Μια αναδρομή στο κλασικό μυθιστόρημα του Μπραμ Στόκερ, «Δράκουλας»

Βασισμένο στο θρύλο του Κόμη Δράκουλα το μυθιστόρημα του Μπραμ Στόκερ επικεντρώνεται στην προσπάθεια εξάλειψης του «Νοσφεράτου» από τον κόσμο των θνητών χάρη σε μία μικρή ομάδα ατρόμητων ανθρώπων.

Ο Τζόναθαν Χάρκερ είναι ένας νέος δικηγόρος ο οποίος ανέλαβε την πρώτη του μεγάλη υπόθεση σε μία επαρχιακή πόλη της Τρανσυλβανίας. Οι επαγγελματικές του υποχρεώσεις τον οδηγούν στο κάστρο του Κόμη Δράκουλα. Στην αρχή της συγκατοίκησής τους ο κ. Χάρκερ εντυπωσιάζεται με τις γνώσεις και τον εκλεπτυσμένο χαρακτήρα του, ωστόσο ο φαινομενικά φιλόξενος οικοδεσπότης μετατρέπεται σιγά σιγά σε ένα αιμοβόρο πλάσμα. Η παράξενη ατμόσφαιρα, τα μυστικά και οι κλειδωμένες πόρτες του κάστρου, οι δεισιδαιμονίες των ντόπιων και η ανάγκη για απαντήσεις οδηγούν τον κ. Χάρκερ σε μία επικίνδυνη περιπέτεια, η οποία καταλήγει στο κενό.

Ταυτόχρονα, χιλιόμετρα μακριά, δύο γυναίκες αποφασίζουν να περάσουν το καλοκαίρι μαζί στο Ουίτμπι της Αγγλίας. Η παραμονή τους, ωστόσο, δεν εξελίσσεται με τον τρόπο που περίμεναν. Η Λούσι Ουεστένρα υποφέρει από εφιάλτες και συχνά υπνοβατεί. Η φίλη της, Μίνα Μάρεϊ, προσπαθεί μάταια να τη βοηθήσει. Μία νύχτα η Λούσι θα βρεθεί ξαπλωμένη σε έναν πάγκο έξω από το Αββαείο, που επισκέπτονταν συχνά με τη Μίνα, με ένα περίεργο σημάδι στο λαιμό. Με τη Μίνα να λήγει πρόωρα το ταξίδι τους λόγω ενός ανησυχητικού νέου η Λούσι επιστρέφει και αυτή, με τη μητέρα της, στο σπίτι τους όπου η κατάστασή της θα χειροτερέψει.

Βλέποντας την άσχημη τροπή που έχει πάρει η υγεία της μέλλουσας γυναίκας του ο Άρθουρ Χόλμγουντ (Λόρδος Γκοντάλμινγκ) θα ζητήσει τη βοήθεια του καλού του φίλου και γιατρού Τζον Σιούαρντ ο οποίος σπεύδει αμέσως στο πλευρό της. Μη μπορώντας να εξηγήσει την κόπωση, την ωχρότητα και την μεγάλη απώλεια αίματος της δεσποινίδος Ουεστένρα ο δόκτορας Σιούαρντ συμπεριλαμβάνει στη διάγνωση έναν ειδικό και παλιό του δάσκαλο ονόματι Αβραάμ Βαν Χέλσινγκ. Οι δύο επιστήμονες έρχονται αντιμέτωποι με ένα σωρό αλλόκοτα φαινόμενα που επιβαρύνουν την κατάσταση της δεσποινίδος Ουεστένρα μέρα με τη μέρα ή, καλύτερα, νύχτα με τη νύχτα. Παρόλες τις απεγνωσμένες προσπάθειές τους να τη σώσουν, αποτυγχάνουν με τον Καθηγητή Βαν Χέλσινγκ να υποψιάζεται την αιτία. Ένας βρικόλακας υπεύθυνος για τον θάνατο της δεσποινίδος Ουεστένρα θα στοιχειώσει τις ζωές των ηρώων. Αφού καταφέρνει να πείσει και τους υπόλοιπους ο Καθηγητής λαμβάνει τα μέτρα του για τον περιορισμό δράσης αυτού του τέρατος. Φυσικά αυτό το τέρας δεν είναι άλλο από τον Κόμη Δράκουλα ο οποίος βρίσκεται πλέον στο Λονδίνο.

Αυτή η τραγική εξέλιξη θα ενώσει τους χαρακτήρες του βιβλίου σε ένα ανελέητο κυνηγητό με στόχο τον Κόμη. Ο δόκτορας Σιούαρντ, ο καθηγητής Βαν Χέλσινγκ, ο λόρδος Γκοντάλμινγκ και ο αδερφικός του φίλος Κουίνσι Μόρις, η Μίνα Μάρεϊ, πλέον Μίνα Χάρκερ και ο σύζυγός της Τζόναθαν Χάρκερ συνεργάζονται με σκοπό την επαναφορά της ειρήνης στο κόσμο τους. Με τη βοήθεια ενός ψυχικά άρρωστου ασθενή, του Ρένφιλντ, από το φρενοκομείο όπου εργάζεται ο δόκτορας Σιούαρντ θα καταφέρουν να εντοπίσουν τον Κόμη. Ρισκάροντας τις ζωές τους οι γενναίοι αυτοί άνθρωποι θα φτάσουν στα άκρα των δυνατοτήτων τους προκειμένου να σώσουν την ανθρωπότητα. Ένας αγώνας δρόμου ξεκινά και ο νικητής αυτού θα έχει την ευκαιρία να επικρατήσει απέναντι στη ζωή και στον θάνατο.

Το σκοτεινό αυτό μυθιστόρημα δεν εξιστορεί απλώς μία ενδιαφέρουσα περιπέτεια βασισμένη σε μύθους και προλήψεις αλλά δείχνει την αέναη μάχη μεταξύ του καλού και του κακού. Αποτυπώνει όχι μόνο την αιμοβόρα φύση του Κόμη Δράκουλα αλλά και την μεθοδικότητα, την εξυπνάδα και την ευγένεια των τρόπων του. Ο αναγνώστης μεταφέρεται από τα κάστρα γοτθικού τύπου της Τρανσυλβανίας στο πολύβουο Λονδίνο μέσα από μαγευτικά τοπία της ευρωπαϊκής υπαίθρου. Η ημερολογιακή μορφή της γραφής που χρησιμοποιείται αποσκοπεί στην παρουσίαση διαφορετικών οπτικών στην ίδια κατάσταση βοηθώντας στην πλήρη κατανόηση των γεγονότων. Η εναλλαγή του ύφους και της έκφρασης, όπου αυτό είναι απαραίτητο, συμβάλλει ακόμα περισσότερο στην απρόσκοπτη ροή της ιστορίας.

Ο Στόκερ φτιάχνει μία ανατριχιαστική ατμόσφαιρα χτίζοντας μία συναρπαστική ιστορία γύρω από έναν από τους παλαιότερους θρύλους που υπάρχουν. Εξελίσσει τους χαρακτήρες και τις ανά μεταξύ τους σχέσεις με φυσικότητα φροντίζοντας για την ύπαρξη συναισθηματικά φορτισμένων σκηνών. Ένα καθηλωτικό βιβλίο γεμάτο με ανατροπές που θα σας κάνει να κοιμάστε με φωτάκι το βράδυ.  

Από την Ναταλία Μαρδίκη

Επιλεγμένα άρθρα από ειδικούς στο είδος τους!