Συνέντευξη με την Κωνσταντίνα Κοντού – Ελληνίδα Cosplayer: «Πιστεύω πως σαν χώρα, δεν έχουμε κατανοήσει ακόμα το cosplay»

Η Κωνσταντίνα Κοντού είναι ένα από τα πιο δημιουργικά πλάσματα που έχω συναντήσει. Μονίμως, είναι απασχολημένη με κάτι. Είναι εξαιρετική cosplayer, γεννημένη σκιτσογράφος, ασχολείται με τις πωλήσεις και καμιά φορά ο κόσμος την παιδεύει με ανόητες ερωτήσεις και υποδείξεις. Από προσωπική εμπειρία, θα πω πως είναι ένας άνθρωπος πολύ δοτικός και της εύχομαι να εξελιχθεί μέσα από τις δημιουργίες της.

Κωνσταντίνα μου, πώς είσαι αυτό το διάστημα;

Πολύ καλά! Αν και υπάρχει πολύ τρέξιμο, όσον αφορά τις φωτογραφίσεις, τις χειροτεχνίες μου, αλλά και την εργασία μου ως πωλήτρια.

Μίλησέ μου για τις χειροποίητες δημιουργίες σου. Τι φτιάχνεις;

Φτιάχνω δημιουργίες από foam clay, ουσιαστικά, είναι ένας αφρώδης πηλός. Συνήθως, φτιάχνω αναπαραστάσεις ή ήρωες από retro games και από την Ιαπωνική κουλτούρα. Επίσης, ασχολούμαι με το σκίτσο, φτιάχνω αυτοκόλλητα, mini αφίσες και ούτω καθεξής.

Αυτές τις χειροτεχνίες που φτιάχνεις, μπορεί κάποιος να τις αγοράσει αν θέλει να στηρίξει το έργο σου;

Οποιοσδήποτε θέλει να στηρίξει τη δουλειά μου, μπορεί να το κάνει είτε μέσω του site Ko-fi, στο οποίο κάνεις donate ένα χρηματικό ποσό και παίρνεις ως αντάλλαγμα για «ευχαριστώ» ένα πακέτο φωτογραφιών μου (διαθέτω κυρίως φωτογραφίσεις cosplay), είτε αγοράζοντας δημιουργίες μου, στις οποίες οι τιμές τους έχουν διακυμάνσεις, αλλά γενικά είναι οικονομικές. Ο καθένας μπορεί να επιλέξει κάτι που έχω ήδη φτιάξει, αλλά μπορεί και να μου στείλει μήνυμα συζητώντας για τη δική του παραγγελία, αν και εφόσον, θέλω και μπορώ να την κάνω. Για εμένα, ένας καλλιτέχνης είναι ένας άνθρωπος, ο οποίος δεν πρέπει απαραίτητα να δέχεται οτιδήποτε του ζητήσουν, ούτε να αφιερώσει δευτερόλεπτο από τον χρόνο του σε κάτι που δεν τον εμπνέει και δεν τον εκφράζει. Για ατομικές παραγγελίες μπορείτε να με βρείτε στο Facebook με το όνομα Κωνσταντίνα Κοντού και στο instagram ως Konina_arts_and_cosplay.

Πώς ήρθε το cosplay στη ζωή σου; Τι ήταν αυτό που σε επηρέασε να ασχοληθείς;

Από μικρή, είχα τρέλα με τις απόκριες! Ήθελα πάντα να φοράω μία στολή και το κυριότερο, τις στολές μου τις έφτιαχνα μόνη μου. Έπαιρνα έτοιμα ρούχα και αξεσουάρ, τα μεταποιούσα ελαφρώς και τα συνδύαζα. Όταν ήμουν στην τρίτη τάξη του γυμνασίου, ένας καλός μου φίλος, ο οποίος γνώριζε την εμμονή μου με τις στολές και το θέατρο, με ενημέρωσε πως βρήκε μία εκδήλωση, όπου εκεί ακόμα και όταν δεν είναι απόκριες, μπορώ να πάω ντυμένη με στολή και ενθουσιάστηκα! Έφτιαξα γρήγορα μία μπλούζα, ένα σφυρί για να κάνω τη γνωστή ηρωίδα «Harley Quinn» και πήγα στο con. Εκεί, έμαθα τι είναι το cosplay, άρχισα να είμαι κι εγώ η ίδια cosplayer, αν και στην πραγματικότητα πάντα ήμουν, απλά δεν το μοιραζόμουν με το κοινό και δεν το έκανα σε επαγγελματικό επίπεδο. Το cosplay το ξεκίνησα επίσημα, τον Δεκέμβριο του 2016.

