Η μετάβαση από την βιομηχανική επανάσταση στην ψηφιακή του σήμερα

Ήταν περίπου γύρω στα μέσα του 18ου αιώνα που ξεκίνησε αυτό που ονομάζουμε βιομηχανική επανάσταση. Ήταν η άνθιση για πολλές τεχνολογικές ανακαλύψεις και η αρχή για πάρα πολλές τεχνολογικές συσκευές . Η ατμομηχανή του Watt , ο τηλέγραφος του Mors και ο ηλεκτρισμός του Edison, του Bell και φυσικά του Tesla ήταν μερικά από τα πολλά που ανακαλύφθηκαν από τα μέσα του 18ου έως τις αρχές περίπου 19ου . Πράγματα που σήμερα φαίνονται απλά, τότε έδωσαν μια μεγάλη βοήθεια στον άνθρωπο, τόσο στην παραγωγή όσο και στην καθημερινότητά του . Με την εφεύρεση της ατμομηχανής, δημιουργήθηκαν τα πρώτα τρένα που μετέφεραν προϊόντα αλλά και ανθρώπους . Με τον τηλέγραφο πρακτικά στάλθηκε το πρώτο SMS . Τα εργοστάσια άρχισαν να αυτοματοποιούν την παραγωγή χρησιμοποιώντας μηχανές . Και όλα αυτά ήταν ένα μεγάλο άλμα για την εποχή τους και ένα μικρό βήμα για το σήμερα .

Κατά τα μέσα του 20ου αιώνα και το έτος 1947 εφευρέθηκε το τρανζίστορ, ξεκινώντας από τον Γερμανό Julius Edgar Lilienfeld ,και φτάνοντας στους Αμερικανούς John Bardeen, Walter Brattain, και William Shockley , με τους δυο πρώτους να τιμούνται με το βραβείο Νόμπελ φυσικής.

Το τρανζίστορ είναι αν όχι η μεγαλύτερη ανακάλυψη, ίσως μια από τις μεγαλύτερες για την σύγχρονη τεχνολογία. Δεν υπάρχει συσκευή που να μην χρησιμοποιεί τρανζίστορ ξεκινώντας από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή, την τηλεόραση και φτάνοντας μέχρι τα σύγχρονα ψυγεία και όλες τις έξυπνες συσκευές που χρησιμοποιούνται πλέον . Αυτό το εξάρτημα μαζί με την δημιουργία του διαδικτύου έδωσε το έναυσμα για να περάσουμε στην ψηφιακή εποχή .

Η ψηφιακή επανάσταση λοιπόν έχει τις ρίζες της βαθιά στα μέσα του 20ου αιώνα , αλλά από τότε μέχρι σήμερα έχει εξελιχτεί ακόμα περισσότερο και έχει μπει στην καθημερινότητα ακόμα πιο πολύ. Το 1970 οι πρώτοι προσωπικοί υπολογιστές γίνονται γνωστοί μαζί με τις παιχνιδομηχανές, μια δεκαετία αργότερα έχουμε την εμφάνιση μηχανημάτων αυτοματοποιημένης φωνής καθώς και τα πρώτα εργοστασιακά ρομπότ (όχι αυτά που δείχνουν στις ταινίες ). Το 1989 ο Άγγλος Sir Timothy John Berners-lee ανακάλυψε το World Wide Web γνωστό σε όλους ως ίντερνετ , το 1990 είχαμε την πρώτη δημόσια ψηφιακή τηλεόραση , την ίδια που πλέον βρίσκεται μέσα σε κάθε σπίτι .

Ενώ το 2000 τα κινητά έγιναν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας, μια δεκαετία αργότερα έγινε η δυναμική εμφάνιση του cloud computing, δηλαδή την ανταλλαγή πληροφοριών και δεδομένων ανάμεσα σε πολλές έξυπνες συσκευές .

Σημαντικές αλλαγές που έγιναν λόγω της μετάβασης στην ψηφιακή εποχή, ήταν οι αλλαγές από αναλογικούς υπολογιστές σε ψηφιακούς (1950), οι φωτογραφικές μηχανές από το φιλμ στις σημερινές ψηφιακές (2000), η τηλεόραση σε ψηφιακή τηλεόραση (2010) και άλλες , ενώ μεγάλες αλλαγές που αναμένονται γύρω στο 2020 είναι η μετάβαση στο ψηφιακό ραδιόφωνο και οι αμιγώς ψηφιακές εκτυπώσεις (να επισημανθεί ότι το ραδιόφωνο ήδη αλλάζει) . Βέβαια με την μετάβαση στην ψηφιακή εποχή θα περάσουν στα συρτάρια της ιστορίας τεχνολογίες όπως ο τηλέγραφος, που χάθηκε ολοκληρωτικά περίπου το 2010, η γραφομηχανή , ενώ αναμένεται να χαθούν το ταχυδρομείο, οι επίγειες τηλεφωνίες και το φαξ . Αξίζει να αναφερθεί, ότι τεχνολογίες που βοήθησαν και εμφανίστηκαν στην ψηφιακή αυτή εποχή και που έχουν ήδη αρχίσει να χάνονται στο ιστορικό χρονοντούλαπο, είναι οι CRT τηλεοράσεις (οι παλιές μεγάλες) οι plasma και οι παλιές τεχνολογίες LED.

«Η ψηφιακή επανάσταση δεν είναι ακόμα ιστορία αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι θα γράψει με μεγάλα χρυσά γράμματα το όνομά της σε αυτήν και αν το βήμα από την προηγούμενη βιομηχανική επανάσταση φαίνεται μεγάλο, ας φανταστούμε λίγο την επόμενη ενδεχόμενη επανάσταση. Έτσι, με την πληροφορία ότι ετοιμαζόμαστε να στείλουμε επανδρωμένη αποστολή στον κόκκινο πλανήτη Άρη ,τότε ίσως το επόμενο μεγάλο βήμα να μην είναι στην Γη»

Πηγές: https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%92%CE%B9%CE%BF%CE%BC%CE%B7%CF%87%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE_%CE%B5%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%B7

https://en.wikipedia.org/wiki/Transistor

https://en.wikipedia.org/wiki/Digital_Revolution#1990s

https://en.wikipedia.org/wiki/Tim_Berners-Lee

Από μικρός είχα επαφή με την τεχνολογία είτε αυτό ήταν υπολογιστής, κινητό ή κάτι άλλο και αργότερα με το gaming . Όλο αυτό στο πέρασμα των χρόνων μεγάλωσε, καθώς εντάχθηκε και στις σπουδές μου σαν ηλεκτρονικός μηχανικός. Μαζί θα ρίχνουμε μια ματιά στην τεχνολογία και gaming!