Οι σούπερ δυνάμεις σου και πώς να τις χρησιμοποιήσεις

Πριν ξεκινήσεις να διαβάζεις παρακάτω, γράψε σε ένα χαρτί τι είναι αυτό που θα ήθελες να κάνεις ή να είσαι, αλλά είτε πιστεύεις ότι η ζωή είναι άδικη ή ότι δε θα μπορούσες ποτέ να το πετύχεις ή ακόμα ότι σε όποιον είπες την ιδέα σου την βρήκε εξωφρενική ή παράλογη.

Το έκανες; Ωραία, προχωράμε!

Φαντάσου ότι η ζωή σου είναι το αποτέλεσμα της αντίληψης που έχεις για τον κόσμο αυτό. Δες τον εαυτό σου να κοιτάζει μέσα από μία κάμερα, βλέπεις την σκηνή μέσα από τα δικά σου μάτια. Οι αισθήσεις σου αντιλαμβάνονται τον χώρο σύμφωνα με αυτά που έχεις μάθει και έτσι μεταφράζονται στο μυαλό σου, το οποίο σου δείχνει μία «πραγματικότητα». Σε αυτή την πραγματικότητα πρωταγωνιστείς.

Φαντάσου τώρα τον Σκηνοθέτη πίσω από άλλη κάμερα να βλέπει εσένα, τον «Ηθοποιό». Θα αρχίσει να κάνει παρατηρήσεις, διορθώσεις, καθοδήγηση, γιατί έχει στο πλάνο του εσένα να πρωταγωνιστείς. Ομοίως και ο Σκηνοθέτης αντιλαμβάνεται αυτά που συμβαίνουν μπροστά στα μάτια του σύμφωνα με τις σκέψεις, τις πεποιθήσεις, την κοσμοθεωρία που έχει πάνω στην οποία έχει άποψη και την ερμηνεύει στο μυαλό του με σκοπό να σου δείξει τι πρέπει να κάνεις ή να μην κάνεις, για να επιτύχεις σε αυτό το έργο που λέγεται ζωή, εργασία, οικογένεια.

Είναι θέμα αντίληψης λοιπόν. Πώς εγώ αντιλαμβάνομαι τον κόσμο γύρω μου και πώς οι άλλοι τον δικό τους κόσμο που περιλαμβάνει και εμένα μέσα. Είναι το νόημα που δίνεις στον εαυτό σου, στις καταστάσεις, στις συνθήκες και στις ευκαιρίες της ζωής σου.

Το μυαλό ως εξαιρετικό εργαλείο κάνει αυτόματα όλες τις διεργασίες ερμηνείας και μετάφρασης σύμφωνα με τα βιώματά μας και τον τρόπο που μας έχουν μάθει πώς είναι κάποια πράγματα. Για παράδειγμα, όταν πας σε ένα εστιατόριο, περιμένεις να δεις σερβιτόρους με ποδιές και μάγειρα με καπέλο, γιατί αυτή είναι η εικόνα που έχει οριστεί για τα εστιατόρια. Οπότε το μυαλό σου συνέχεια κάνει συνδέσεις και συγκρίσεις, σύμφωνα με αυτά που έχουν εντυπωθεί στον εγκέφαλο από την στιγμή που έχεις γεννηθεί.

Συνέχεια ψάχνει να κάνει συνδέσεις με πράγματα που ήδη «ξέρει». Αυτό συμβαίνει, γιατί έχουμε δημιουργήσει σχήματα τα οποία τα έχουμε κατηγοριοποιήσει σε κοινωνικά πρότυπα (δημιουργία εντυπώσεων).

Τι είναι τα σχήματα;

Τα σχήματα είναι γνωσιακές δομές που αντιπροσωπεύουν τις γνώσεις μας σχετικά με μια έννοια ή ένα ερέθισμα. Δημιουργούνται με βάση την εμπειρία του παρελθόντος και είναι όπως τις θεωρίες μας, γιατί τα πράγματα είναι όπως είναι. Μας επιτρέπουν να κωδικοποιούμε, να αποθηκεύουμε και να ανακτούμε πληροφορίες για τα πράγματα (Hamilton & Sherman, 1996, Alba & Hasher, 1983).