Πώς συνδυάζεις το cosplay στην καθημερινότητά σου και πόσο χρόνο αφιερώνεις σε αυτό;

Το cosplay με βοηθά σε πράγματα της καθημερινότητας και αντίστοιχα, η καθημερινότητά μου με βοηθάει στο cosplay. Για παράδειγμα, η καθημερινή εξάσκηση που κάνω στο μακιγιαζ, είναι μέρος αυτού. Η αλήθεια είναι, ότι δεν αφιερώνω πολύ χρόνο στο cosplay, τουλάχιστον όχι τόσο όσο θα ήθελα. Υπάρχουν οι καθημερινές δουλειές, οι οποίες μειώνουν τον χρόνο μου για να ασχοληθώ με το cosplay. Μία άλλη αιτία που δεν κάνω συχνά cosplay εμφανίσεις, είναι ο οικονομικός παράγοντας. Είναι ακριβό χόμπι το cosplay, όπως και να το κάνουμε. Ωστόσο, κάνω μακιγιάζ και cosplay εμφανίσεις στο σπίτι, τις οποίες είτε τις παρουσιάζω σε live, είτε ανεβάζω φωτογραφίες, προκειμένου να έχω υλικό στο instagram. Συνήθως, πηγαίνω σε διαφορετικούς φωτογράφους όταν κάνω επαγγελματικές φωτογραφίσεις. Προτιμώ να έχω αρκετές συνεργασίες, γιατί ο κάθε φωτογράφος έχει το δικό του ύφος και θέλω να έχω ποικιλία.

-Σε έχουν προσβάλλει ποτέ με οποιοδήποτε τρόπο, λόγω του ότι είσαι cosplayer;

Έχει τύχει στο παρελθόν να με σχολιάζουν πολύ οι συμμαθητές μου όταν πήγαινα σχολείο, αλλά και ενήλικες. Δε θα σταθώ στους συμμαθητές μου, καθώς τότε ήμασταν μικροί και θεωρώ ότι τώρα δεν έχουμε τις ίδιες απόψεις και μυαλά.

Το σίγουρο είναι, ότι όταν άρχισε το cosplay να γίνεται πιο γνωστό, οι περισσότεροι σχολιασμοί σταμάτησαν. Μάλιστα, με έπιασαν κάποια άτομα και μου είπαν πως δεν είχαν ιδέα ότι αυτό που έκανα ήταν τόσο καλό και περιλαμβάνει ποικίλα καλλιτεχνικά κομμάτια, όπως ραπτική, υποκριτική, μακιγιάζ, καθώς και ότι απαιτεί πολύ χρόνο, κόπο, χρήματα, ταλέντο και αγάπη πάνω στο αντικείμενο.

Θα αναφερθώ περισσότερο στο εξής, ακούγονται σεξιστικά σχόλια και νομίζουν πως επειδή φοράμε στολές, είμαστε ικανοί/ές να κάνουμε πράγματα ανάρμοστα. Γενικά, υπάρχουν παρενοχλήσεις εντός και εκτός cosplay και ελπίζω να σταματήσει κάποτε.

