Επισκεφθήκαμε το «Μουσείο Κοτσανά Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας» που μέχρι και τις 18 Μαρτίου 2020 έχει αφιέρωμα σε μια εξέχουσα προσωπικότητα της επιστημονικής και τεχνολογικής κοινότητας, τον Νίκολα Τέσλα.
Πρόκειται για έναν εφευρέτη με ιδιότητες ηλεκτρολόγου, μηχανικού, μηχανολόγου μηχανικού και φυσικού. Είναι ο άνθρωπος που εφηύρε τους κινητήρες που παράγουν εναλλασσόμενο ρεύμα και που αποτέλεσε τη βάση για τα σημερινά συστήματα εναλλασσόμενου ρεύματος στην κοινωνία. Είναι ο άνθρωπος που εφηύρε το ραδιόφωνο, που μίλησε για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και δημιούργησε την υδροηλεκτρική μονάδα στους καταρράκτες Νιαγάρα. Ο άνθρωπος που αναφέρθηκε στα ρεύματα υψηλής συχνότητας και στην επικινδυνότητα της ακτινοβολίας και των ακτίνων Χ στην ιατρική και αυτός που εμπνεύστηκε την «ελεύθερη ενέργεια» και την μετάδοσή της σε όλο τον κόσμο.
Ο χώρος της έκθεσης είναι πολύ φροντισμένος και περιποιημένος και θα ανακαλύψετε από κοντά όλες τις εφευρέσεις του Νίκολα Τέσλα. Θα «πειραματιστείτε» και θα «ηλεκτριστείτε». Θα μείνετε απόλυτα ευχαριστημένοι από τους ανθρώπους του μουσείου οι οποίοι είναι ευγενείς και αγαπούν τη δουλειά τους. Θα σας μεταφέρουν σε εκείνη την εποχή, θα σας εξηγήσουν με λόγια απλά και κατανοητά το έργο του επιστήμονα και θα αφουγκραστείτε το μεράκι και την όρεξή τους. Πρόκειται για ανθρώπους με προοδευτικές ιδέες που τις υλοποιούν με καινοτομία και έχοντας πάντα υπόψη τους τις απαιτήσεις και τις ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας.
Μέσα από την έκθεση ταξιδεύει κανείς από τα πρώτα χρόνια της ζωής του Tesla και εξερευνά τη ζωή του και τα επιτεύγματά του. Αντιλαμβάνεται το πόσο δύσκολο είναι για έναν επιστήμονα να βρει την αναγνώριση που επιθυμεί. Μαθαίνει για τις δυσκολίες στο να καταφέρει κάποιος να κάνει τα επιστημονικά του σχέδια πραγματικότητα και πόσο μεγάλη αξία έχει στο να υπάρχει τελικά ένα όραμα και ένας σκοπός. Το μεγαλύτερο όνειρο του Τέσλα ήταν όλος ο πλανήτης να έχει δωρεάν ρεύμα, να υπάρχει «ελεύθερη» ενέργεια και η ηλεκτροδότηση να αποτελεί ένα πανανθρώπινο και δεδομένο αγαθό.
Επιμέλεια κειμένου: Ευγενία Κελαράκου