Ο Πανταζώνας Γιώργος Δ. δηλώνει συγγραφέας και πνευματικός δάσκαλος έχοντας εκδώσει 6 βιβλία από τις εκδόσεις Α.Α Λιβάνη. Η δεύτερη ιδιότητα του μου προξένησε εντύπωση σε μία εποχή που η πνευματικότητα δεν είναι ίδιον των ανθρώπων, έτσι κάπως βρέθηκε καλεσμένος για μία συνέντευξη στο yourearticles.
-Καλημέρα σας θα ξεκινήσω με αυτό ακριβώς το ερώτημα του προλόγου, τι σημαίνει πνευματικός δάσκαλος σήμερα; Ποια τα εφόδια και οι γνώσεις που σας συνοδεύουν;
Καλημέρα και σ’εσάς. Πνευματικός δάσκαλος σημαίνει το να μπορείς να βοηθάς τους ανθρώπους ν’ανακαλύψουν τα δώρα που φέρνουν μέσα στο πνεύμα τους και στη συνέχεια ν’αντιληφθούν την τιμή αλλά και την ευθύνη που αυτό συνεπάγεται. Η διδασκαλία είναι ένα από τα δώρα που πνεύματος που δίδεται και δεν αποκτιέται με τίτλους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν προαπαιτείται προσπάθεια. Η αυτογνωσία είναι επιβεβλημένη σε όποιον πραγματικά σέβεται το κάλεσμα του, τόσο για να θεραπεύσει τα τραύματα του, όσο για να προστατεύσει τους ανθρώπους που θα συναντήσει και να μπορεί να συσχετιστεί μαζί τους βαθύτερα.
Είμαι Reiki Master, έχω ολοκληρώσει το σαμάνικο θεραπευτικό τροχό και έχω παρακολουθήσει πλήθος κύκλων και σεμιναρίων που σχετίζονται με έννοια του πνεύματος.
-Συγγραφέας 6 ιδιαίτερων βιβλίων ( Φανταστικά, Φανταστικά 2, Κάρτες καθοδήγησης – Για μια φανταστική ζωή, Homo Fantasticus, Το παράπονο του θανάτου – Η Ιστορία της Ανθρωπότητας, Αντιπροτάσεις Ζωής από έναν Γέροντα) θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας κάποιες πληροφορίες για τα βιβλία σας;
Όλη η βιβλιογραφία εστιάζει στην έννοια της ανθρώπινης αυθεντικότητας.
Το Φανταστικά εκδόθηκε το 2016 και είναι ένα εγχειρίδιο πνευματικής ανησυχίας που προ(σ)καλεί τον αναγνώστη να ανακαλύψει την σπουδαιότητα που φέρει ως άνθρωπος, βαδίζοντας την οδό της αυθεντικής σκέψης. Ν’αρχίσει δηλαδή να δίνει βαρύτητα στην δική του φωνή, στο δικό του κάλεσμα, στην δική του ευθύνη ώστε η ζωή του ν’αποκτήσει ένα νόημα, που θα βγάζει βαθύ νόημα τόσο σ’εκείνον όσο και στις πράξεις του.
Το Φανταστικά² εκδόθηκε το 2017 και είναι ένα εγχειρίδιο πνευματικής Αλήθειας, που προ(σ)καλεί τον αναγνώστη να παραμείνει στον δρόμο της αυθεντικής σκέψης, επαναπροσδιορίζοντας την έννοια της αλήθειας που ο ίδιος είχε διαμορφώσει, φέρνοντας τες σε επαφή με τις διδασκαλίες που κατάφεραν να επιβιώσουν μέχρι σήμερα μέσα στην πάροδο των αιώνων. Ο αναγνώστης εισέρχεται στο επόμενο επίπεδο όπου οι αντιλήψεις του συναντιούνται με τα πρότυπα αλλά και τις προκλήσεις της οικουμενικής σκέψης.
Οι κάρτες καθοδήγησης για μια φανταστική ζωή εκδόθηκαν το 2018 και φτιάχτηκαν για να οριοθετούν με ένα πρακτικό και διαδραστικό τρόπο την διατήρηση της αυθεντικής σκέψης, περιορίζοντας στο αναγκαίο την επιζήτηση της γνώμης των άλλων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την καθαρότητα του αποτελέσματος της. Στόχος των καρτών είναι να καταστήσουν κάθε άνθρωπο ιδανικό σύμβουλο του ίδιου του του εαυτού, ελαχιστοποιώντας στο έπακρο τις εξωτερικές επιρροές που στερούνται ουσίας.
