Κώστας Φασουλάς: «Το τραγούδι είναι μια επίμονη ερώτηση που απευθύνεται σε κάποιον που τον έχουν εγκαταλείψει οριστικά οι απαντήσεις»

Ο Κώστας Φασουλάς είναι ένας άξιος ραδιοφωνικός παραγωγός και ένας σπουδαίος στιχουργός. Μέσα στο 2022, κυκλοφόρησαν τα Αινίγματα, ο δίσκος που δημιούργησε με τον συνθέτη Γιώργο Καζαντζή και τον οποίο ερμηνεύει ο Παντελής Θαλασσινός. Πρόσφατα, συστήθηκε και ως συγγραφέας παιδικών βιβλίων με τον Τεχνίτη Πετεινό. Σήμερα τον φιλοξενώ στο yourearticles.

-Τι σημαίνουν για εσάς τα Ανώγεια της Κρήτης;

Γεννήθηκα σε ένα τόπο όπου οι άνθρωποι συνομιλούν με στίχους, σε ένα τόπο όπου η καθημερινότητα ομοιοκαταληκτεί με τον ποιητικό λόγο. Αυτό σημαίνει καταγωγική τύχη.

-Ο λόγος που στραφήκατε στο στίχο;

Διαισθάνθηκα εξαρχής, ότι μέσα από τον στίχο, μπορώ να ανανεώνω τις αγωνίες μου. Κι ακόμα είδα, ότι το τραγούδι, η τέχνη γενικά, είναι μια επίμονη ερώτηση, που απευθύνεται σε κάποιον που τον έχουν εγκαταλείψει οριστικά οι απαντήσεις. Ένα μυστήριο, που το λέμε τέχνη.

-Ήταν κομβική η συνάντηση με τον Μάνο Χατζιδάκι;

Ένα αέρας δροσερός στην εφηβική μου ψυχή. Του οφείλω τη σχέση μου με τη σιωπή.

-Στο μυαλό μου, σας έχω συνδέσει αρκετά με τον Μάριο Τόκα. Θυμάστε τη συνεργασία μαζί του;

Ε πως; Στον Μάριο οφείλω τις πρώτες τραγουδιστικές χάρες. Κι ακόμα κάτι σημαντικό. Σε αυτόν είδα, πως ο άνθρωπος μπορεί να δαμάσει θηρία όπως φήμη, δόξα, επιτυχία. Στοιχεία που καταπίνουν ανθρώπους στο άψε σβήσε.

-Το πιο αντιπροσωπευτικό τραγούδι που γράψατε μαζί;

Είναι κοινό μυστικό. Τα Δίδυμα Φεγγάρια.

-Πώς κρίνετε τα πράγματα στο ελληνικό τραγούδι του σήμερα;

Δεν τα κρίνω, τα βλέπω, ευτυχώς από κοντά. Και μαζί με όλο αυτό σκέφτομαι πολλές φορές τα λόγια του Πωλ Βαλερύ, ότι το πρόβλημα με την εποχή μας είναι ότι το μέλλον δεν είναι πια αυτό που ήταν.

-Μέσα στο 2022, κυκλοφόρησε ο δίσκος που φτιάξατε με τον Γιώργο Καζαντζή και στον οποίο ερμηνεύει ο Παντελής Θαλασσινός, τα Αινίγματα. Πώς προέκυψε αυτή η ένωση;

Είναι άνθρωποι που εκτιμώ και εμπιστεύομαι. Τραγούδια που γράφτηκαν με μόχθο, στιγμές τριών ανθρώπων που βλέπουν το τραγούδι ως μια πράξη καλλιτεχνικής ευθύνης. Τα βαπτίσαμε Αινίγματα, πιστοί δηλαδή στην άποψη μας ότι τραγούδι δεν έρχεται να δώσει λύσεις και απαντήσεις. Έρχεται για να προσδώσει περισσότερη γοητεία στο άγνωστο στο ανερμήνευτο και το αινιγματικό.

-Πρόσφατα σας γνωρίσαμε ως συγγραφέα παιδικών βιβλίων.

Μια σκέψη ήταν που έγινε παραμύθι. Με πιθανό το σενάριο, όλα τα έμψυχα όντα σε αυτόν τον κόσμο, να έχουν βρει τον τρόπο να διασκεδάζουν την ανία τους, να ξεφεύγουν δηλαδή, από αυτό που εμείς οι άνθρωποι βαφτίζουμε ρουτίνα, ήρθε ο Τεχνίτης Πετεινός, να καταδείξει αυτή την ανάγκη της μεταμόρφωσης, της μεταμφίεσης και της μεταβολής της μορφής, σε ζώα και πτηνά, σε ένα καρναβαλικό περιβάλλον με πολλές απρόσμενες χιουμοριστικές στιγμές. Μια πρώτη μορφή του κειμένου παρουσιάστηκε σε παράσταση για παιδιά από το Ελληνικό Σχέδιο στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών τον Φεβρουάριο του 2020 σε σύνθεση του Άγγελου Αγγέλου και αφήγηση από τον Λευτέρη Ελευθερίου. Η εμπειρία αυτή αποτέλεσε την αφορμή για να μεταμορφωθεί Ο Τεχνίτης Πετεινός από παράσταση σε εικονογραφημένο βιβλίο.

-Παράλληλα, είστε ραδιοφωνικός παραγωγός. Είναι ένας άλλος κόσμος για εσάς το ραδιόφωνο;

Μια συνάντηση είναι, δυο κόσμων που αγαπώ. Αυτόν του τραγουδιού κι αυτόν του ραδιοφώνου.


-Πού έγκειται η δύναμη του ραδιοφώνου;

Στην επιστράτευση της φαντασίας παραγωγού και ακροατή.

-Τα όνειρα σας για το μέλλον;

Δεν ξέρω αν είναι όνειρα, μάλλον σχέδια είναι. Να κρατήσω τα πολύτιμα και να αφαιρέσω τα περιττά.

Κύριε Φασουλά σας ευχαριστώ πολύ για την επικοινωνία μας.

Εγώ σε ευχαριστώ.

Περισσότερα για το βιβλίο: εδώ

Συνέντευξη στον Χρήστο Ηλιόπουλο

Αποτυχημένος φοιτητής Κοινωνικής Θεολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Αποτυχημένος φοιτητής Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών. Ερασιτέχνης ραδιοφωνικός παραγωγός και αρθρογράφος. Συλλέκτης βινυλίων, κόμικς και βιβλίων. Λάτρης της ινδικής κουζίνας και του κόκκινου κρασιού. Με το γράψιμο έχω μια ιδιαίτερη σχέση. Όταν γράφω θέλω η σκέψη που ξεκινάει από εμένα να ολοκληρώνεται από τον αναγνώστη...