Πώς να χαθείς στις σελίδες ενός βιβλίου

Η ανάγνωση βιβλίων αποτελεί το χόμπι μεγάλου μέρους των ανθρώπων ανά τον κόσμο. Προσωπικά, μάλιστα, παρατηρώ όλο και περισσότερους ανθρώπους να ασχολούνται με το διάβασμα και να το εντάσσουν στην καθημερινότητα τους. Παρόλ’ αυτά, πολλοί από εμάς έχουμε δυσκολευτεί, ή δυσκολευόμαστε να ασχοληθούμε με αυτό. Και χρησιμοποιώ α’ πληθυντικό, γιατί, μέχρι πρότινος, ανήκα κι εγώ στην κατηγορία των ανθρώπων, που δε μπορούν με τίποτα να φανταστούν τον εαυτό τους να επιλέγει το διάβασμα για τον ελεύθερο χρόνο του.

Σίγουρα όλοι μας έχουμε ακούσει πως δεν υπάρχει κάτι καλύτερο από το να διαβάζεις μερικές σελίδες ενός βιβλίου, πριν τον ύπνο. Τα θετικά των βιβλίων, βέβαια, δεν περιορίζονται σε αυτό. Η ανάγνωση έχει να προσφέρει άπειρα πράγματα σε όποιον την επιλέγει. Είναι ένα χόμπι που σε ξεκουράζει, καθώς σε τραβάει μακριά από την πραγματικότητα. Τα βιβλία εντείνουν τη φαντασία μας και ανοίγουν μπροστά μας νέους κόσμους. Αυτό, συμβαίνει κατά βάση με τα λογοτεχνικά βιβλία. Υπάρχουν, όμως, και αυτά που έχουν να προσφέρουν γνώσεις, να ακονίσουν το μυαλό του αναγνώστη, να τον καλλιεργήσουν πνευματικά και να αναπτύξουν την κριτική του ικανότητα.

Οι λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι σήμερα έχουν απομακρυνθεί από τα βιβλία, είναι πολλοί. Πρώτος, και βασικότερος, είναι η ανάπτυξη της τεχνολογίας. Όλα πλέον υπάρχουν και λειτουργούν ηλεκτρονικά, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να αποκόπτουν τις σχέσεις τους, μέρα με τη μέρα, με οτιδήποτε άλλο. Επιπλέον, οι γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητας, και ο ελάχιστος ελεύθερος χρόνος, δεν επιτρέπουν την ενασχόληση με αυτά. Ένας ακόμη λόγος, είναι ότι δεν ερχόμαστε από νωρίς σε επαφή με τα βιβλία. Όταν ένα παιδί βρίσκεται στην ηλικία που μαθαίνει πράγματα, είναι η κατάλληλη στιγμή για να μάθει να αγαπάει και το διάβασμα. Αργότερα, γίνεται πιο δύσκολο. Δεν είναι όμως ακατόρθωτο.

Στα βιβλία, το παν, είναι το περιεχόμενο. Δεν έχουμε όλοι τις ίδιες κλίσεις, τις ίδιες ανάγκες και τα ίδια ενδιαφέροντα. Το βιβλίο, είναι μια πολύ προσωπική υπόθεση και διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Κάποιο στοιχείο που μπορεί να φανεί ενδιαφέρον σε έναν άνθρωπο, για κάποιον άλλο ίσως είναι αδιάφορο. Τα είδη τους, ανάμεσα στα οποία μπορεί να επιλέξει κάποιος, είναι πολλά, μεταξύ των οποίων βρίσκονται αυτά που περιλαμβάνουν δράση, μυστήριο, αισθηματικά μυθιστορήματα, κοινωνικά μυθιστορήματα, και άλλα. Έτσι, ο αναγνώστης, μπορεί να επιλέξει αυτό που του προκαλεί περισσότερο ενδιαφέρον. Και το μόνο σίγουρο, είναι ότι για όλους μας υπάρχει το ιδανικό είδος σε αυτά. Συνήθως ερχόμαστε τυχαία, κάποια στιγμή στη ζωή μας, σε επαφή με ένα βιβλίο που αλλάζει ολόκληρη την κοσμοθεωρία μας πάνω στο ζήτημα.

Αν, λοιπόν, ψάχνεις το βιβλίο που θα σου ανοίξει το δρόμο προς τον κόσμο της ανάγνωσης, τότε δεν έχεις παρά να ερευνήσεις τα είδη βιβλίων που κυκλοφορούν. Αν δεν πειραματιστείς, δε θα βρεις αυτό που σου ταιριάζει.

Η Βάλια Λαμπρινοπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Είναι φοιτήτρια στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ. Αγαπάει τα βιβλία και το θέατρο, και περνάει τον ελεύθερο χρόνο της διαβάζοντας. Η αρθρογραφία προέκυψε ξαφνικά, σε μια προσπάθεια να γεμίσει δημιουργικά το χρόνο της, και κατέληξε ως ένα από τα ενδιαφέροντά της. Της αρέσει να γράφει κριτικές και άρθρα σχετικά με το θέατρο και τα βιβλία.