Μπορούμε να έχουμε σχήματα σχετικά με μια σειρά, όπως γεγονότα, άνθρωποι, ακόμα και τους εαυτούς μας. Τα σχήματα συμβάντων, μερικές φορές αποκαλούμενα «σενάρια», είναι οι γενικευμένες αναπαραστάσεις των δραστηριοτήτων μας και των γεγονότων.

Συνδέονται με μια συγκεκριμένη κατάσταση και βασικά μας λένε τι να περιμένουμε σε μια κατάσταση – πολύ επιστημονικό, αλλά υπομονή! Θα καταλάβεις το γιατί παρακάτω.

Τι συμβαίνει όμως με αυτά που δε ξέρει και δε μπορεί να ερμηνεύσει;

Π.χ. όταν κάποιος έρχεται και σου λέει μία διαφορετική άποψη για ένα θέμα από αυτό που εσύ πιστεύεις. Εκεί λοιπόν αρχίζει η αντίδραση. Δεν είναι ακριβώς αντίδραση, είναι ασυμφωνία. Το μυαλό σου δεν μπορεί να τοποθετήσει αυτό που ακούει ή βλέπει σε κάποιο συγκεκριμένο μέρος του εγκεφάλου, οπότε το απωθεί. Για να μπορέσει να το αποδεχτεί και να γίνουν οι απαραίτητες συνάψεις που θα δημιουργήσουν εμπειρία, σε αυτές τις περιπτώσεις χρειάζεται περισσότερη διεργασία, επιχειρήματα, παραδείγματα, να βρεθεί κάπου κάτι που συχνά ονομάζουμε κοινή λογική. 

Σε αυτό το σημείο καλό θα ήταν να αναφέρουμε και την διαίσθησή μας, η οποία πολλές φορές ακόμα και όταν δεν ξέρουμε κάτι, μας «προειδοποιεί» σαν ήχος από ξυπνητήρι είτε για κάτι που μας φαίνεται σωστό είτε όχι.

Άρα, καταλαβαίνουμε ότι η αντίληψή μας για κάποια πράγματα είναι περιορισμένη, εφόσον έχει να κάνει με τα βιώματά μας, οπότε κάτι που δε πιστεύουμε ή δε γνωρίζουμε ακόμα δε σημαίνει ότι δεν είναι πραγματικό. Απλώς, εμείς δε μπορούμε να το ταιριάξουμε κάπου που να έχει νόημα.

Τα καλά νέα!

Μπορείς να αλλάξεις την αντίληψή σου για τον εαυτό σου και για τα αποτελέσματά σου. Αν θέλεις αποδείξεις, υπάρχουν και θα στις δώσω αμέσως τώρα.

Η Νευροεπιστήμη έχει αποδείξει, έχοντας βρει τον τρόπο, να χαρτογραφεί τη φυσική δομή του υλικού από το οποίο αποτελείται ο εγκέφαλός μας πάνω στην εσωτερική γεωμετρία της φαινομενικής και αναπόφευκτης εμπειρίας. Μελέτες πάνω σε αυτό καθιέρωσαν ότι οι διαφορές στη μορφολογία ή το σχήμα των εγκεφάλων μας αντικατοπτρίζονται στις διαφορές με τον τρόπο που συνειδητά βιώνουμε και κατανοούμε τον κόσμο συμπεριλαμβανομένων των δικών μας εγκεφάλων και σωμάτων. Πολύ επιστημονικό κι αυτό; Θα το κάνουμε πιο απλό, μείνε μαζί μου.

