκοτώσει τον Μέρταγκ. Παρά τις εκκλήσεις του Murtagh για την Jocasta να της επιστρέψει την αγάπη του, αυτή προχωρά με τον τέταρτο γάμο της, επιλέγοντας την ασφάλεια και την ασφάλεια του μέλλοντος της φυτείας της από τον ιδεαλισμό του. Η πίστη του Τζέιμι ωθείται στο οριακό σημείο στη Μάχη του Αλαμάνς, όταν η προσπάθεια του Roger να προειδοποιήσει τον Murtagh αποτυγχάνει και ο Murtagh πυροβολείται νεκρός. Ο Ρότζερ συλλαμβάνεται και απαγχονίζεται κατά λάθος από τους Βρετανούς. επιβιώνει, αλλά μένει τραυματισμένος από την εμπειρία. Ο Τζέιμι μένει συντετριμμένος τους μήνες μετά τη μάχη.

Εν τω μεταξύ, η σχέση του Ρότζερ και της Μπρι τίθεται σε δοκιμασία, καθώς υπάρχουν σημάδια επανεμφάνισης του Στίβεν Μπόνετ, αναγκάζοντας την Μπριάνα να πάρει την κατάσταση στα χέρια της όταν αιχμαλωτιστεί από αυτόν. Τελικά, η Μπρι και ο Ρότζερ αποφασίζουν να επιστρέψουν μέσα από τις πέτρες όταν συνειδητοποιούν ότι και η Τζέμι μπορεί, καθώς το μέλλον θα είναι πολύ πιο ασφαλές για τον γιο τους. Η προσπάθειά τους αποτυγχάνει και οι δυο τους, θεωρώντας αυτό ως σημάδι της μοίρας, αποφασίζουν να μείνουν στο Fraser’s Ridge, μαζί με την πολυμελή οικογένειά τους. Ο νεαρός Ίαν επιστρέφει από την εποχή του με τους Μόχαουκ και μαθαίνει την αλήθεια για την καταγωγή της Κλερ, της Μπριάνας και του Ρότζερ, όταν τους έρχεται αντιμέτωπος με πληροφορίες που του έχουν διαβιβάσει οι Μοχόκοι. Η Claire συνεχίζει να ανατρέπει τις συμβατικές ιατρικές πρακτικές παράγοντας πενικιλίνηκαι παρείχε κρυφά ιατρικές συμβουλές με ψευδώνυμο, αλλά οι ανατρεπτικές συμβουλές της γυρίζουν μπούμερανγκ. Η Claire απάγεται και βιάζεται ομαδικά από τον Lionel Brown και τους άντρες του, αλλά στη συνέχεια σώζεται από τον Jamie, τον Fergus, τον Roger και τους άλλους άνδρες της Ridge. Αν και ο Τζέιμι επιστρέφει το σώμα του Λάιονελ στον Ρίτσαρντ, τον αδελφό του Λάιονελ και δήμαρχο του Μπράουνσβιλ, ο Ρίτσαρντ απειλεί διακριτικά τον Φρέιζερς Ριτζ και την οικογένεια του Τζέιμι.

Σεζόν 6 (2022)

Η πολιτική αναταραχή στις αποικίες αρχίζει να βράζει και οι Φρέιζερ (Τζέιμι και Κλερ) και οι ΜακΚένζι (Ρότζερ και Μπριάνα), προσπαθούν να ζήσουν ειρηνικά στο απομονωμένο σπίτι τους στους πρόποδες της Βόρειας Καρολίνας. Ο Τζέιμι ξαφνικά βρίσκεται αντιμέτωπος με το να περπατά ανάμεσα στις φωτιές της πίστης στον όρκο που ορκίστηκε στο βρετανικό στέμμα και να ακολουθεί την ελπίδα του για ελευθερία στον νέο κόσμο. Τα προβλήματα συνεχίζονται με τους Μπράουν καθώς σχηματίζουν «μια επιτροπή ασφάλειας» που απειλεί την ειρήνη στην κορυφογραμμή που χωρίζει μια σφήνα μεταξύ των Ιθαγενών Αμερικανών, των Βρετανών και των Φρέιζερ. Στο μεταξύ, η οικογένεια Κρίστι φτάνει στην Κορυφογραμμή, μια αναδρομή στην εποχή του Τζέιμι στη φυλακή Άρντσμουιρ, και αρχίζει να επηρεάζει την αρμονία στην Κορυφογραμμή. Η Μάλβα Κρίστι, η κόρη του Τομ Κρίστι,συμπαθεί την Κλερ μόνο και μόνο για να την προδώσει ανακοινώνοντας την εγκυμοσύνη της με τον Τζέιμι ως πατέρα. Η σεζόν τελειώνει με μια τεράστια αναταραχή που περιλαμβάνει τους Browns και τους Christies, καθώς η λαβή του Jamie και της Claire στο Fraser’s Ridge γίνεται όλο και πιο εύθραυστη.

