Αλέξανδρος Παναγούλης – Πρόβες Θανάτου (εκδόσεις Νίκας)

AΛEKOΣ ΠANAΓOYΛHΣ. Δαιμόνιος έφηβος και πρωτοπόρος φοιτητής. Aποφασισμένος τυραννοκτόνος και αγέρωχος μελλοθάνατος. Kαρτερικός μάρτυρας και δόλια προδομένος. Eυαίσθητος ποιητής και βακχικά ερωτικός. Nουνεχής πολιτικός και αδικοσκοτωμένος.

Bιογραφία-ντοκουμέντο, γεμάτη αίμα και έρωτα προς την Eλευθερία, βασισμένη στο αρχείο της οικογένειας Παναγούλη. Εβδομήντα εφτά ντοκουμέντα για πρώτη φορά στο φως της δημοσιότητας: Aνέκδοτες φωτογραφίες, στρατιωτικά έγγραφα, ιδιόγραφα σημειώματα, μυστική αλληλογραφία, ημερολόγια φυλακής, σχεδιαγράμματα, απόρρητες εκθέσεις, αποκαλυπτικές μαρτυρίες, αναφορές μυστικών υπηρεσιών και στοιχεία από το αρχείο της EΣA.

Σαν σήμερα, στις 13 Αυγούστου 1968, ο αρχηγός της οργάνωσης «Ελληνική Αντίσταση» , Αλέξανδρος Παναγούλης, αποπειράθηκε να εκτελέσει τον Αρχηγό της Δικτατορίας Γιώργο Παπαδόπουλο, στην παραλιακή λεωφόρο Σουνίου Αθηνών. Η απόπειρα απέτυχε και ο Αλέξανδρος Παναγούλης συνελήφθη.

Ακολούθησαν φριχτά βασανιστήρια πολλών εβδομάδων στην ΕΣΑ αλλά ο αγωνιστής δεν άνοιξε το στόμα του. Η στάση του Παναγούλη ανάγκασε ακόμη και τον αρχηγό της ΕΣΑ, Ιωαννίδη, να δηλώσει: «Πέσαμε στην περίπτωση, ένας στο ένα εκατομμύριο δεν ανοίγει το στόμα του μετά απ΄αυτά τα βασανιστήρια».
Κατά την διάρκεια της δίκης του, ο Αλέξανδρος Παναγούλης δήλωσε: «Ο καλύτερος θάνατος για έναν αγωνιστή της Δημοκρατίας είναι ο επιθανάτιος ρόγχος μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα της Τυραννίας».

«Αλέξανδρος Παναγούλης, Πρόβες Θανάτου» είναι το βιβλίο ντοκουμέντο του Κώστα Μαρδά.
Στις σελίδες του μπορεί κανείς να γνωρίσει σε βάθος αυτόν τον ήρωα που υπήρξε το σύμβολο του Αντιδικτατορικού αγώνα.

To βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Νίκας: https://www.nikasbooks.gr/product/1195/alexandros-panagoylhs-probes-thanatoy.html

Ο Γιώργος Δόλγυρας γεννήθηκε στα Ιωάννινα 10.05.89. Μεγάλωσε στην Έδεσσα και τα τελευταία χρόνια ζει στην Θεσσαλονίκη. Φοίτησε στη Νομική του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Σπούδασε στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ στο τμήμα Δημοσιογραφίας. Παρακολούθησε μαθήματα σκηνοθεσίας, θεάτρου και συγγραφής. Εργάστηκε σε διάφορες θεατρικές και κινηματογραφικές παραγωγές. Το 2020 εκδόθηκε η πρώτη του συλλογή διηγημάτων Τρόμου – Φαντασίας: «Σκοτεινά Φεγγάρια», η οποία κυκλοφόρησε από τις «Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή». Αρθρογραφεί επίσης στον ιστότοπο πολιτισιμού: culturepoint.gr.