«Το Κόκκινο Δεξί Χέρι» (Άποψη)

«Το Κόκκινο Δεξί Χέρι» είναι το πρώτο βιβλίο ενός νέου συγγραφέα, του Λευτέρη Αναγνωστόπουλου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άνω Τελεία. Πρόκειται για ένα δυστοπικό μυθιστόρημα διαποτισμένο με στοιχεία νουάρ αστυνομικής λογοτεχνίας.

Στη Μαυρούπολη βασιλεύει ο νόμος ενός προσώπου που έχει στο χέρι όλη την πόλη και ελέγχει το καρτέλ ναρκωτικών, καθώς και όλες τις έκνομες πράξεις (οποιαδήποτε ομοιότητα με την Ελλάδα είναι συμπωματική). Ο ανιψιός του αφεντικού της πόλης σκοτώνει με το αυτοκίνητό του ένα κορίτσι, όμως χάρη στις άκρες του θείου του τη γλιτώνει με μία ποινή χάδι. Ο πατέρας του κοριτσιού προσλαμβάνεται εν τέλει από τον «άρχοντα» της Μαυρούπολης, ο οποίος επιδιώκει να αποκαταστήσει ίσως την εικόνα του στα μάτια της κοινωνίας. Ο πατέρας αφού δέχεται και το τελειωτικό χτύπημα να τον χωρίσει η σύζυγός του, περνά τον καιρό του δουλεύοντας και ξοδεύοντας τον πενιχρό μισθό του που του δίνει ο «άρχοντας» της Μαυρούπολη μεθώντας, μέχρι που ξυπνάει μέσα του ένας άλλος εαυτός και αποφασίζει να εκδικηθεί.

Ο συγγραφέας έχει πλάσει εξαιρετικά έναν πρωταγωνιστή με Διασχιστική Διαταραχή Ταυτότητας, πότε βλέπουμε μία τολμηρή προσωπικότητα και πότε ένα φοβικό ανθρωπάκι, κάτι ιδιαιτέρως πρωτότυπο που δε συναντάται συχνά στη λογοτεχνία και κινεί όλα τα νήματα της ιστορίας. Το μεγαλύτερο κομμάτι της δράσης σχετίζεται με την εσωτερική πάλη του πρωταγωνιστή, σε σημείο που και ο ίδιος ο αναγνώστης ακροβατεί ανάμεσα στην αλήθεια και το ψέμα. Οι λίγες αλλά περιεκτικές περιγραφές προσδίδουν στην ιστορία κινηματογραφική ροή. Με το τελικό σύνολο να καθίσταται ιδιαίτερα ενδιαφέρον.

Αν επιλέξετε το συγκεκριμένο ανάγνωσμα, θα περιπλανηθείτε στη σκοτεινή Μαυρούπολη, μέσα από μία εξτρεμιστική οργάνωση, «Το Κόκκινο Δεξί Χέρι», που προσπαθεί να πάρει τον έλεγχο της πόλης, καταλήγοντας σε ένα άκρατο υπαρξιακό ντελίριο ενός άρρωστου μυαλού και εξερευνώντας υπαρξιακές πτυχές του τις οποίες ούτε φανταζόσασταν πως υπάρχουν.

Περισσότερα για το βιβλίο και τον συγγραφέα: εδώ

Διαβάστε περισσότερες απόψεις για βιβλία και συνεντεύξεις συγγραφέων: εδώ

Ο Γιώργος Δόλγυρας γεννήθηκε στα Ιωάννινα 10.05.89. Μεγάλωσε στην Έδεσσα και τα τελευταία χρόνια ζει στην Θεσσαλονίκη. Φοίτησε στη Νομική του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Σπούδασε στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ στο τμήμα Δημοσιογραφίας. Παρακολούθησε μαθήματα σκηνοθεσίας, θεάτρου και συγγραφής. Εργάστηκε σε διάφορες θεατρικές και κινηματογραφικές παραγωγές. Το 2020 εκδόθηκε η πρώτη του συλλογή διηγημάτων Τρόμου – Φαντασίας: «Σκοτεινά Φεγγάρια», η οποία κυκλοφόρησε από τις «Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή». Αρθρογραφεί επίσης στον ιστότοπο πολιτισιμού: culturepoint.gr.