Ήρθε η ώρα να απαντήσεις στην μεγάλη ερώτηση: θυμάσαι τι έγραψες στην αρχή; Αυτό που θα ήθελες να κάνεις ή να έχεις ή να είσαι, αλλά δε το έχεις δοκιμάσει ποτέ;

Σκέψου, λοιπόν, και απάντησε στον εαυτό σου: τι αντίληψη έχεις για τον λόγο για τον οποίο δε μπόρεσες να δημιουργήσεις τα αποτελέσματα που θα ήθελες να έχεις στη ζωή σου μέχρι τώρα; Τι λες στον εαυτό σου όλο αυτόν τον καιρό για όλα όσα θα ήθελες, αλλά δεν έχεις καταφέρει;

Και για μία στιγμή άλλαξε την αντίληψή σου και σκέψου ποια είναι η ιστορία που θα ήθελες να λες στον εαυτό σου και θα υποστήριζε τα αποτελέσματα που θέλεις να έχεις; Πάμε στην αρχή και θυμήσου τον Ηθοποιό και τον Σκηνοθέτη (που είσαι εσύ). Μέχρι τώρα παίζει η ταινία σου που λέγεται «ζωή» με τον τρόπο που εσύ βλέπεις τα πράγματα (αντίληψη πάλι) σύμφωνα με τις οδηγίες που σου δίνει ο σκηνοθέτης (εγκέφαλος). Για παράδειγμα, παλιά πίστευα πως δεν θα μπορούσα να έχω………., αλλά τώρα άλλαξα γνώμη (αντίληψη πάλι) και είδα πως, αν κάνω………… τότε θα………………….. Τα πεδία είναι επίτηδες κενά, για να τα συμπληρώσεις εσύ και ο σκηνοθέτης. Χρησιμοποίησε τη φαντασία σου και την διαίσθησή σου με τέτοιο τρόπο, ώστε να συνεργαστούν με την μνήμη σου και να την ενισχύσουν, δυναμώνοντας επίσης και την θέλησή σου να αλλάξεις τα αποτελέσματα της ζωής σου σε όποιον τομέα εσύ θεωρείς σημαντικό. 

Κι αν στη διάρκεια που διαβάζεις όλα αυτά σκέφτεσαι: «Δε με πείθεις», ειλικρινής σκοπός μου δεν ήταν να σε πείσω. Σκοπός μου είναι να σου φωτίσω κάποιες δυνάμεις του εαυτού σου που μπορεί να υποτιμάς. Οτιδήποτε βλέπεις στον υλικό κόσμο γύρω σου (σπίτια, αυτοκίνητα, αντικείμενα γενικά) είναι αντίγραφα ενός σκηνοθέτη που συνέλαβε την ιδέα στο μυαλό και ο ηθοποιός την εκτέλεσε.

Άρα, η Φαντασία σου, η Διαίσθησή σου, η Θέληση σου, η Μνήμη σου, η Αιτία για να κάνεις κάτι, αλλάζουν την Αντίληψη που έχεις με σκοπό να σε βοηθήσουν να πετύχεις κάτι που θέλεις.

Αυτές είναι οι αποκαλούμενες  Υπερδυνάμεις.

«Η φαντασία είναι πιο σημαντική από τη γνώση»

Einstein

Γιατί, αν δεις στο μυαλό σου χρησιμοποιώντας την Φαντασία σου αυτό που θέλεις να πετύχεις, αν η διαίσθησή σου σου πει πως ναι, αυτό πρέπει να κάνεις, αν η Θέλησή σου είναι αρκετά ισχυρή, για να αναλάβεις δράση και να ψάξεις το πώς θα το κάνεις, αν χρησιμοποιήσεις τη Μνήμη σου και όλα αυτά που ξέρεις πως μπορείς να κάνεις χρησιμοποιώντας τις δικές σου δυνάμεις, αυτές που σε έχουν βοηθήσει να πετύχεις πράγματα στο παρελθόν και εάν η Αιτία (το γιατί) συμφωνεί με όλα όσα είσαι, τότε η αντίληψη που είχες παλιά, αλλάζει.