Το Homo Fantasticus εκδόθηκε το 2019 και είναι ένα εγχειρίδιο ανθρώπινης ιερότητας που βοηθά τον αναγνώστη να μετατρέψει την αυθεντικότητα του σε ιερότητα. Πρόκειται για την Αλήθεια που προ(σ)καλεί τον αναγνώστη να υπερβεί τους περιορισμούς της αντίληψης του κάνοντας το “άλμα πίστης” που θα του επιτρέψει να συσχετίζεται πιο ενεργά με την έννοια της ιερότητας. Μιας πίστης που αποτελεί αποτελεί αποτέλεσμα της δικής του αυθεντικής αναζήτησης και σκέψης και όχι μιας τυφλής αποδοχής.
Το παράπονο του θανάτου-Η ιστορία της Ανθρωπότητας εκδόθηκε το 2020 μέσα στην περίοδο της πανδημίας. Πρόκειται για ένα βιβλίο από όπου ο Θάνατος παρουσιάζεται στον αναγνώστη μέσα από την οπτική της Ανθρωπότητας κάνοντας το πρώτο βήμα για να ξεκινήσει μια αυθεντική σχέση μαζί του, καλώντας τον τόσο να αναλογιστεί όσο και να εγκαταλείψει τις προκαταλήψεις και τις δεισιδαιμονίες του κοινωνικού παρελθόντος, και να εισέλθει στη διάσταση της Ανθρωπότητας.
Οι αντιπροτάσεις ζωής από έναν Γέροντα-Τολμηρές ιστορίες για μια άτολμη εποχή εκδόθηκαν το 2023 και πρόκειται για δεκαεπτά ιστορίες που ο Γέροντας μοιράστηκε μαζί μου μέσω ενός οράματος, διδάσκοντας πώς μπορεί κανείς να δει-βρει τον Θεό μέσα στο σήμερα της καθημερινής ζωής.
-Φανταστικά, Φανταστικά 2, Κάρτες καθοδήγησης – Για μια φανταστική ζωή, αυτά τα τρία σας βιβλία που μοιάζουν να συσχετίζονται, τι διαπραγματεύονται;
Όντως συσχετίζονται μεταξύ τους, συμπεριλαμβανομένου και το Homo Fantasticus. Το κάθε βιβλίο είναι ένα επιπλέον βήμα πάνω στο μονοπάτι της προσωπικής αυθεντικότητας. Όσο ο άνθρωπος-αναγνώστης είναι διατεθειμένος να βαδίζει αυτό το μονοπάτι τόσο θ’αρχίσει σταδιακά να αντιλαμβάνεται την ιερότητα όχι σαν κάτι αόριστο, αλλά ως κάτι προσωπικό και απολύτως αναγκαίο για την ζωή του.
Με απλά λόγια μιλάει για την βαθύτερη ανάγκη του ανθρώπου να βαδίσει τον δικό του δρόμο, αναλογιζόμενος το κόστος που θα επιφέρει στη ζωή του τόσο το να μην το κάνει όσο και να το κάνει. Με απλά λόγια μιλάει για την βαθύτερη ανάγκη του ανθρώπου να βαδίσει τον δικό του δρόμο, αναλογιζόμενος τόσο το κόστος που θα επιφέρει στη ζωή του το να μην το κάνει όσο και να το κάνει.
-Ας εμβαθύνουμε λίγο περισσότερο στο τελευταίο σας βιβλίο: «Αντιπροτάσεις Ζωής από έναν Γέροντα», φαντάζομαι πρόκειται για κάποιον Αγιορείτη μοναχό βλέποντας και το θρησκευτικό εξώφυλλο του βιβλίου, θα θέλατε να μας αναφέρετε ενδεικτικά κάποιες αντιπροτάσεις ζωής από τον ίδιο τις οποίες μεταφέρετε στο καινούργιο βιβλίο σας;
Στο συγκεκριμένο βιβλίο ο Γέροντας μιλά για την έννοια του Θεού, ακολουθώντας όντως την Ορθόδοξη Παράδοση αλλά μέσα από έναν ανορθόδοξο τρόπο. Προ(σ)καλεί τον αναγνώστη ν’ αναλογιστεί γιατί σε μια εποχή όπου όλα επιτρέπονται, και που η τεχνολογία καλπάζει εκείνος εξακολουθεί να Τον έχει στο μυαλό του σαν μια στατική φιγούρα ηλικιωμένου που η έννοια του και η χρησιμότητα του έχει παρέλθει. Χρησιμοποιώντας μόνο σύγχρονες αναφορές απευθύνεται και στο νεανικό κοινό συνδέοντας και αναλύοντας τις συνήθειες-τάσεις-προτιμήσεις του με την έμπρακτη παρουσία του Θεού. Ενός Θεού που η εποχή δυσκολεύεται να μιλά γι’ Αυτόν όχι εξαιτίας της ανικανότητας της ή της απροθυμίας αλλά λόγω έλλειψης μια πραγματικής-αυθεντικής σχέσης μαζί Του.
