Πόσες ταινίες Scream αντέχουμε;

Από τις 9 Ιουλίου έχει ανέβει στην πλατφόρμα του Netflix η 5η κατά σειρά ταινία Scream ενώ η 6η παίχτηκε στους κινηματογράφους την άνοιξη που μας πέρασε. H μάσκα του Scream (Ghostface) είναι ακόμα ιδιαίτερα δημοφιλής τα καρναβάλια. Είναι όμως άραγε αστείρευτο το franchise του Scream? Η 5η ταινία αποδεικνύει πως όχι και έχει κορεστεί αρκετά η υπόθεση Scream.

11 χρόνια μετά το τελευταίο Scream λοιπόν επανακυκλοφορεί ταινία του γνωστού Ghostface. Πλέον βέβαια δεν μιλάμε για sequel αλλά requel, με την ταινία να προσπαθεί να αναγεννηθεί, όχι και τόσο επιτυχημένα…

Πλοκή:

25 χρόνια μετά τους φόνους που συγκλόνισαν την πόλη του Γούντσμπορο, η μαθήτρια λυκείου Τάρα Κάρπεντερ είναι μόνη στο σπίτι όταν δέχεται επίθεση από τον Ghostface. Η Τάρα τραυματίζεται σοβαρά αλλά επιβιώνει της επίθεσης. Η αδερφή της Τάρα, η Σαμ, ενώ βρίσκεται εκτός πόλης, μαθαίνει για την επίθεση από το φίλο της Τάρα, τον Γουές Χικς. Η Σαμ επιστρέφει στο Γούντσμπορο μαζί με το αγόρι της, Ρίτσι, και επισκέπτονται την Τάρα στο νοσοκομείο. Εκεί θα δει ξανά την παρέα της Τάρα, την Άμπερ Φρίμαν, τα δίδυμα Τσαντ και Μίντι Μικς-Μάρτιν και τη Λιβ Μακένζι. Το καλοκαιρινό φλερτ της Λιβ, ο Βινς Σνάιντερ είναι ο επόμενος που δολοφονείται από τον Ghostface. Λίγο αργότερα στο νοσοκομείο, η Σαμ βλέπει παραισθήσεις και συγκεκριμένα αυτή του Μπίλι Λούμις (ο δολοφόνος Scream στη 1 ταινία) και αμέσως μετά δέχεται επίθεση από τον Ghostface. Στη συνέχεια, η Σαμ αποκαλύπτει στην Τάρα ότι ο Μπίλι είναι ο βιολογικός πατέρας της και ότι αυτός είναι λόγος που έφυγε από το Γούντσμπορο.

Την επόμενη μέρα, η Σαμ και ο Ρίτσι επισκέπτονται τον απομονωμένο Ντιούι Ράιλι, ο οποίος βρίσκεται σε κακή ψυχολογική κατάσταση μετά το χωρισμό του με τη Γκέιλ Γουέδερς. Ζητάνε τη βοήθειά του να βρουν το δολοφόνο και εκείνος τους διώχνει. Στη συνέχεια ο Ντιούι επικοινωνεί με τη Σίντνεϊ Πρέσκοτ και τη Γκέιλ για να τις προειδοποιήσει για την εμφάνιση του νέου δολοφόνου. Στην πορεία ο Ντιούι αλλάζει γνώμη και αποφασίζει να βοηθήσει. Πηγαίνει στο σπίτι του Τσαντ και της Μίντι που είναι μαζεμένη όλη η παρέα και συναντά τη μητέρα των διδύμων, τη Μάρθα, η οποία είναι η αδερφή του Ράντι Μικς. Εκεί αποκαλύπτεται ότι ο Βινς είναι ανιψιός του Στου Μάχερ. Με τις τρεις επιθέσεις να έχουν γίνει σε πρόσωπα που συνδέονται με κάποιο τρόπο με τους αρχικούς δολοφόνους, η παρέα κατηγορεί τη Σαμ ότι είναι η δολοφόνος. Η Σαμ θυμώνει και φεύγει από το σπίτι. Στη συνέχεια ο Ghostface δολοφονεί τον Γουές και τη μητέρα του, τη Σερίφη Τζούντι Χικς στο σπίτι τους. Εκεί ο Ντιούι θα ξαναδεί τη Γκέιλ, η οποία κατέφθασε στο Γούντσμπορο για να καλύψει τηλεοπτικά την υπόθεση. Στο νοσοκομείο, η Τάρα και ο Ρίτσι δέχονται επίθεση από τον Ghostface αλλά καταφέρνουν να σωθούν χάρη στην παρέμβαση του Ντιούι και της Σαμ. Στην προσπάθειά του ο Ντιούι να αποτελειώσει το δολοφόνο, ο Ghostface καταφέρνει και τον σκοτώνει μαχαιρώνοντας τον στο στομάχι και στην πλάτη.

