«Αίμα Σεξ και Γαλαζοαίματοι»-mini σειρά ντοκιμαντέρ στο Netflix

Καθώς οι βασιλείς είναι στην επικαιρότητα, σήμερα θα σας μιλήσουμε για την mini σειρά ντοκιμαντέρ του Netflix: «Αίμα, Σεξ και Γαλαζοαίματοι».

Πρόκειται για 3 επεισόδια διάρκειας: 42, 42 και 46 λεπτών. Μέσα από τα τρία αυτά επεισόδια ανοίγεται στον τηλεθεατή με ύφος ντοκιμαντερίστικο καθώς σχόλια ιστορικών διακόπτουν την σειρά, η άνοδος στον θρόνο της Αν Μπολέιν μίας εκ των κυριών της αυλής του βασιλιά Ερρίκου Η’ της Μ. Βρετανίας.

Μπορεί να φαντάζει κάτι ασήμαντο ή αδιάφορο για τη σημερινή εποχή αλλά τότε τα αυστηρά πρωτόκολλα όπου ο βασιλιάς μπορούσε να νυμφευτεί μόνο βασίλισσα, δεν επέτρεπαν την άνοδο θνητής στον θρόνο. Η Αν Μπολέιν ωστόσο κατάφερε και σαγήνεψε τον Ερρίκο Η’ ο οποίος ήταν νυμφευμένος με την χήρα του αδερφού του βασίλισσα Αικατερίνη της Ισπανίας.

Ο γάμος του με την Αικατερίνη λέγεται ότι ήταν καταραμένος καθώς είχε παντρευτεί και τον αδερφό του προηγούμενο βασιλιά της Αγγλίας. Λόγω της εύθραυστης υγείας της, παιδιά δεν κατάφερε να χαρίσει στον Ερρίκο Η’ ο οποίος λαχταρούσε έναν γιο τον οποίο χρειάζονταν και απεγνωσμένα για την διαδοχή.

Η Αν Μπολέιν εκμεταλλεύτηκε ακριβώς αυτό το «κενό» διαδοχής και έπεισε τον Ερρίκο Η’ απέναντι και στις θεϊκές επιταγές του ίδιου του πάπα να χωρίσει την βασίλισσα -η οποία σύντομα πέθανε – και να παντρευτεί την ίδια κάτι κόντρα στα ήθη της εποχής.

Έτσι η Αν Μπολέιν αρκετά χειραφετημένη για την εποχή γυναίκα, αναρριχήθηκε στον θρόνο της Αγγλίας καταφέρνοντας και το πρωτάκουστο για την εποχή να επηρεάζει τον βασιλιά Ερρίκο Η’ σε κάθε του απόφαση με σημαντικότερη το σχίσμα με την καθολική εκκλησία και την Ρώμη. Τον έπεισε η ίδια να ανακηρύξει τον εαυτό του ανώτερο άρχοντα ελέω θεού και ανθρώπου χωρίς να χρειάζεται το παπικό αλάθητο. Συγκέντρωσε δηλαδή όλες τις εξουσίες στα χέρια του. Φυσικά οι καθολικοί υπήκοοι του δεν είδαν την κίνηση αυτή του βασιλιά τους καθόλου θετικά και άρχισαν να ξεσπούν θρησκευτικές διαμάχες και ξεσηκωμοί στο βασίλειο.

Η Αν Μπολέιν εν τω μεταξύ δεν μπόρεσε να συλλάβει τον πολυπόθητο γιο, γέννησε μόνο μία κόρη την «Ελισάβετ» την οποία ο Ερρίκος Η’ ποτέ δεν πίστεψε ότι θα μπορέσει να τον διαδεχτεί στον θρόνο. Σύντομα το τέλος της νέας βασίλισσας έφτασε. Κατηγορήθηκε για μοιχεία και καθώς ο βασιλιάς πίστευε πως και αυτός ο γάμος πλέον ήταν καταραμένος και ανήθικος, την οδήγησε στην εκτέλεση της δια αποκεφαλισμού.

Με αυτόν τον τρόπο και το πιο άδοξο τέλος η Αν Μπολέιν πέρασε στην ιστορία ως η πρώτη θνητή που ανέβηκε στον θρόνο της Αγγλίας αλλά και η πρώτη βασίλισσα που εκτελέστηκε.

Στην συνέχεια η κόρη της Ελισάβετ δικαίωσε τις βλέψεις της και ανήλθε στον θρόνο – παρά τις αντίθετες προβλέψεις – όπου και βασίλεψε για 44 χρόνια μέχρι το θάνατό της σε ηλικία 69 ετών (τη δηλητηρίασαν σύμφωνα με κάποιες φήμες).

Έμεινε στην ιστορία ως μία από τους δημοφιλέστερους μονάρχες στην Αγγλική – Βρετανική ιστορία. Κατέλαβε την έβδομη θέση στην ψηφοφορία για τους 100 σημαντικότερους Βρετανούς, που διεξήχθη από το BBC το 2002, υψηλότερη από κάθε άλλο μονάρχη.

Περισσότερα ιστορικά στοιχεία: εδώ

Διαβάστε ακόμα περισσότερα άρθρα: εδώ

Ο Γιώργος Δόλγυρας γεννήθηκε στα Ιωάννινα 10.05.89. Μεγάλωσε στην Έδεσσα και τα τελευταία χρόνια ζει στην Θεσσαλονίκη. Φοίτησε στη Νομική του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Σπούδασε στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ στο τμήμα Δημοσιογραφίας. Παρακολούθησε μαθήματα σκηνοθεσίας, θεάτρου και συγγραφής. Εργάστηκε σε διάφορες θεατρικές και κινηματογραφικές παραγωγές. Το 2020 εκδόθηκε η πρώτη του συλλογή διηγημάτων Τρόμου – Φαντασίας: «Σκοτεινά Φεγγάρια», η οποία κυκλοφόρησε από τις «Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή». Αρθρογραφεί επίσης στον ιστότοπο πολιτισιμού: culturepoint.gr.