Σας αναφέρω τα περιεχόμενα του βιβλίου για να καταλάβετε το πνεύμα του Γέροντα:
Chat με τον Θεό, Facebook Αγίων, Reality ψυχής, Make-Up ψυχής, Tik Tok προσευχών, Ψηλοτάκουνα ευθύνης, Must Have εποχής, Viral Ευαγγέλιο, Sold out συναυλία, Transformers, Listerine σκέψεων, Fitting room, NBA ζωής, Hollywood, Άγιος όχι Star και άλλα.
–Έργο σας το οποίο επίσης ξεχώρισα είναι το: «Το Παράπονο Του Θανάτου», δύσκολο και βαρύ θέμα καθολικά για όλους τους ανθρώπους ο θάνατος, ποιο είναι το παράπονο του θανάτου;
Δεν μπορεί κανείς να μιλήσει για πνευματικότητα χωρίς την έννοια του Θανάτου. Οι Γέροντες και κάθε γνήσια πνευματικός άνθρωπος έχει τον Θάνατο σύμβουλο, σημείο αναφοράς και Δάσκαλο Του. Πρόκειται όντως για ένα θέμα που στο άκουσμα του ακόμη και σήμερα η πλειοψηφία των ανθρώπων αισθάνεται αμηχανία. Είναι ακριβώς σε αυτό το σημείο που ο Θάνατος παραπονιέται στον αναγνώστη ότι δεν του επιτρέπει να υπάρχει! Όλοι γνωρίζουμε τον Θάνατο γιατί έχει μπει σε κάθε σπίτι και παρόλo αυτά οι περισσότεροι λειτουργούμε σαν να μην τον ξέρουμε και σαν τίποτε ποτέ να μην συνέβη. Είναι ο κοινωνικός τρόπος αποφυγής ή εθελοτυφλίας της μόνης Αλήθειας που μας κάνει ανθρώπους. Μέσα από αυτό το βιβλίο κάθε αναγνώστη έχει την δυνατότητα να σκεφτεί αν η εικόνα που έχει σχηματίσει για τον Θάνατο είναι προϊόν δικής του σκέψης ή τυφλού ενστερνισμού κοινωνικών προκαταλήψεων και δεισιδαιμονιών που στερούνται αντικειμενικότητας.
Πιο απλά το ερώτημα που το οπισθόφυλλο απευθύνει στον αναγνώστη είναι:
“ Αν η εικόνα και οι πληροφορίες που έχεις για τον Θάνάτο εξακολουθούν να ικανοποιούν τις απαιτήσεις της νοημοσύνης του σήμερα;”
-Έχοντας περιηγηθεί στο site σας διαπίστωσα πως υπάρχει δυνατότητα ατομικού ραντεβού ή διοργάνωση ανοικτών εκδηλώσεων, τι θα μάθει κανείς συναντώντας σας από κοντά και τι διαβάζοντας τα βιβλία;
Οι συναντήσεις έχουν σκοπό να προσαρμόσουν το περιεχόμενο των βιβλίων στις προσωπικές ιδιαιτερότητες του κάθε ενδιαφερόμενου. Μέσα από τις συζητήσεις που γίνονται τόσο ατομικά όσο και σε μεγαλύτερο κοινό θίγονται θέματα που εγείρουν την αναγκαιότητα της αυθεντικής σκέψης και πίστης καθώς η πλειοψηφία των ανθρώπων έχουν οικειοποιηθεί απόψεις και αντιλήψεις άλλων, παραμερίζοντας ή καταργώντας την δική τους, όχι λόγω ανικανότητας αλλά εξαιτίας απουσίας των κατάλληλων ερεθισμάτων. Έτσι οι συναντήσεις, οι εκδηλώσεις, τα βιβλία, το περιεχόμενο της ιστοσελίδας δεν είναι τίποτα άλλο από τα ερεθίσματα που υπενθυμίζουν σε κάθε άνθρωπο το κάλεσμα του.