Η Σίντνεϊ επιστρέφει στο Γούντσμπορο και συναντά τη Γκέιλ και τη Σαμ. Η Σίντνεϊ ζητά τη βοήθεια της Σαμ να σταματήσουν το δολοφόνο αλλά η Σαμ αρνείται και προτιμά να φύγει από την πόλη μαζί με την Τάρα και τον Ρίτσι. Η Σίντνεϊ την προειδοποιεί ότι δεν μπορεί να ξεφύγει και ότι ο Ghostface θα τους ακολουθήσει. Οι Σαμ, Τάρα και Ρίτσι φεύγουν από το Γούντσμπορο αλλά αναγκάζονται να περάσουν από το σπίτι της Άμπερ στο οποίο γίνεται πάρτι ως φόρο τιμής στον Γουές και είναι μαζεμένη όλη η παρέα. Η Σίντνεϊ και η Γκέιλ τους ακολουθούν στο σπίτι της Άμπερ, το οποίο δεν είναι άλλο από το σπίτι του Στου, όπου διαπράχθηκε το αρχικό μακελειό. Εκεί, ο Τσαντ και η Μίντι δέχονται επίθεση και μαχαιρώνονται από τον Ghostface.

Μετά την επίθεση στα δίδυμα, η παρέα αρχίζει να κατηγορεί ο ένας τον άλλον ότι είναι ο δολοφόνος. Τότε η Άμπερ τραβάει όπλο και πυροβολεί τη Λιβ στο κεφάλι και αποκαλύπτει ότι είναι ο δολοφόνος. Όταν καταφτάνουν στο σπίτι η Σίντνεϊ και η Γκέιλ, η Άμπερ προσποιείται το θύμα. Το τέχνασμα της όμως δεν πείθει τη Σίντνεϊ και τη Γκέιλ και τότε η Άμπερ πυροβολεί τη Γκέιλ. Μέσα στο σπίτι, ο Ρίτσι μαχαιρώνει τη Σαμ και της αποκαλύπτει ότι είναι ο δεύτερος δολοφόνος και συνεργός της Άμπερ. Ο Ρίτσι και η Άμπερ πηγαίνουν τις Σαμ, Γκέιλ και Σίντνεϊ στην κουζίνα. Εκεί αποκαλύπτουν ότι είναι φανατικοί θαυμαστές της σειράς ταινιών Stab. Καθώς είναι απογοητευμένοι από την πορεία της σειράς ταινιών, σκοπό έχουν να δώσουν οι ίδιοι μια νέα ιστορία δολοφονιών, ενοχοποιώντας τη Σαμ ως δολοφόνο καθώς είναι η κόρη του Μπίλι. Η Γκέιλ πυροβολεί την Άμπερ, η οποία πέφτει πάνω στην κουζίνα και πιάνει φωτιά. Η Σαμ τραυματίζεται αλλά μια παραίσθηση του Μπίλι, της δείχνει το μαχαίρι της Άμπερ στο πάτωμα, με το οποίο καταφέρνει να σωθεί και να μαχαιρώσει πολλαπλές φορές τον Ρίτσι. Για να βεβαιωθεί ότι είναι νεκρός τον πυροβολεί στο κεφάλι. Ξαφνικά μια βαριά τραυματισμένη Άμπερ πετάγεται αλλά την πυροβολεί η Τάρα και τη σκοτώνει.

Η Τάρα και τα δίδυμα πηγαίνουν στο νοσοκομείο. Η Σαμ ευχαριστεί τη Σίντνεϊ και τη Γκέιλ για τη βοήθειά τους. Η Γκέιλ αρνείται να γράψει το οτιδήποτε για τους νέους φόνους καθώς δε θέλει να κάνει διάσημους τους δολοφόνους αλλά προτιμά να ξεχαστούν στην ανωνυμία. Σχεδιάζει όμως να γράψει ένα βιβλίο για έναν έντιμο και γενναίο άνδρα, τον Ντιούι.