Όλα τα παραπάνω συνθέτουν ένα σενάριο ζωής που σε περιμένει να το αποδώσεις. Απλώς, πρέπει να βρεις τον τρόπο να συνεργαστούν οι δυνάμεις σου προς όφελός σου.

Απλοί ενδεικτικοί τρόποι, για να αλλάξεις την αντίληψη που έχεις για κάποια πράγματα.

Σε ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα βγαίνει ο ένας οδηγός από το αυτοκίνητό του και λέει: «Καταστράφηκα! Δε θα έχω τρόπο να μετακινηθώ, δεν έχω χρήματα να το φτιάξω ή να πάρω άλλο και τι θα κάνω τώρα». Από το άλλο αυτοκίνητο ο άλλος οδηγός μιλάει στο κινητό του και λέει: «Είχα ένα ατύχημα, αλλά ευτυχώς δεν έπαθα κάτι. Σίδερα είναι. Όλα καλά, ευτυχώς!»

Αποφασίζεις εσύ για την ζωή σου, όχι η αντίληψη που έχεις πια.

Θες να έχεις αγάπη και έρωτα στη ζωή σου, για να νιώσεις ευτυχία, αλλά δεν έχεις βρει ακόμα «το άλλο σου μισό»; Ποια είναι η αντίληψή σου πάνω στο θέμα αυτό; Όλοι οι καλοί είναι πιασμένοι; Κουραστικό, αλλά αναγκαίο. Πήγαινε πάλι σε αυτό που έγραψες, στο τι θέλεις να δημιουργήσεις για εσένα και αναρωτήσου: αυτό που ονειρεύομαι βασίζεται σε συγκυρίες, συνθήκες που δεν υπάρχουν ακόμη, στο τι οι άλλοι πιστεύουν πως πρέπει να κάνω ή να είμαι ή σε αυτό που πραγματικά εγώ πιστεύω πως πρέπει να είμαι να κάνω ή να έχω; Μήπως είναι κάτι που πραγματικά πιστεύω πως θα ήθελα, ακόμα και αν δεν ξέρω το πώς θα το κάνω πραγματικότητα; Αν είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου, τότε ξανασκέψου πάνω στην απάντηση που μόλις έδωσες.

Και χωρίς να κάνεις κριτική, σκέψου πώς θα ήταν να μην υπάρχουν εμπόδια και ξαφνικά να το είχες;

Μήπως αν ο τρόπος που σκέφτεσαι και οι συμπεριφορές που κυριαρχούν άλλαζαν, θα το είχες ήδη; 

Θα ανακαλύψεις πως μπαίνοντας στη διαδικασία να σκεφτείς πιθανούς τρόπους να ξεπεράσεις τα εμπόδια που υπάρχουν (είτε πραγματικά είτε όχι) θα αρχίζεις να βλέπεις ευκαιρίες που δεν είχες σκεφτεί μέχρι τώρα. Αυτή είναι μία εσωτερική διαδικασία αλλαγής από μέσα προς τα έξω. Θα ξεκινήσεις να σκέφτεσαι πάλι πώς να χρησιμοποιήσεις την φαντασία σου, την διαίσθησή σου και την θέλησή σου, για να έρθεις ένα βήμα πιο κοντά σε αυτό που ονειρεύεσαι.

Μπορείς να φανταστείς τη ζωή που θες και το πώς θα νιώθεις όση ώρα βουρτσίζεις τα δόντια σου ή όταν κάνεις κάτι άλλο. Έτσι, σιγά σιγά, θα πλημμυρίζεις με θετικά συναισθήματα, γιατί θα έχει ξεκινήσει η εσωτερική αλλαγή της αντίληψης που είχες μέχρι τώρα σε μία νέα προοπτική.

Σε αυτή την φάση θα σε συμβούλευα να μην το μοιραστείς με τον κοινωνικό σου περίγυρο, γιατί η δική τους η αντίληψη μπορεί να σε αποσυντονίσει. Πρέπει να είσαι πολύ δυνατός, ώστε να μην επηρεαστείς από τις γνώμες των άλλων.

