Μαύρα: Τρόμος βασισμένος στην λαϊκή παράδοση

(Η) Μαύρα η νέα νουβέλα της Βάλιας Καραμάνου βασίζεται στην Αγία Μαύρα. Η συγγραφέας μεταφέρει στην Άνοιξη του 2021 στην καρδιά της πανδημίας του Κορωνοϊού που χτύπησε την χώρα, την ιστορία της. Ο Σωτήρης και η Λίνα ταξιδεύουν στην ερημωμένη Μαραθιά, ένα χωριό έξω από το Ναύπλιο, προκειμένου να πουλήσουν το πατρικό σπίτι. Το ζευγάρι, μετρώντας ήδη αρκετά προβλήματα και απώλειες, θα έρθει αντιμέτωπο με τις πιο αλλόκοτες και ανατριχιαστικές καταστάσεις. Ποιο σκοτεινό μυστικό κρύβει το εγκαταλελειμμένο χωριό και ο μοναδικός ιδιόρρυθμος κάτοικός του; Άραγε, οι τοπικοί θρύλοι και οι δεισιδαιμονίες είναι μόνο φαντασία ή φριχτή πραγματικότητα; Οι ήρωες θα χρειαστεί ν’ αντικρίσουν τις μεγαλύτερες πληγές τους με επίκεντρο την μυστηριώδη εξαφάνιση της Μαύρας, πριν από είκοσι χρόνια, της πρώτης και μεγάλης αγάπης του Σωτήρη.

Η συγγραφέας έμπειρη και πολύπλευρη καλλιεργεί ένα βιβλίο σε πολλά επίπεδα. Αγγίζοντας τις παρυφές του τρόμου αλλά και μιας ιστορίας αγάπης ενός ατέρμονου έρωτα στην ελληνική επαρχία όπου τα πράγματα είναι αρκετά διαφορετικά και οπισθοδρομικά. Όσοι δεν κατάγονται από ένα τέτοιο μέρος είναι αρκετά δύσκολο να κατανοήσουν την πραγματική διάσταση και απόσταση επαρχίας και αστικής περιοχής. Και η Μαραθιά όπου διαδραματίζεται το έργο είναι ένα χωριό.

Όμορφες περιγραφές την φύσης οριοθετούν τον περιβάλλοντα χώρο δίνοντας το εναρκτήριο λάκτισμα ενός μεταφυσικού τρόμου που στοιχειώνει την καρδιά. Δεν πρόκειται να διαβάσετε για ποταμούς αίματος να ρέουν αλλά όσες σκηνές τρόμου υπάρχουν ως πυρακτωμένο σίδερο θα σας κατακάψουν το μυαλό και θα τις θυμάστε για καιρό. Δεν πρόκειται να χάσετε τον ύπνο σας αλλά αυτή η δυσφορία όταν ανταμώνετε την φρίκη στην καθημερινότητα θα αφυπνίζεται συχνά στη θέα ενός χτυπημένου ζώου στο δρόμο.

Η Μαύρα δεν είναι ένα κλασσικό έργο τρόμου, είναι πολλά περισσότερα. Είναι ένα πέρασμα στον χρόνο από το χθες στο σήμερα δοσμένο μέσα από την φαντασία της συγγραφέως γεμάτη με στοιχεία υπόγειου τρόμου που στοιχειώνουν το ασυνείδητο.

Η συγγραφέας γράφει σε απλή γλώσσα πετυχαίνοντας καταπληκτική ροή λόγου, τα πάντα είναι δοσμένα απλά και κατανοητά χωρίς βαρύγδουπες πομπώδεις εκφράσεις, άλλωστε η Βάλια Καραμάνου έχει δυνατή πένα.

Πραγματικά αξίζει η συγκεκριμένη αναγνωστική εμπειρία, ιδιαίτερη, ρομαντική διανθισμένη με άρωμα τρόμου που παγώνει το αίμα μέσα από την φρίκη που νιώθει κανείς όταν κατανοεί και διαπιστώνει μία φρικτή μακάβρια αλήθεια, ότι ο άνθρωπος μπορεί να γίνει χειρότερο τέρας από κάθε φανταστικό πλάσμα (βρυκόλακα, δράκο ή ζόμπι).

Βιογραφικό:

Η Βάλια Καραμάνου γεννήθηκε στην Αθήνα, όπου ζει και εργάζεται ως φιλόλογος. Έχει εκδώσει διηγήματα, μυθιστορήματα και νουβέλες. Παράλληλα αρθρογραφεί σε λογοτεχνικά περιοδικά, ενώ έχει το δικό της blog: http://vkaramanou.blogspot.com/

Ο Γιώργος Δόλγυρας γεννήθηκε στα Ιωάννινα 10.05.89. Μεγάλωσε στην Έδεσσα και τα τελευταία χρόνια ζει στην Θεσσαλονίκη. Φοίτησε στη Νομική του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Σπούδασε στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ στο τμήμα Δημοσιογραφίας. Παρακολούθησε μαθήματα σκηνοθεσίας, θεάτρου και συγγραφής. Εργάστηκε σε διάφορες θεατρικές και κινηματογραφικές παραγωγές. Το 2020 εκδόθηκε η πρώτη του συλλογή διηγημάτων Τρόμου – Φαντασίας: «Σκοτεινά Φεγγάρια», η οποία κυκλοφόρησε από τις «Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή». Αρθρογραφεί επίσης στον ιστότοπο πολιτισιμού: culturepoint.gr.