Σεζόν 7 (2023)

Μετά από περισσότερο από μια δεκαετία στις Αμερικανικές Αποικίες, οι Frasers είναι επιτέλους σπίτι. Στο φινάλε της 7ης σεζόν του Outlander , η Claire ( Caitriona Balfe ), ο Jamie ( Sam Heughan ) και ο Young Ian ( John Bell ) επέστρεψαν στη Σκωτία, την οποία άφησαν μέχρι την 3η σεζόν.

Μια αναπόφευκτη επανασύνδεση με τους συγγενείς και τη χώρα είναι το κατάλληλο μέρος για να σταματήσει η σειρά, η οποία πέρασε το πρώτο μισό της έβδομης σεζόν των 16 επεισοδίων, εμπλακεί στα πρώτα χρόνια της Αμερικανικής Επανάστασης. Αφού στρατολογήθηκε για να πολεμήσει στον Ηπειρωτικό Στρατό στη Νέα Υόρκη, ο Τζέιμι τραυματίστηκε στην πρώτη μάχη της Σαράτογκα και παραλίγο να σκοτώσει τον γιο του, Γουίλιαμ Ράνσομ (Τσαρλς Βάντερβααρτ), έναν Κόκκινο παλτό, στη δεύτερη μάχη.

Με έλεος, του ανατίθεται το καθήκον να μεταφέρει τη σορό του δεύτερου ξαδέλφου του, του πιστού ταξίαρχου Σάιμον Φρέιζερ, πίσω στην πατρίδα του για ταφή, στέλνοντας την οικογένεια μακριά από τις πρώτες γραμμές.

Η Brianna ( Sophie Skelton ) και ο Roger ( Richard Rankin) επιστρέφουν στον 20ο αιώνα για να λάβουν θεραπεία για το καρδιακό μουρμουρητό της κόρης τους, τα σχέδια για ανακαίνιση του Lallybroch παραγκωνίστηκαν όταν ένας νέος φίλος Rob Cameron (Chris Fulton) απήγαγε τον γιο τους Jemmy στο αναζήτηση Ισπανικού χρυσού που χάθηκε κατά την εποχή της Αποικιοκρατίας. Στο τέλος της σαιζόν το ζευγάρι πιστεύει ότι ο Ρομπ είχε πάρει την Τζέμι μέσα από τις πέτρες.

Άποψη

Τα εφέ, οι μάχες, οι δολοπλοκίες, τα πολεμικά σχέδια, τα ιστορικά γεγονότα που παρουσιάζονται με καταπληκτική ακρίβεια. Oι ενδυμασίες, τα σκηνικά μπορούν να συγκριθούν με πολλές ταινίες του Hollywood. Κι οι ηθοποιοί, ένας κι ένας, εξαιρετικά ταλαντούχοι όλοι, όχι μόνο οι πρωταγωνιστές Sam Heughan και Caitríona Balfe ως Jamie και Claire. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το πόσα βραβεία έχει κερδίσει η σειρά από 2014-2022· μετρά 30 βραβεία και τις διπλάσιες υποψηφιότητες.

Η σειρά σε αυτή την 7η σαιζόν είναι κάπως πεσμένη ομολογουμένως, με τη πλοκή να κυλάει σχετικά αργά και μακρόσυρτα, βέβαια μιλάμε για μία σειρά που τράβηξε πάρα πολύ, οπότε η εμφανής κόπωση ομολογουμένως είναι αναμενόμενη. Κάτι το οποίο δε δικαιολογείται ας πούμε στο “The Witcher” που δείχνει σημάδια κόπωσης και απογοητεύει ήδη από την 3η σαιζόν.

Εν κατακλείδι πρόκειται για μία σειρά που αξίζει τον χρόνο που θα της αφιερώσετε...

Πρωταγωνιστούν:

Caitríona Balfe->Claire Randall (87 episodes)

Sam Heughan->Jamie Fraser (87 episodes)

Sophie Skelton->Brianna Randall Fraser (48 episodes)

Richard Rankin->Roger Wakefield (45 episodes)

Duncan Lacroix->Murtagh Fraser (40 episodes)

John Bell -> Young Ian (34 episodes)

IMDb RATING: 8.4/10: εδώ

Πηγές:

https://www.imdb.com/title/tt3006802/

https://en.wikipedia.org/wiki/Outlander_(TV_series)

https://www.tvguide.com/news/outlander-season-7-pt-2/

Ο Γιώργος Δόλγυρας γεννήθηκε στα Ιωάννινα 10.05.89. Μεγάλωσε στην Έδεσσα και τα τελευταία χρόνια ζει στην Θεσσαλονίκη. Φοίτησε στη Νομική του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Σπούδασε στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ στο τμήμα Δημοσιογραφίας. Παρακολούθησε μαθήματα σκηνοθεσίας, θεάτρου και συγγραφής. Εργάστηκε σε διάφορες θεατρικές και κινηματογραφικές παραγωγές. Το 2020 εκδόθηκε η πρώτη του συλλογή διηγημάτων Τρόμου – Φαντασίας: «Σκοτεινά Φεγγάρια», η οποία κυκλοφόρησε από τις «Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή». Αρθρογραφεί επίσης στον ιστότοπο πολιτισιμού: culturepoint.gr.