Αυτός ο τίτλος θα αποτελούσε προϊόν επιστημονικής φαντασίας, τουλάχιστον μέχρι πριν 5-6 χρόνια, πόσο μάλλον στις αρχές του νέου μιλένιουμ. Αλλά κάτι τέτοιο, μοιάζει να γίνεται όλο και περισσότερο εφικτό μέσα από τα απανωτά και μεγάλα άλματα που έκανε η τεχνολογία τα τελευταία χρόνια, κυρίως στον τομέα του ίντερνετ και των υπολογιστών. Πλέον, έχουμε την δυνατότητα να παίζουμε παιχνίδια σε περιβάλλον virtual reality (εικονική πραγματικότητα), πόσο μάλλον να παίξουμε ένα απλό παιχνίδι στον υπολογιστή μας, ή στο PlayStation/Xbox και να το καταγράψουμε σε βίντεο, ή ακόμα και να το μεταδώσουμε ζωντανά. Σκεφτήκατε ποτέ λοιπόν, ότι παίζοντας από το σπίτι σας το αγαπημένο σας παιχνίδι, θα μπορούσε να σας εξασφαλίσει ένα εισόδημα; Και όμως στο εξωτερικό αυτό έχει γίνει ήδη πραγματικότητα και παρακάτω θα αναλύσουμε το πώς.
Ας ξεκινήσουμε για αρχή από το γεγονός ότι όλοι μας σχεδόν, βλέπουμε βίντεο στο YouTube. Πως σχετίζεται αυτό όμως, με το ότι το να παίζεις παιχνίδια είναι πλέον δουλειά; Απλά, το YouTube έμμεσα ή άμεσα σε πληρώνει για να του παρέχεις υλικό με βίντεο. Οπότε, έχεις σκεφτεί ποτέ, εκεί που κάθεσαι μπροστά στον υπολογιστή σου να πατάς ένα κουμπάκι και να αρχίσεις να γράφεις αυτό που παίζεις; Τις αντιδράσεις σου, τα σχόλιά σου για το παιχνίδι, ακόμα και το πώς κάποιος θα περάσει ένα δύσκολο σημείο σε ένα συγκεκριμένο παιχνίδι; Αυτό λοιπόν έκαναν κάπου κάποτε αρκετοί από αυτούς που ονομάζουμε επαγγελματίες gamers, οι οποίοι ξεκίνησαν μέσω ενός βίντεο στο Youtube. Και μέσα από αυτό, άρχισαν να δημιουργούν ένα κοινό, ίσως και ένα φανατικό κοινό. Σιγά σιγά, άρχισαν να ανεβάζουν πιο πολλά βίντεο. Και κάπου εκεί έρχεται το YouTube που βάζει διαφημίσεις στο βίντεο, τις οποίες τις πληρώνεται αυτό και μέσα από αυτό εσύ με ένα ποσοστό. Υπάρχουν άτομα τα οποία σταμάτησαν τις δουλειές τους, γιατί ξεκίνησαν να κάνουν κάτι που τους αρέσει, με αποτέλεσμα συντηρούν οικογένειες μέσα από αυτό. Δουλεύοντας στο σπίτι τους για όσες ώρες επιθυμούν και όσες μέρες θέλουν αυτοί!
Πάμε όμως τώρα στο πιο βασικό του «είμαι επαγγελματίας gamer». DOTA, League of Legends, Counter Strike, Hearthstone, Overwatch. Μερικά παιχνίδια στα οποία βλέπουμε παρά πολύ μεγάλα ποσά να δίνονται σαν έπαθλα. Αλλά ας τα πάρουμε από την αρχή! Περίπου στο τέλος του 2010, η εταιρία Riot Games εισάγει στην αγορά το league of legends(LOL) , ένα παιχνίδι που ήταν δωρεάν. Τα κέρδη που είχαν, ήταν από διάφορες προσφορές που είχε μέσα το παιχνίδι, για να πάρεις πιο εύκολα κάποια επιπρόσθετα πράγματα του παιχνιδιού. Έτσι, το 2012 διοργανώνει το πρώτο, αλλά όχι και τόσο επαγγελματικό τουρνουά, με ένα σχετικά αξιοσέβαστο χρηματικό έπαθλο. Κάπου εκεί, γίνεται το «big bang» στο χώρο του gaming και το LOL έχει τεράστια απήχηση στον κόσμο και η εταιρία αρχίζει να έχει τρομερά κέρδη. Τρία χρόνια μετά την έκδοση του παιχνιδιού, έχουμε ένα τουρνουά που αγωνίζονται παίχτες από όλο τον κόσμο και παίζονται αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια. Και πλέον το παιχνίδι σταματά να είναι παιχνίδι και γίνεται εργασία. Εταιρίες που ασχολούνται με προϊόντα τεχνολογίας -και όχι μόνο- αρχίζουν και προσλαμβάνουν παίχτες με συμβόλαια που τους πληρώνουν με καλό μισθό, τους παρέχουν στέγαση και τροφή, καθώς όλη η ομάδα μένει σε ένα τεράστιο σπίτι εξοπλισμένο κατάλληλα για «προπόνηση», πάνω στο ίδιο το παιχνίδι. Στην Ασία αυτό υπήρχε ήδη, αλλά πλέον γίνονται σε Ευρώπη και Αμερική. Οι εταιρίες που ασχολούνται με αυτό, δεν είναι μόνο τεχνολογικών προϊόντων, με τρανταχτό παράδειγμα την ομάδα μπάσκετ του NBA, Dallas Mavericks, η οποία αγόρασε μια επαγγελματική ομάδα LOL και επεκτείνεται σε αυτό.
Στην Ελλάδα όλα αυτά, ειδικά για κάποιους μη εξοικειωμένους, φαίνονται αρκετά παράξενα και δικαιολογημένα. Όμως ακόμα και εδώ, έχουν διοργανωθεί τουρνουά με πολύ μικρότερα ποσά. Έλληνες gamers έχουν παίξει με ομάδες τους εξωτερικού! Επίσης, αρχίζει να κτίζεται ένα καλό ελληνικό YouTube, όμως σε μια χώρα που το κάθε ρίσκο είναι αρκετά μεγαλύτερο λόγω οικονομικής κατάστασης, σε συνδυασμό με ένα μικρότερο πληθυσμό σε σχέση με άλλες χώρες, το να κάνεις το «χόμπι» σου επάγγελμα είναι ακόμα πιο δύσκολο. Όμως με μια νέα γενιά που πλέον ασχολείται όλο και πιο πολύ με τα βίντεο-παιχνίδια και με τις θέσεις εργασίας να είναι δυσεύρετες όλο και περισσότερο, μπορεί να μιλάμε για ένα από τα επαγγέλματα του μέλλοντος!