-Από την επαφή σας με τον κόσμο ποια διαπιστώνετε ότι είναι τα συχνότερα προβλήματά του;
Η έννοια της πίστης είναι το κυριότερο. Έχοντας περάσει μια δεκαετή κρίση, έναν διετή εγκλεισμό λόγω πανδημίας και βλέποντας καθημερινά γεγονότα που υπερβαίνουν κατά πολύ την έννοια του φυσιολογικού οι άνθρωποι δυσκολεύονται όχι μόνο να βρουν κάτι άξιο για να πιστέψουν και να ενστερνιστούν, όσο και να ανακαλύψουν και να υιοθετήσουν τα κριτήρια μιας αντικειμενικής κρίσης. Σε αυτήν την κατάσταση που ο καθένας κάνει ότι καλύτερο μπορεί για να συνεχίσει να ζει, υπάρχουν στιγμές που οι συνθήκες και οι προκλήσεις τον κάνουν να μένει-αισθάνεται μόνος και είναι σ αυτήν την στιγμή που ο καθένας μας έχει ανάγκη την ιερότητα και τον Θεό, όχι με την έννοια του θεωρητικού κηρύγματος αλλά με την έννοια του προσωπικού βιώματος.
-Συνολικά ως κοινωνία, ποια είναι τα κυριότερα προβλήματα που βλέπετε να αντιμετωπίζουμε;
Η έλλειψη πνευματικότητας είναι κάτι που είναι εμφανές. Υπάρχουν ενδείξεις παντού ότι ειδικά αυτήν την περίοδο αν υπάρχει κάτι που πονά και που βάλλεται περισσότερο είναι το ανθρώπινο πνεύμα. Η αναγκαιότητα προστασίας του πνεύματος, της ενδυνάμωσης του, της καλλιέργειας του και στη συνέχεια της παραγωγής ενός Έργου θα επιτρέψει να στηθούν αναχώματα απέναντι σε κάθε ποιότητα που δεν ευνοεί την υγιή θρέψη-ανάπτυξη του ανθρώπινου πνεύματος.
-Ποια είναι η επιτυχία και ποια η αποτυχία για εσάς μετά από την προσωπική επαφή με έναν άνθρωπο; Τι επιθυμείτε να καταφέρετε μέσα από το έργο σας;
Επειδή οι συζητήσεις με τους ανθρώπους δεν ακολουθούν το πλαίσιο γιατρού και ασθενή ή ειδικού και ανίδεου δεν υπάρχουν προσδοκίες ή φιλοδοξίες. Δυο άνθρωποι συναντιώνονται χωρίς να υπάρχει καμία κρυφή ατζέντα και η συζήτηση βοηθά ν’απομακρυνθεί ό,τι δεν ευνοεί την αποστολή τους.
Μέσα από το Έργο μου ευελπιστώ να συστήσω σε κάθε άνθρωπο την αναγκαιότητα της παρουσίας Του Θεού όσο πιο αυθεντικά και ανθρώπινα γίνεται.
-Υπάρχουν μελλοντικά συγγραφικά σχέδια ή άλλες δράσεις;
Βρίσκομαι ήδη κοντά στην ολοκλήρωση του επόμενου βιβλίου που επικεντρώνεται στην ιδιαίτερη σχέση που υπάρχει ανάμεσα στον Δάσκαλο και τον Μαθητή μέσα από μια σειρά ερωτήσεων και απαντήσεων.
-Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας και αυτή την όμορφη και διαφωτιστική συζήτηση μας
Εγώ σας ευχαριστώ για την πρόσκληση και ολόψυχα σας εύχομαι καλή συνέχεια στο έργο σας.
Πανταζώνας Γιώργος Δ., τα βιβλία του από τις εκδόσεις Λιβάνη: εδώ
Πανταζώνας Γιώργος Δ., για να μάθετε περισσότερα για τον ίδιο και το έργο του: εδώ
Διαβάστε περισσότερες απόψεις για βιβλία καθώς και συνεντεύξεις συγγραφέων: εδώ