Δημήτρης Χορν: Ένα αιώνιο παιδί

Δημήτρης Χορν ένα αστέρι του θεάτρου και του κινηματογράφου σβήνει σαν σήμερα στις 16 Ιανουαρίου του 1998, ο άνθρωπος που φώναζε «μα εγώ είμαι νέος» στην ταινία «Αλίμονο στους νέους».

Πατέρας του ο Παντελής Χορν θεατρικός συγγραφέας και νονά του η διάσημη Κυβέλη. Από μωρό ακόμη έπαιξε στην πρώτη του παράσταση κοντά της. Στα δεκαέξι του πια δίνει εξετάσεις στο Εθνικό θέατρο και πετυχαίνει. Εκεί λοιπόν ξεκινά την καριέρα του στο θέατρο παίζοντας ρόλους του παγκόσμιου ρεπερτορίου όπως ο Άμλετ, ο Ριχάρδος Γ’ και ο τρελός στη «Δωδέκατη Νύχτα» του Σαίξπηρ. Όσον αφορά την κινηματογραφική του πορεία τον βλέπουμε να παίζει σε ταινίες όπως η «Κάλπικη λίρα», «Αλίμονο στους νέους», «Μια ζωή την έχουμε», «Κυριακάτικο ξύπνημα», «Το κορίτσι με τα μαύρα» κ.α δίπλα σε μεγάλους ηθοποιούς όπως η Έλλη Λαμπέτη, η Μάρω Κοντού, ο Διονύσης Παπαγιανόπουλος.

Μεγάλος θαυμαστής του Αττίκ και όπως δήλωνε «Δεν υπάρχει κανένας Έλληνας, κανένας Αθηναίος, που να ξέρει όσα τραγούδια του Αττίκ ξέρω εγώ». Μαζί με την Έλλη Λαμπέτη και τον Γιώργο Παππά δημιούργησαν τον θίασο Λαμπέτη- Παππά- Χορν. Επίσης, με την δεύτερη σύζυγο του Άννα δημιούργησε το ίδρυμα Γουλανδρή- Χορν.

Ο ταραχώδης έρωτας του με την Έλλη Λαμπέτη ήταν γνωστός. Χώρισαν το 1959 μετά από έξι χρόνια σχέσης και έκτοτε δεν ξαναέπαιξαν μαζί πουθενά.

Σε επίσκεψη της στην Αθήνα η Edith Piaf γνωρίζει τον Δημήτρη Χορν και τον ερωτεύεται. Αυτό το μαρτυρούν τα γράμματα και τα τηλεγραφήματα της προς εκείνον γεμάτα γλυκά λόγια, λόγια αγάπης: «Δεν αγάπησα ποτέ κανέναν όσο εσένα στοπ».

Ο Χορν σύμφωνα με μαρτυρίες φίλων και γνωστών ήταν ένας άνθρωπος απλός, καλόκαρδος και δοτικός. Γι’ αυτό σήμερα σ’ αυτό το άρθρο τιμάμε την μνήμη ενός αστεριού που δεν πρόκειται να σβήσει.

Περισσότερα για την ζωή του όπως και φωτογραφικό υλικό θα βρείτε στο έργο του Ιάσωνα Τριανταφυλλίδη «100 χρόνια Δημήτρης Χορν: η τελειότητα της γοητείας» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λυκόφως. Στη σπάνια συλλεκτική βιογραφία παρουσιάζεται η ζωή του χρονολογικά, απόψεις φίλων και συνεργατών, οι ταινίες και οι θεατρικές παραστάσεις αλλά και τα τραγούδια τα οποία ερμήνευσε. Θα βρείτε συνεντεύξεις του από εκείνη την εποχή και σπάνιο φωτογραφικό υλικό.

*Την έκδοση προλογίζουν η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη και η πρόεδρος του Ιδρύματος «Μιχάλης Κακογιάννης» Μεταξία Τσιρταβή (Ξένια Καλδάρα).

Διαβάστε περισσότερα άρθρα: εδώ

Η βιογραφία 100- Χρόνια Δημήτρης Χόρν: εδώ

Η Ειρήνη Λόκα γεννήθηκε το 2002. Τελειώνοντας το Λύκειο εισήχθη στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Έχει παρακολουθήσει το διαδικτυακό Εργαστήρι Μικροδιηγήματος του Αλληλέγγυου Σχολείου της Ετεροτοπίας με εισηγητή τον συγγραφέα Γιάννη Φαρσάρη στο οποίο εκδόθηκε και μία συλλογή διηγημάτων στην Ανοικτή Βιβλιοθήκη συμπεριλαμβανομένου και του μικροδιηγήματός της «Η συνεδρία», πλήθος webinars για την ψυχική υγεία και ένα σεμινάριο Filmmaking από το Skillbox. Παρακολουθεί μαθήματα νοηματικής γλώσσας από το ΚΕΝΓ. Διηγήματα και ποιήματά της έχουν δημοσιευθεί σε διαδικτυακούς ιστότοπους και περιοδικά πολιτισμού: culturepoint.gr, Fractal κ.α.