Πιστεύεις ότι γνωρίζει η Ελληνική κοινωνία τι πραγματικά είναι το cosplay;

Υπάρχει η λανθασμένη άποψη, ότι το cosplay αφορά ντε και καλά κάτι προκλητικό, όπου προβάλλονται μόνο εσώρουχα και άλλες τέτοιες απόψεις. Αυτό συμβαίνει, γιατί όντως υπάρχουν cosplayers που ως κύριο θέμα τους έχουν χαρακτήρες με μαγιό, εσώρουχα κλ.π.. Δεν κρίνω τους καλλιτέχνες που δείχνουν παραπάνω «δέρμα», γιατί προσωπικά θεωρώ τη δουλειά τους ελκυστική και είναι όλοι καλοί άνθρωποι, καθώς όλοι γνωριζόμαστε μεταξύ μας. Απλά, δε μου αρέσει που μία μερίδα ανθρώπων, πιστεύει, λανθασμένα, ότι ο cosplayer είναι κάποιος που ντύνεται sexy και βγάζει τα πάντα προκλητικά προς τα έξω.

Επιπλέον, υπάρχουν σχολιασμοί για την εμφάνισή μας, είτε επειδή δεν είναι απόκριες είτε σε οτιδήποτε άλλο περνάει ο ανθρώπινος νους. Για αυτό ακριβώς πιστεύω πως σαν χώρα, δεν έχουμε κατανοήσει ακόμα το cosplay, γιατί και μόνο που το συγκρίνουμε με τις απόκριες, δείχνει ότι ο Έλληνας δεν έχει μάθει για τη συγκεκριμένη τέχνη.

-Υπάρχει cosplay community στη χώρα μας;

Ναι, υπάρχει! Όπως σου προανέφερα, λίγο-πολύ γνωριζόμαστε όλοι μεταξύ μας. Είμαστε ενωμένοι σαν κοινότητα και φροντίζουμε ο ένας τον άλλο. Για παράδειγμα, αν οποιοσδήποτε δεχθεί παρενόχληση, είτε λεκτική είτε άλλης μορφής, θα έχει δυνατή υποστήριξη από την κοινότητα και φροντίζουμε ο άνθρωπος αυτός με την ανάρμοστη συμπεριφορά, να παίρνει αυτό που του αξίζει, νομικά πάντα μιλώντας.

Τι συμβουλές θα έδινες σε έναν άνθρωπο, ο οποίος θέλει να ασχοληθεί με το cosplay;

Θα του έλεγα, ότι το cosplay δεν είναι κάτι που υποχρεωτικά, πρέπει να αρέσει στον κόσμο. Ο κόσμος πάντα θα σε κρίνει, όσο ψηλά κι αν έχεις φτάσει. Για αυτό το λόγο, να κάνει ό,τι του αρέσει! Να γίνει ο ήρωας που αγαπά από μικρό παιδί, να τολμήσει, να προσπαθήσει, να πειραματιστεί και υπάρχει κόσμος εκεί έξω, που θα εκτιμήσει αυτό που κάνει. Να κοιτάξει να περάσει καλά και να το ευχαριστηθεί!

Επιπλέον, στο Youtube υπάρχει πολύ υλικό σε βίντεο για cosplay, θα τον συμβούλευα να τα δει. Υπάρχουν πρόθυμοι επαγγελματίες cosplayers, οι οποίοι χαίρονται να βοηθούν όσους επιθυμούν να ξεκινήσουν, με μία μικρή έρευνα, μπορεί να τους βρει και να επικοινωνήσει μαζί τους. Και καλό είναι να ρωτάμε τους παλαιότερους και πιο έμπειρους, γιατί πιστέψτε με, έχουμε κάνει πολλά λάθη, έχουμε περάσει από πολλές διορθώσεις για να πετύχουμε το καλό αποτέλεσμα που έχουμε σήμερα.

Κωνσταντίνα, σε ευχαριστώ για όσα μοιράστηκες!

Εγώ σε ευχαριστώ, για την ευκαιρία που μου έδωσες να μιλήσω για αυτά!

Συνέντευξη στην Κατερίνα Ανδρέου

Φωτoγραφία άρθρου από τον Άρη Λουκίσα

Επιλεγμένα άρθρα από ειδικούς στο είδος τους!