«Ένοχη συνείδηση» – από τις εκδόσεις «Μίνωας» (Άποψη)

Η Έλενα Κορδέλλα επέστρεψε μ’ ένα ακόμα δυνατό αστυνομικό μυθιστόρημα: «Ένοχη συνείδηση» το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Μίνωας».

Ήταν η πρώτη μου επαφή με το είδος του αστυνομικού μυθιστορήματος, και οφείλω να πω ότι με το συγκεκριμένο βιβλίο κάποιος που θα ήθελε να πειραματιστεί και με αυτό το στυλ, κάνει μια πολύ δυναμική αρχή και δε γίνεται να μην λατρέψει αυτό το είδος. Εν αντιθέσει, θα θέλει να διαβάσει κι άλλα παρεμφερή. Η υπόθεση, φαίνεται απλή… στην πραγματικότητα, και ξεφυλλίζοντας τις σελίδες του, καταλαβαίνουμε ότι τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται, και τα πράγματα είναι περίπλοκα.

Μαζί με τους ήρωες, ταξιδεύουμε σ’ ένα ορεινό χωριό της Βόρειας Ελλάδος. Εκεί, που κάποτε διαπράχθηκαν τρία φρικτά εγκλήματα, δύο παιδιών και της μητέρας τους. Οι φόνοι ξεδιαλύθηκαν γρήγορα από την ομάδα του Δημήτρη Χατζηλαδά, με τον ένοχο να συλλαμβάνεται και την υπόθεση να κλείνει. Δώδεκα χρόνια μετά, η ένοχος και κρατούμενη στο Ειδικό Ψυχιατρείο Θεσσαλονίκης, Παρασκευή Μαραγκού, δραπετεύει και η Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, αναστατώνεται στο άκουσμα αυτής της είδησης. Η υπόθεση ξανανοίγει, με την τότε ομάδα του Χατζηλαδά και νέους αστυνομικούς, να ερευνούν την αλήθεια που δεν είχε βγει στο φως… Είναι «περίεργο πώς το παρελθόν είχε πάντα την τάση να δαγκώνει το παρόν και να καθορίζει το μέλλον…».

Από τα λίγα βιβλία, που η συγγραφέας σε παίρνει μαζί της, και είναι σα να εκτυλίσσονται τα γεγονότα μπροστά στα μάτια σου. Η πλοκή εναλλάσσεται πολύ γρήγορα, είναι γεμάτη ανατροπές, και η αγωνία κορυφώνεται όλο και περισσότερο, με αποτέλεσμα ο αναγνώστης να είναι σε εγρήγορση και να μην μπορεί να εξιχνιάσει την υπόθεση ως και τις τελευταίες σελίδες. Αξιοσημείωτο είναι, ότι η συγγραφέας εξαιτίας τους επαγγέλματός της ως δικηγόρος, δίνει μια άκρως ρεαλιστική όψη στην υπόθεση του έργου και ειδικότερα στις λέξεις «αλήθεια» και «δικαιοσύνη». Δύο λέξεις με βαρύνουσα σημασία, που αναλογίζεσαι και επεξεργάζεσαι ακόμα περισσότερο την πραγματική τους ταυτότητα, διαβάζοντάς το.

Βασίζεται στην προσοχή της παραμικρής λεπτομέρειας, και αυτή ακριβώς είναι που το κάνει να ξεχωρίζει. Η χρήση της γλώσσας είναι άριστη, με άρτιες αφηγηματικές τεχνικές, ιδίως εκείνη της περιγραφής σε τοπία, αλλά και ανθρώπους, από τη στάση του σώματός τους ως και τον ψυχικό τους κόσμο. Η γραφή είναι ανάλαφρη, χωρίς να αφήνει κενά ή αναπάντητα ερωτήματα. Δεν καταλαβαίνεις για πότε φτάνεις στη σελίδα εκατό και σίγουρα δε θες να το αφήσεις με τίποτα απ’ τα χέρια σου. Η κ. Κορδέλλα, χαράζει μια ξεχωριστή πορεία στην ιστορία των αστυνομικών βιβλίων, που σε καθηλώνούν, επειδή ακριβώς έχει εμβαθύνει με τρόπο σωστό στο συγκεκριμένο είδος.

Αναμένουμε για τα επόμενα βιβλία της, παρόμοιου περιεχομένου ή όχι…

Συνέντευξη με την συγγραφέα Έλενα Κορδέλλα: εδώ

Περισσότερα για το βιβλίο Ένοχη συνείδηση και τη συγγραφέα: εδώ

Διαβάστε περισσότερες απόψεις για βιβλία και συνεντεύξεις συγγραφέων: εδώ

Αναπαραγωγή του εξώφυλλου διαμορφωμένου και επεξεργασμένου όπως δημοσιεύτηκε στη rodiaki.gr

Η Ρένια Γαλιώτη, γεννημένη το 2002, είναι προπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Με πολλή αγάπη για τα παιδιά, το διάβασμα, τις τέχνες και τον πολιτισμό γενικότερα, αποφάσισε να ασχοληθεί με το γράψιμο επί των παραπάνω θεμάτων, κάτι το οποίο τη γεμίζει από πολύ μικρή ηλικία. Μεγάλη της αγάπη είναι το θέατρο, με το οποίο ασχολείται τα τελευταία 7 χρόνια. Έχει παρακολουθήσει πολλά σεμινάρια παιδαγωγικών θεμάτων, δημιουργικής γραφής κ.α.