Οδηγός Μισελέν: Τα αστέρια της υψηλής γαστρονομίας

Σίγουρα, εάν ακούγαμε την λέξη Michelin πριν από μερικά χρόνια, το μυαλό των περισσοτέρων θα πήγαινε στην ομώνυμη εταιρία ελαστικών και τα προϊόντα της. Σήμερα όμως με τα μαγειρικά reality να βρίσκονται στο απόγειό τους (π.χ. Masterchef) η εταιρία έχει συνδεθεί, για το ευρύ κοινό, και με τον χώρο της γαστρονομίας. Ο λόγος για τον οδηγό της Michelin και τα διάσημα βραβεία της που αφορούν τα εστιατόρια στην κατηγορία του fine dining και τους σεφ των εν λόγω εστιατορίων.

Αν και εκ πρώτης όψεως είναι δύσκολο να ταιριάξει η υψηλή γαστρονομία με τα λάστιχα αυτοκινήτων, υπήρξε μια εταιρία που το κατάφερε. Στις αρχές του 20ού αιώνα οι δύο ιδιοκτήτες της «Michelin tyres», Andre και Edward, άρχισαν να διανέμουν ως προωθητική ενέργεια ένα φυλλάδιο της Michelin για τα αμάξια του Παρισιού με tips και προτάσεις προκειμένου να βοηθήσουν τους οδηγούς στα μεγάλα τους ταξίδια.

Το εγχειρίδιο ανάμεσα σε άλλα περιείχε κυρίως καταλύματα και εστιατόρια που άξιζε να επισκεφτεί κάποιος στην Γαλλία και κυρίως στο Παρίσι. Κατά την πρώτη περίοδο της κυκλοφορίας του διανέμονταν δωρεάν και λίγα χρόνια μετά, για λόγους κύρους, επανακυκλοφόρησε, αυτή την φορά επί πληρωμή. Με το πέρασμα του χρόνου η στήλη των εστιατορίων που προτείνονταν από τον οδηγό, φάνηκε να έχει πολύ μεγάλη απήχηση, με αποτέλεσμα να προκύψει η δημιουργία μίας ομάδας αξιολόγησης με κύριο χαρακτηριστικό, την μυστικότητα της ταυτότητας των μελών της. Η εταιρία μέσω του οδηγού, ξεκινώντας από το 1926, εισήγαγε την κλίμακα βράβευσης με τα αστέρια, η οποία ισχύει μέχρι και σήμερα.

Το πιο γνωστό βραβείο του οδηγού Μισελέν, όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, είναι η απόδοση αστεριών στα εστιατόρια που σύμφωνα με τους μυστικούς δοκιμαστές αξίζει να τα επισκεφτεί κάποιος. Η κλίμακα βράβευσης κυμαίνεται από τα μηδέν 0 έως τα τρία 3 αστέρια και το κάθε επίπεδο περιέχει το ανάλογο βαθμό ικανοποίησης. Το 1 αστέρι (*) σημαίνει ότι «πρόκειται για ένα πολύ καλό εστιατόριο στην κατηγορία του». Τα 2 αστέρια (**) σημαίνουν ότι «αξίζει να κάνει κάποιος μία αναπροσαρμογή της πορείας του, για να δοκιμάσει αυτό το φαγητό». Τέλος, τα 3 αστέρια (***) ως κορυφαία διάκριση σημαίνουν πως «το φαγητό αυτού του εστιατόριου αξίζει ένα ολόκληρο ταξίδι, για να το δοκιμάσεις».

Στην πιο πρόσφατη ιστορία του γαστρονομικού αυτού εγχειριδίου συναντάμε ακόμα μια διάκριση αυτή, του bib gourmand. Η διάκριση αυτή απονέμεται σε επιχειρήσεις εστίασης με εξαιρετική ποιότητα φαγητού και σχέση ποιότητας-τιμής στο μενού τους (για το Παρίσι έως 37 ευρώ και για τις υπόλοιπες περιοχές έως 33 ευρώ).

Πρόκειται για μια επιτροπή η οποία αξιολογεί εστιατόρια σε πάνω από 36 χώρες και περιοχές σε όλο τον κόσμο (π.χ. Ιταλία, Γαλλία κ.ά.). Ανάμεσα σε αυτές τις περιοχές δεν θα μπορούσε να μην παρίσταται φυσικά η χώρα μας. Στον οδηγό Michelin η πολλά υποσχόμενη Ελλάδα εκπροσωπείται από εστιατόρια, όπως η Σπονδή (και μέχρι το 2018 το funky gourmet) με δυο αστέρια (**) και τα HYTRA,Varoulko seaside και Botrini’s με 1 αστέρι (*). Ενώ τέλος στην κατηγόρια των βραβείων Bib Gourmand συγκαταλέγονται τα «Αθήρι», «Οικείο», «Nolan» και η φετινή προσθήκη του «7 food sins»!

«For me the cooking life has been a long love affair, with moments both sublime and ridiculous»

Anthony Bourdain

Δικτυογραφία:

www.guide.michelin.com/gr/en/about-us

www.michelin.com/en/news/all-you-need-to-know-about-michelins-bib-gourmand-guide/

www.fortunegreece.com/article/asteria-michelin-2019-ta-ellinika-estiatoria-pou-diakrithikan/

Γεια σε όλους . Είμαι φοιτητής κοινωνιολογίας και στον ελεύθερο χρόνο μου ασχολούμαι με την τεχνολογία και οτιδήποτε την περιέχει. Οι συσκευές (από κινητά μέχρι κονσόλες και υπολογιστές) είναι η αδυναμία μου . Ότι έχει οθόνη και κουμπιά σίγουρα με έχει κερδίσει εκ των προτέρων ως φίλο του και σύντομα ελπίζω και εσάς!