Ανατριχίλες: Η «τρομακτική» σειρά βιβλίων που αγαπήσαμε

Ανατριχίλες! Πρόκειται για μια σειρά βιβλίων που είχαν στόχο να σου προκαλέσουν -όπως λέει και η λέξη- ανατριχίλες! Ο συγγραφέας της σειράς βιβλίων είναι ο R. L. Stine και έχει χαρακτηριστεί ως ο Stephen King της παιδικής λογοτεχνίας. Η σειρά βιβλίων Ανατριχίλες (Goosebumps στα αγγλικά), απευθύνεται κυρίως σε εφηβική ηλικία και το κάθε βιβλίο περιλαμβάνει μια φανταστική ιστορία τρόμου.

Η υπόθεση του κάθε βιβλίου περιλαμβάνει χαρακτήρες παιδιών τα οποία εμπλέκονται σε διάφορες τρομακτικές καταστάσεις όπου εμπεριέχονται και υπερφυσικά στοιχεία. Το πρώτο βιβλίο της σειράς είναι Το Σπίτι των Νεκρών (Welcome to Dead House). Οι φανταστικοί χαρακτήρες συνήθως βρίσκονται σε προάστια πόλεων, οικοτροφεία, απομακρυσμένα χωριά ή κατασκηνώσεις. Ανάλογα την πλοκή μπορεί να έρθουν αντιμέτωποι με κάποια ζωντανή κούκλα, με καταραμένες φωτογραφίες, με τέρατα, με σκιάχτρο που ζωντανεύει κ.λπ. Σύμφωνα με τον συγγραφέα αποφεύγει την παρουσία θανάτου στις ιστορίες του και έτσι αποδίδει την επιτυχία στην απουσία περιστατικών βίας, ναρκωτικών κ.λπ. Χαρακτηριστικό στοιχείο στο τέλος των ιστοριών -όπως και σε αρκετά βιβλία ή ταινίες τρόμου- είναι ότι στην πραγματικότητα δεν ολοκληρώνονται αλλά αφήνεται να εννοηθεί ότι… «το τέρας τελικά ζει!»

Η κανονική σειρά περιλαμβάνει 62 βιβλία από το 1992-1997 και αν λάβουμε υπόψη μας και τα επόμενα spin off, έχουν σημειώσει τουλάχιστον 350 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως κατατάσσοντάς τα στη δεύτερη θέση μετά τη σειρά βιβλίων Harry Potter. Οι Ανατριχίλες προβλήθηκαν και σε τηλεοπτική σειρά από το 1995-1998 με 74 επεισόδια. Το 2015 κυκλοφορεί και η ταινία Goosebumps που θεωρείται κωμική-τρόμου με πρωταγωνιστή τον Jack Black αναλαμβάνοντας τον ρόλο του R. L. Stine. Το 2018 κυκλοφορεί και δεύτερη ταινία Goosebumps 2: Haunted Halloween, όπου κάνει κι εδώ την παρουσία του ο Jack Black.

Στην Ελλάδα έγιναν εξίσου διάσημες οι Ανατριχίλες δύο δεκαετίες πριν περίπου, καθώς άρχισαν να κυκλοφορούν βιβλία στην ελληνική γλώσσα από τις Εκδόσεις Κέδρος. Επίσης, είχαν κυκλοφορήσει και κάρτες παιχνιδιών. Τηλεοπτικά προβλήθηκαν και στην ελληνική τηλεόραση από τον ΑΝΤΕΝΑ.

Ακολουθεί υλικό από τις Ανατριχίλες:

Πτυχιούχος οικονομικών επιστημών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών οικονομικών σπουδών. Έχω ασχοληθεί με την εκπαίδευση. Βασική μου επιδίωξη, είναι να παρουσιάσω ενδιαφέροντα άρθρα οικονομικού (κυρίως) περιεχομένου, ώστε να γίνονται από όλους κατανοητά.