10 πληροφορίες για τον νάνο πλανήτη Δήμητρα

Πρόκειται για το «μεγαλύτερο αντικείμενο» στη ζώνη αστεροειδών μεταξύ των πλανητών Δία και Άρη. Στη Ρώμη η Δήμητρα, η θεά της καλλιέργειας, ονομαζόταν Ceres από όπου βγαίνει και η αγγλική λέξη cereal (δημητριακά).

Ας γνωρίσουμε 10 στοιχεία για τον εν λόγω νάνο πλανήτη:

Η ακτίνα ισημερινού της Δήμητρας είναι 476,2 χλμ., δηλαδή 13,4 φορές μικρότερη από τη Γη. Στην παρακάτω εικόνα φαίνεται η σύγκριση του μεγέθους της σε σχέση με τον δικό μας πλανήτη.

NASA

Χρειάζεται 1.682 γήινες μέρες -ή περίπου 4,6 χρόνια- για να πραγματοποιήσει το «ταξίδι» της γύρω από τον Ήλιο.

Δεν φαίνεται να υπάρχουν ενδείξεις για ύπαρξη ατμόσφαιρας παρά μόνο υδρατμοί.

Ανακαλύφθηκε το 1801 από τον Giuseppe Piazzi και στην αρχή θεωρήθηκε πλανήτης, ενώ από το 1850 περίπου και αργότερα εισήλθε στην κατηγορία των αστεροειδών. Η Δήμητρα πήρε «προαγωγή» σε νάνο πλανήτη το 2006.

Πραγματοποιεί μια πλήρη περιστροφή γύρω από τον άξονά της κάθε 9 ώρες.

Δε διαθέτει δορυφόρους ούτε έχει δακτυλίους.

Η βαρύτητά της στην επιφάνεια υπολογίζεται 0,28m/s2  

Το διαστημικό αεροσκάφος Dawn επισκέφτηκε τον συγκεκριμένο νάνο πλανήτη το 2015 για να μελετήσει τη σύνθεση, την ιστορία και την επιφάνειά του.

Σχετικά με την ύπαρξη κάποιας μορφής ζωής, οι επιστήμονες έχουν αναπτύξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη Δήμητρα, διότι υπάρχουν ενδείξεις περί ύπαρξης νερού. Ένα εντυπωσιακό παράδειγμα είναι όταν το 2014 εντοπίστηκαν εκπομπές υδρατμών από διάφορα σημεία της Δήμητρας.  

Η Δήμητρα κάνει αισθητή την παρουσία της στην τηλεοπτική σειρά The Expanse, όπου κατοικείται από ανθρώπους, ενώ στο βιντεοπαιχνίδι Descent αποτελεί ένα από τα μυστικά επίπεδα του παιχνιδιού.

Πηγή: NASA

Επιμέλεια άρθρου: Ευγενία Κελαράκου

Πτυχιούχος οικονομικών επιστημών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών οικονομικών σπουδών. Έχω ασχοληθεί με την εκπαίδευση. Βασική μου επιδίωξη, είναι να παρουσιάσω ενδιαφέροντα άρθρα οικονομικού (κυρίως) περιεχομένου, ώστε να γίνονται από όλους κατανοητά.