Παγκόσμια εβδομάδα οδικής ασφάλειας «Ο Λευτέρης πάει βόλτα. Ζώνη, κράνος, φύγαμε!» (Άποψη)

Το 2012, με πρωτοβουλία του ΟΗΕ, καθιερώθηκε η παγκόσμια εβδομάδα οδικής ασφάλειας (Global Road Safety Week). Φέτος, το 2023, αυτή η εβδομάδα διεξάγεται την τρέχουσα εβδομάδα (15-21 Μαΐου), «με θέμα τις βιώσιμες μεταφορές και ιδιαίτερα στην ανάγκη στροφής στο περπάτημα, το ποδήλατο και τη χρήση των δημόσιων συγκοινωνιών, και προωθεί το εξής μήνυμα: Η οδική ασφάλεια είναι τόσο προϋπόθεση όσο και αποτέλεσμα αυτής της αλλαγής».

Με αφορμή αυτή την εβδομάδα, και το βιβλίο των εκδόσεων «Συμμετρία», της Μαρίνας Πλούμπη, με τίτλο «Ο Λευτέρης πάει βόλτα. Ζώνη, κράνος, φύγαμε!», που εκδόθηκε πρόσφατα, αποφασίσαμε να μιλήσουμε για την αξία της κυκλοφοριακής αγωγής στα παιδιά. Το συγκεκριμένο παιδικό βιβλίο, είναι το εργαλείο που χρειάζεται ο κάθε γονέας ή εκπαιδευτικός για να ενημερώσει, για ένα τόσο σοβαρό θέμα, μέσα από ένα αρκετά συχνό φαινόμενο. Και ποιο παιδί δεν έχει αντιδράσει στο να κάτσει στο παιδικό καθισματάκι ή να βάλει τη ζώνη του κατά την είσοδο του στο αυτοκίνητο; Και ποιο παιδί δεν έχει άγνοια κινδύνου επί του θέματος και το θεωρεί ένα είδος τιμωρίας; Έτσι ακριβώς συμβαίνει και με τον Λευτέρη, στην ιστορία μας. Ο ήρωας μας, ξεκινάει για την καθιερωμένη κυριακάτικη βόλτα του, όμως αρνείται να κάτσει στο ειδικό κάθισμα του αυτοκινήτου αντιδρώντας και μη καταλαβαίνοντας γιατί κρίνεται απαραίτητο να γίνεται αυτό. Έτσι λοιπόν, ακολουθούμε όλοι, μικροί και μεγάλοι, τον Λευτέρη στην ιστορία του, και παράλληλα μαθαίνουμε τους απαράβατους κανόνες της οδικής κυκλοφορίας που έχουν ως στόχο την ασφάλεια μας, ακόμα και να χρησιμοποιήσουμε ένα μέσο όπως το ποδήλατο ή και το πατίνι.

Το κείμενο, είναι εύκολο, κατανοητό και σε συνδυασμό με την ξεχωριστή αλλά και άκρως παραστατική και ρεαλιστική εικονογράφηση της Άννης Θεοχάρη, κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον των παιδιών, καθώς οι έντονες ζωγραφιές και τα μικρά κείμενα, είναι κάτι που δεν τα κουράζει, αλλά τα ελκύει να καθίσουν να ακούσουν, και συνεπώς να μάθουν και πράγματα μέσα απ’ αυτό. Κάτι που θεωρώ ότι ξεχωρίζει στο βιβλίο, είναι ότι τονίζει με κόκκινο χρώμα, όλους τους κανόνες που πρέπει να προσέξουν μικροί, αλλά και να θυμηθούν οι μεγαλύτεροι. Εκεί θα βρείτε απαντήσεις ερωτημάτων όπως: Γιατί είναι σημαντικό να φοράμε πάντα τη ζώνη ή γιατί χρειάζονται το κράνος και οι επιγονατίδες.

Αυτό το παιδικό βιβλίο, είναι μια υπενθύμιση προς όλους, ότι η κυκλοφοριακή αγωγή πρέπει να ξεκινάει από νωρίς, και υπάρχουν τρόποι για να αντιληφθούν τα παιδιά γιατί είναι σημαντική για τη ζωή τους και δεν έχει σημασία αν η απόσταση που θα διανύσουν είναι μικρή ή μεγάλη ή με ποιο μέσο θα είναι αυτή. Άλλωστε, δεν πρέπει κανένας μεγάλος να ξεχνάει ότι τα παιδιά μιμούνται τις καταστάσεις που βιώνουν, οπότε πρώτοι εμείς οφείλουμε να υιοθετούμε τη σωστή συμπεριφορά και μαζί με το βιβλίο, να μάθουν και μέσα από εμάς.

Πηγή: https://www.sansimera.gr/worldays/274

Βρείτε το βιβλίο των εκδόσεων Συμμετρία: «Ο Λευτέρης πάει βόλτα. Ζώνη, κράνος, φύγαμε!» : εδώ

Περισσότερα άρθρα για το βιβλίο: εδώ και για Παιδαγωγικά: εδώ

Η Ρένια Γαλιώτη, γεννημένη το 2002, είναι προπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Με πολλή αγάπη για τα παιδιά, το διάβασμα, τις τέχνες και τον πολιτισμό γενικότερα, αποφάσισε να ασχοληθεί με το γράψιμο επί των παραπάνω θεμάτων, κάτι το οποίο τη γεμίζει από πολύ μικρή ηλικία. Μεγάλη της αγάπη είναι το θέατρο, με το οποίο ασχολείται τα τελευταία 7 χρόνια. Έχει παρακολουθήσει πολλά σεμινάρια παιδαγωγικών θεμάτων, δημιουργικής γραφής κ.α.