Αν είχες ένα νεογέννητο, θα το άφηνες να το πιάνει οποιοσδήποτε? Όχι, γιατί θα φοβόσουν μη του πέσει από τα χέρια. Έτσι και με το όνειρό σου. Καθώς τα όνειρα στην αρχή τους είναι εύθραυστα και μπορεί να γκρεμιστούν και αυτό δε το θέλουμε.

Επομένως, μέχρι τώρα έχεις καταλάβει πως η αντίληψη που έχουμε για διάφορα θέματα δεν είναι πάντα αληθινή και η αντίληψη που είχες μέχρι τώρα για κάποια πράγματα αποτυπώνεται στα αποτελέσματά σου. Έχεις όλες τις δυνάμεις που χρειάζεσαι, για να αλλάξεις την αντίληψή σου και όταν γίνει αυτό, διαμορφώνεις μία νέα πραγματικότητα και ένα πεδίο πιθανοτήτων εμφανίζεται μπροστά σου.

Έχεις έναν ξεκάθαρο λόγο (Αιτία), γιατί θέλεις να αλλάξεις την ζωή σου. Χρησιμοποίησε την φαντασία σου, για να δεις ακριβώς πώς θέλεις να είσαι. Χρησιμοποίησε την διαίσθησή σου, για να βρεις την καθοδήγηση που πρέπει ώστε να σε βοηθήσει να πετύχεις. Βάλε την δύναμη της θέλησής σου να δουλέψει για σένα, ώστε να κάνεις καθημερινά αυτά που πρέπει και να μην σταματήσεις να φαντάζεσαι πώς θέλεις και πρέπει να είναι η ζωή σου για σένα, ακόμα και αν δεν έχεις τα αποτελέσματα που θες. Δες στη μνήμη σου τι έχεις κάνει στο παρελθόν, τι δυνάμεις έχεις, ώστε να τις χρησιμοποιήσεις υπέρ σου και ξεκλείδωσε τη δύναμη της Αντίληψής σου, ώστε κάθε φορά να μπορείς να κάνεις τον αναστοχασμό σου, να δεις τι δούλεψε και τι όχι και να κάνεις διορθωτικές κινήσεις προς τα εμπρός.

Χωρίς να θέλω να σε κουράσω με λεπτομέρειες, μία ιστορική αναδρομή θα σου δείξει πως υπάρχουν πολλοί άνθρωποι με μαθησιακά, κινητικά προβλήματα, προβλήματα όρασης και ακοής και με τη χρήση της δύναμης του οραματισμού μπόρεσαν να βοηθήσουν τον εαυτό τους και την οικογένειά τους να ξεπεράσουν ανυπέρβλητα εμπόδια.

Ο Ρίτσαρντ Μπακμίνστερ Φούλερ (1895-1983 Αμερικανός εφευρέτης) είπε πολλά. Ανάμεσα σε αυτά ξεχωρίζω δύο:

«Όλοι γεννιούνται μεγαλοφυείς, αλλά στην πορεία της ζωής απομεγαλοφυιοποιούνται»

«Ενενήντα εννιά τοις εκατό από αυτό που είσαι είναι αόρατο και ανέγγιχτο».

Εσύ, τι αντίληψη αποφασίζεις να έχεις;

Επιμέλεια κειμένου: Ευγενία Κελαράκου

Πηγές:

Developmental, Social & Clinical Psychology by University of Queensland

Key words, Brain & Cognition, Behavioral, Perception, Imagination, Role Schemas, Transformation, Science Psychology, Visualization, Self Strengths, Life Improvement     

Δικτυογραφία:

https://www.scientificamerican.com/article/think-different-jan-11/?redirect=1

Coaching Mastery classes by Mindvalley.

Εικόνες: Kat Bautista

Life Coach, Λάτρης της Επιστημονικής (και όχι μόνο) Φαντασίας. Όλα αλλάζουν όταν αλλάζει ο τρόπος που σκέφτεσαι. Τι συναρπαστική εποχή για να ζεις!