Νέα μελέτη για τον καπνό του τσιγάρου και τον covid-19

Σύμφωνα με νέα μελέτη Αμερικανών επιστημόνων, μας αποδεικνύει πως ο καπνός του τσιγάρου μειώνει την ανοσιακή αντίδραση των επιθηλιακών κυττάρων στον κορωνοϊό καθώς καταστέλλουν τη δράση των ιντερφερόνων.

Η έκθεση των ανθρώπινων κυττάρων στο καπνό του τσιγάρου, καθιστά τον οργανισμό μας πιο ευάλωτο στη μόλυνση του Sars-Cov2, κάτι το οποίο μεταφράζεται ως πιθανότερη λοίμωξη του κορωνοϊού όπως και η σοβαρότητα της κατάστασης του ασθενή, σύμφωνα με την νέα μικρή μελέτη των επιστημόνων από την Αμερική.

Μερικές πληροφορίες για την έρευνα αυτή:

Οι ερευνητές σπουδάζουν στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες (UCLA) και δημοσίευσαν την σχετική έρευνα στο περιοδικό κυτταρικής βιολογίας “Cell Stem Cell”. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, προκειμένου να ολοκληρώσουν την πειραματική διαδικασία απομόνωσαν επιθηλιακά κύτταρα από αεραγωγούς πνευμόνων πέντε (5) ανθρώπων που δεν νοσούσαν από τον νέο κορωνοϊό και εξέθεσαν ορισμένα εξ αυτών στο εργαστήριο. Πρώτα σε καπνό τσιγάρου και έπειτα στον Sars-Cov2.

Το συμπέρασμα του πειράματος έδειξε πως τα κύτταρα που έχουν εκτεθεί σε καπνό είχαν διπλάσια και τριπλάσια πιθανότητα να μολυνθούν από κορωνοϊό. Η παραπάνω ανάλυση των κυττάρων μας έδωσε το αποτέλεσμα της μείωσης της ανοσιακής αντίδρασης στο κορωνοϊό, καταστέλλοντας τη δράση των ιντερφερονών.

«Αν θεωρήσει κανείς τους αεραγωγούς σαν τα ψηλά τείχη που προστατεύουν ένα κάστρο, το κάπνισμα του τσιγάρου είναι σαν να ανοίγει τρύπες σε αυτά τα τείχη. Το κάπνισμα μειώνει τις φυσικές άμυνες και επιτρέπει στον ιό να διεισδύσει και να μολύνει τα κύτταρα», δήλωσε η ερευνήτρια Μπριγκίτ Γκόμπερτς.

Πηγές:

https://newsroom.ucla.edu/releases/how-smoking-worsens-covid-infection

https://www.newswise.com/coronavirus/study-reveals-how-smoking-worsens-covid-19-infection-in-the-airways

https://www.hcs.gr/default.aspx?pageid=1136

https://cancerhellas.org

26/11/20

Ονομάζομαι Γρηγοριάδης Αντώνιος και κατάγομαι από τη πανέμορφη Θεσσαλονίκη. Είμαι τελειόφοιτος του πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο τμήμα λογιστικής και χρηματοοικονομικής. Στον ελεύθερό μου χρόνο μου αρέσει να αρθρογραφώ και να τρέχω/περπατάω. Είναι δύο πράγματα που ηρεμούν την ψυχή και το μυαλό. Σας τα συνιστώ ανεπιφύλακτα! Με αγάπη, Ο αρθρογράφος σας