Τα παίζουμε με Football Manager

Πολλοί όπως και εγώ το γνωρίσαμε αλλιώς, ως Championship manager! Είναι απλώς ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι ή μήπως όχι; Το football manager έχει εκατομμύρια χρήστες ανά τον κόσμο και πριν μερικά χρόνια, λόγω της μεγάλης απήχησης στην Ελλάδα, έγινε και επίσημη μετάφραση στα ελληνικά, πράγμα σπάνιο για ηλεκτρονικό παιχνίδι.

Ξεκινώντας από το μακρινό 1992 και με όνομα τότε το championship manager σαν μια ιδέα δυο αδερφών οι οποίοι είχαν μπει τιμωρία από τους γονείς τους μέσα σε μια κρεβατοκάμαρα και προσπαθούσαν να περάσουν δημιουργικά το χρόνο τους δημιουργήθηκε το απόλυτο manager simulation game! Οι Paul και Oliver Collyer, δημιούργησαν αυτό το καταπληκτικό παιχνίδι το οποίο για πολλά χρόνια ονομαζόταν έτσι μέχρι την αλλαγή ονόματος σε football manager λόγω της απώλειας των πνευματικών δικαιωμάτων, μετά από την διάσπαση των δυο εταιρειών διανομής.

Το παιχνίδι ουσιαστικά σε κάνει προπονητή μιας κανονικής ομάδας, την οποία διαχειρίζεσαι, και διαμορφώνεις τα συστήματα που παίζεις, πραγματοποιείς μεταγραφές, πουλάς παίχτες. Εύκολα ως εδώ; Άλλωστε, αυτά θα περίμενε κάποιος από ένα παιχνίδι προπονητικής. Στα πιο σύγχρονα όμως το πράγμα έχει αλλάξει! Στα καινούρια πρέπει να χειριστείς ως ένα βαθμό και τα οικονομικά της ομάδας, να λύσεις τα προβλήματά της ή να μην επιφέρεις προβλήματα με σπατάλες! Όσο για το ότι οι κανονικοί παίχτες μεγαλώνουν και αποσύρονται δεν υπάρχει άγχος.

Το παιχνίδι εισχωρεί, εισάγει νέους παίχτες μη πραγματικούς, για να έχεις την ικανοποίηση ότι εσύ ανακάλυψες και εξέλιξες τον νέο Messi ή Ronaldo! To scouting, όπως και στον πραγματικό κόσμο εξάλλου, παίζει μεγάλο ρόλο. Φυσικά, σκοπός του παιχνιδιού είναι να κατακτήσεις ό,τι τρόπαιο υπάρχει! Υπάρχουν βέβαια πολλές ανεπίσημες προκλήσεις, όπως το να ξεκινήσεις άνεργος και χωρίς εμπειρία και διπλώματα (ναι, υπάρχουν και τέτοια στο παιχνίδι) και να καταλήξεις μετά απο 10-20-30 χρόνια (στο παιχνίδι ή και πραγματικά) να έχεις κατακτήσει τα πάντα και να είσαι ο νέος Μουρίνιο! Προς γνώση δεν υπάρχει ασυλία, ανά πάσα στιγμή ο πρόεδρος μπορεί να αποφασίσει ότι δεν του κάνεις και να σε στείλει στην ουρά του ΟΑΕΔ.

Το παιχνίδι είναι αρκετά φιλικό στον χρήστη και μπορεί να γίνει πολύ εύκολο για αυτούς που δεν έχουν αρκετό χρόνο ή δεν θέλουν να ξοδέψουν πολύ χρόνο, σαν μερικούς σκληροπυρηνικούς όπως εγώ. Βέβαια, πάντα αυτό γίνεται με τους κατάλληλους συνεργάτες και βοηθούς.

Οι ικανότητες των παικτών κρίνονται με βάση κάποια έρευνα που κάνουν οι άνθρωποι της εταιρείας του παιχνιδιού και βαθμολογούνται απο 1-20. Ρόλο επίσης παίζει η προσωπικότητα του κάθε παίχτη. Δηλαδή, μπορεί εσύ να έχεις βρει τον επόμενο Maradona, αλλά αυτός να είναι κάθε μέρα στα μπουζούκια· είναι υποχρέωσή σου να του αλλάξεις την νοοτροπία του.

Όσον αφορά τις απαιτήσεις του παιχνιδιού δεν είναι πολλές, ούτε χρειάζεσαι τελευταίας τεχνολογίας υπολογιστή, για να παίξεις αξιοπρεπέστατα το παιχνίδι. Εξάλλου, δεν είναι ούτε τα γραφικά ούτε τα τοπία και η δράση που θα σε τραβήξει, αλλά το μικρόβιο της προπονητικής, που οι περισσότεροι έχουμε.

«Η γνώμη μου είναι ότι το παιχνίδι αξίζει και το τελευταίο ευρώ που κοστίζει και θα κρατήσει αρκετές ώρες συντροφιάς, προσωπικά έχω λιώσει αρκετές ώρες και είναι κατι τελείως διαφορετικό από τα συνηθισμένα ποδοσφαιράκια τύπου pro. Για την ακρίβεια, καμία σχέση δεν έχει με αυτά!»

Από μικρός είχα επαφή με την τεχνολογία είτε αυτό ήταν υπολογιστής, κινητό ή κάτι άλλο και αργότερα με το gaming . Όλο αυτό στο πέρασμα των χρόνων μεγάλωσε, καθώς εντάχθηκε και στις σπουδές μου σαν ηλεκτρονικός μηχανικός. Μαζί θα ρίχνουμε μια ματιά στην τεχνολογία και gaming!