Ποδόσφαιρο: Δεν είναι απλά ένα παιχνίδι

Είναι γνωστό πως το ποδόσφαιρο έχει πλέον κυριαρχήσει στην ζωή μας και για πολλούς είναι το κορυφαίο άθλημα, ο «βασιλιάς των σπορ».

Πολλές είναι οι ομάδες που έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στις μάχες του τίτλου του πρωταθλήματος. Ένα κοντινό παράδειγμα είναι η περσινή χρονιά όπου πρωταθλήτρια στέφθηκε στην χώρα μας η ΑΕΚ σε ένα από τα πιο ανταγωνιστικά πρωταθλήματα των τελευταίων ετών με τον Παναθηναϊκό να παραμένει μέχρι τέλους στην διεκδίκηση και τον Ολυμπιακό να ακολουθεί μέχρι ένα σημείο της χρονιάς. Όταν αυτές οι ομάδες «συγκρούονται» οι μεταξύ τους αγώνες ονομάζονται ντέρμπι (derby). Σε πολλές χώρες του κόσμου τα ντέρμπι καθορίζονται από τοπικιστικά, ταξικά, κοινωνικά και θρησκευτικά κριτήρια. Είναι αυτά τα κριτήρια τα οποία αποδεικνύουν πως το ποδόσφαιρο δεν είναι απλά ένα άθλημα.

Galatasaray vs Fenerbahce

Το ντέρμπι της Κωνσταντινούπολης αποτελείται από τις δύο αυτές ομάδες. Η αντιπαλότητα των δύο ομάδων βασίζεται τόσο σε τοπικιστικά όσο και σε ταξικά κριτήρια. Το πρώτο επίσημο παιχνίδι των δύο ομάδων καταγράφεται το 1909.

Η Galatasaray βρίσκεται στο ευρωπαϊκό κομμάτι της πόλης ενώ η ‘’Fener’’ στο Ασιατικό. Διαχρονικά οι φίλοι της Galatasaray καθώς και οι πρώτοι παίχτες της ήταν κομμάτια της ανώτερης , ‘’elite’’ τάξης ενώ η Fenerbahce ήταν κυρίως ομάδα του λαού. Άξιο λόγου αποτελεί το γεγονός ότι υπήρξε η ιδέα της συγχώνευσης των δύο σωματίων σε ένα το 1912 πράγμα που δεν εφαρμόστηκε εξαιτίας των βαλκανικών πολέμων .

Η αρχή της ιστορικής αντιπαλότητας είναι το έτος 1934. Όταν σε φιλικό αγώνα μεταξύ των δύο ομάδων οι παίχτες είχαν συχνά διαπληκτισμούς μεταξύ τους λόγο διαφόρων σκληρών μαρκαρισμάτων. Το σκληρό παιχνίδι δεν άργησε να ανάψει τα αίματα και στις εξέδρες όπου οι οπαδοί άρχισαν επεισόδια , πράγμα που είχε ως αποτέλεσμα την διακοπή του αγώνα. Ακόμα και σήμερα σημειώνονται πολλά επεισόδια μεταξύ των οπαδών ενώ η ατμόσφαιρα των γηπέδων τους σε αφήνει πραγματικά άφωνο.

River Plate vs Boca Juniors

Αν όλη η λατινοαμερικάνικη τρέλα μπορούσε να χαρακτηριστεί με έναν αγώνα , δεν θα μπορούσε να ήταν άλλος από αυτόν εδώ. Μέσα στο Buenos Aires σε απόσταση μόλις 13χλμ βρίσκονται τα γήπεδα αυτών των δύο ιστορικών ομάδων.

Το El Superclasico αποτελεί το μεγαλύτερο ντέρμπι της Αργεντινής. Η διάσταση των ομάδων συναντά κοινά σημεία με εκείνη του τουρκικού ντέρμπι.

Η Boca ως σύλλογος αντιπροσωπεύει τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα καθώς και την εργατική τάξη της πόλης διότι έχει προσφυγικές ρίζες από την Ιταλία. Αντίθετα η River έχοντας και το προσωνύμιο Los Millonarios ( οι εκατομμυριούχοι) υποστηρίζει την ανώτερη οικονομικά τάξη της Αργεντινής.

Φυσικά ο ιδεολογικός διαχωρισμός δεν αφήνει ανεπηρέαστους τους ποδοσφαιριστές!
Στο πρόσφατο μεταξύ τους παιχνίδι τον Μάιο του 2023 ο διαιτητής του αγώνα αναγκάστηκε να δώσει 7 κόκκινες κάρτες!

Celtic vs Rangers

Το σκωτσέζικο ντέρμπι , το ‘’Old Frim’ αποτελεί το παλαιότερο ντέρμπι στον πλανήτη το οποίο ξεκινά το 1888. Σε αντίθεση με τα προηγούμενα δύο ντέρμπι αυτό έχει ως πηγή μίσους μεταξύ των οπαδών την θρησκεία και τη πολιτική. Η Rangers εκπροσωπούν τους προτεστάντες της Γλασκόβης ενώ η Celtic τους καθολικούς. Τέσσερις μοναχοί είναι οι ιδρυτές της Rangers ενώ το 1888 ιδρύεται από έναν Ιρλανδό Ιερέα η Celtic ως ομάδα ενάντια στους προτεστάντες. Τα πνεύματα ανάβουν με την Ιρλανδική επανάσταση του 1916 όπου έφερε σε σύγκρουση τις δύο κοινότητες της Γλασκόβης.

Το εθνικιστικό πνεύμα κυριάρχησε και οι δύο κοινότητες έλυναν τις διαφορές τους και εντός αλλά και εκτός γηπέδου. Εκδηλώσεις βίας ήταν συχνές , οι θάνατοι ανθρώπων αμέτρητοι και οι εισβολές οπαδών συχνό φαινόμενο. Το 1980 σημειώθηκε η μεγαλύτερη εισβολή οπαδών στην ιστορία του αθλήματος. 9.000 οπαδοί μπήκαν μέσα στο γήπεδο και ήρθαν σε σύγκρουση ενώ οι περισσότεροι είχαν στην κατοχή τους μέχρι και αυτοσχέδια όπλα . Ήταν πλέον βέβαιο πως αυτό το παιχνίδι δεν ήταν απλός ένα ματς. Πρόκειται για έναν ιδεολογικό και θρησκευτικό πόλεμο εξαιτίας της επικράτησης των ακραίων ιδεολογιών.

Ποδοσφαιρικά πάντως η κυριαρχία αυτών των δύο ομάδων ήταν και είναι αδιαμφισβήτητη στη Σκωτία. Η Celtic μετρά 53 πρωταθλήματα , 41 κύπελλα Σκωτίας , και 21 league cups Σκωτίας καθώς και ένα Champions League την σεζόν 66/67 ενώ η Rangers μετράνε 55 πρωταθλήματα , 34 κύπελλα και 27 league cups.

Mo Johnston: πρώην παίχτης της Celtic ο οποίος πήγε την το 1989 στην Rangers. Με την φανέλα της Celtic σκόραρε 72 γκολ σε 128 εμφανίσεις, ενώ με την φανέλα της Rangers σημείωσε 76 ματς και 31 γκολ.

Πηγές: the soccer book ,historical quest, wikipedia,espn

Διαβάστε περισσότερα άρθρα: εδώ

Άρθρο από τον Jimmy Rais

Επιλεγμένα άρθρα από ειδικούς στο είδος τους!