Ηθοποιοί και Χαρακτήρες

 • Νιβ Κάμπελ στο ρόλο της Σίντνεϊ Πρέσκοτ
 • Κόρτνεϊ Κοξ στο ρόλο της Γκέιλ Γουέδερς
 • Ντέιβιντ Αρκέτ στο ρόλο του Ντουάιτ “Ντιούι” Ράιλι
 • Μάρλεϊ Σέλτον στο ρόλο της Τζούντι Χικς
 • Μελίσα Μπαρέρα στο ρόλο της Σαμ Κάρπεντερ
 • Τζένα Ορτέγκα στο ρόλο της Τάρα Κάρπεντερ
 • Τζακ Κουέιντ στο ρόλο του Ρίτσαρντ “Ρίτσι” Κιρς
 • Μέισον Γκούντινγκ στο ρόλο του Τσαντ Μικς-Μάρτιν
 • Τζάζμιν Σαβόι Μπράουν στο ρόλο της Μίντι Μικς-Μάρτιν
 • Ντίλαν Μινέτ στο ρόλο του Γουές Χικς
 • Μάικι Μάντισον στον ρόλο της Άμπερ Φρίμαν
 • Σόνια Μπεν Άμαρ στον ρόλο της Λιβ Μακένζι
 • Κάιλ Γκόλνερ στον ρόλο του Βινς Σνάιντερ
 • Χέδερ Ματαράτζο στο ρόλο της Μάρθα Μικς
 • Σκιτ Όλριτς στο ρόλο του Μπίλι Λούμις
 • Ρότζερ Λ. Τζάκσον ως η φωνή του Ghostface

Σκηνοθεσία: Ματ Μπετινέλι-Όλπιν, Τάιλερ Τζίλετ

Παραγωγή: Γουίλιαμ Σίρακ, Τζέιμς Βάντερμπιλτ, Πολ Νάινστιν

Σενάριο: Τζέιμς Βάντερμπιλτ, Γκάι Μπιούσικ, Κέβιν Γουίλιαμσον

Παρά την εξαιρετική εμφάνιση της Τζένα Ορτέγκα (το άστρο της έλαμψε στη σειρά παραγωγής Netflix μέχρι στιγμής Wednesday) μερικές συνταγές δεν αντιγράφονται και καλό είναι να μπαίνει ένα τέλος.

Όσοι θυμάστε την πρώτη ταινία σε σκηνοθεσία Γουές Κρέιβεν και σενάριο Κέβιν Γουίλιαμσον με πρωταγωνιστές τους: Νιβ Κάμπελ, Ντέιβιντ Αρκέτ, Κόρτνεϊ Κοξ, Μάθιου Λίλαρντ, Ρόουζ ΜακΓκόουαν, Σκιτ Όλριτς και Ντρου Μπάριμορ καταλαβαίνετε τι εννοώ ακριβώς.

Το Scream άρχισε και τελείωσε εκεί με τις υπόλοιπες πέντε ταινίες να αποτελούν κακές κόπιες, ενώ παραγωγοί και σεναριογράφοι εδώ και αρκετά χρόνια προσπαθούν να ξεζουμίσουν κάθε καλή παλιά επιτυχημένη συνταγή, μοιάζοντας ανίκανοι να βρουν έμπνευση ώστε να δημιουργήσουν κάτι νέο…

Scream 5 IMDb RATING 6.3/10: εδώ

Διαβάστε περισσότερα άρθρα: εδώ

Ο Γιώργος Δόλγυρας γεννήθηκε στα Ιωάννινα 10.05.89. Μεγάλωσε στην Έδεσσα και τα τελευταία χρόνια ζει στην Θεσσαλονίκη. Φοίτησε στη Νομική του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Σπούδασε στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ στο τμήμα Δημοσιογραφίας. Παρακολούθησε μαθήματα σκηνοθεσίας, θεάτρου και συγγραφής. Εργάστηκε σε διάφορες θεατρικές και κινηματογραφικές παραγωγές. Το 2020 εκδόθηκε η πρώτη του συλλογή διηγημάτων Τρόμου – Φαντασίας: «Σκοτεινά Φεγγάρια», η οποία κυκλοφόρησε από τις «Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή». Αρθρογραφεί επίσης στον ιστότοπο πολιτισιμού: culturepoint.gr.