Ο Λαβύρινθος της (Αν) – Επάρκειας

Ανεξάρτητα από το πόσο επιτυχημένη μπορεί να φαίνεται ή να νιώθουμε την ζωή μας, αν υπάρχει κάτι με το οποίο θα παλεύουμε πάντα είναι η αίσθηση το ότι δεν είμαστε αρκετά καλοί. Μπορεί να έχουμε άριστους βαθμούς σε ακαδημαϊκό επίπεδο, μια δουλειά πλήρους απασχόλησης και αγαπημένους φίλους, αλλά από καιρό σε καιρό η ιδέα ότι δεν είμαστε αρκετά καλοί μπορεί να κυριαρχήσει στο μυαλό μας. «Δεν είμαι αρκετά καλός για την δουλειά μου», «Δεν είμαι αρκετά καλός για τον φίλο μου» είναι μόνο μερικοί από τους τρόπους με τους οποίους αυτό το συναίσθημα μπορεί να εμφανιστεί, έχοντας τεράστιο αντίκτυπο στο πώς σκεφτόμαστε, αισθανόμαστε και συμπεριφερόμαστε.

Τα αισθήματα ανεπάρκειας προκύπτουν, όταν αισθανόμαστε ότι δεν είμαστε αρκετά καλοί. Αυτά τα συναισθήματα δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματική μας απόδοση ή τις ικανότητές μας. Το να μην αισθανόμαστε αρκετά καλοί είναι σαν να κοιτάμε σε ένα καθρέφτη που είναι θολωμένος και δεν μας προσφέρει μια καθαρή εικόνα αυτού που βλέπουμε ή αυτού που είμαστε. Πώς μπορούμε, λοιπόν, να ξεθολώσουμε αυτόν τον καθρέφτη;

Αναγνωρίστε ότι αυτή η φωνή είναι ένα μέρος – όχι όλο – του εαυτού σας

Μόλις αναγνωρίσετε ότι έχετε αυτήν την πεποίθηση που λειτουργεί κάτω από την επιφάνεια, η οποία σας υπενθυμίζει συνεχώς ότι δεν είστε αρκετά καλοί, τότε είναι σημαντικό να θυμάστε ότι αυτό είναι μέρος του εαυτού σας που έχει αυτήν την πεποίθηση. Είναι το ίδιο με το κάνετε σκέψεις που προέρχονται από το μυαλό σας, αλλά εσείς οι ίδιοι δεν είστε το μυαλό σας. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι έχετε προσδώσει ένα συγκεκριμένο νόημα σε γεγονότα που έχουν συμβεί στην ζωή σας και τώρα αυτές οι σκέψεις και τα συναισθήματα ζωντανεύουν την πεποίθηση αυτήν ξανά και ξανά για εσάς.

Μπορείτε να παρατηρήσετε ότι το μυαλό σας θα σκέφτεται μερικές φορές ότι δεν είστε αρκετά καλοί ή ότι δεν αξίζετε και συνάμα να παρατηρήσετε ότι αυτό είναι ένα μέρος του εαυτού σας που το σκέφτεται αυτό. Αν ρωτούσατε ένα άλλο κομμάτι του εαυτού σας που επαινούνταν, θα μπορούσε να πιστεύει κάτι διαφορετικό, σωστά;

Επικεντρωθείτε με ό,τι είναι πραγματικά σημαντικό για εσάς

Κάθε φορά που ασχολούμαστε με αρνητικές σκέψεις, χάνουμε αυτό που είναι πραγματικά σημαντικό για εμάς. Οι σκέψεις μας μοιάζουν τόσο αληθινές και ισχυρές που είναι δυνατόν να παρασυρθούμε από αυτές και να χάσουμε την εστίαση στις αξίες μας και στο είδος του ανθρώπου που θέλουμε να είμαστε. Το να έχουμε μια ξεκάθαρη εικόνα για το τι νόημα έχει για εμάς και να συνδεθούμε με αυτό είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να μειώσουμε τον αντίκτυπο των όσων δημιουργεί το μυαλό μας. Αν δεν έχετε σαφή εικόνα για το ποιες είναι οι αξίες σας, μπορείτε να κάνετε στον εαυτό σας απλές ερωτήσεις, όπως «Τι είναι πραγματικά σημαντικό για εμένα»; Αφού ξεκαθαρίσετε τις αξίες σας, χρησιμοποιήστε τις για να καθοδηγούν τις ενέργειές σας κατά τη διάρκεια της ζωής σας.

Αναμφίβολα, δεν γνωρίζουμε πως οι άνθρωποι ή οι καταστάσεις στη ζωή μας θα μας διαμορφώσουν, αλλά μας διαμόρφωσαν και συνεχίζουν να μας διαμορφώνουν.

Ελπίζω τώρα να έχετε μια καλύτερη κατανόηση του πώς να αρχίσετε να ξετυλίγετε αυτήν την πεποίθηση και το συναίσθημα που σας κρατάει χαμηλά, ώστε να μπορέσετε να αναδυθείτε σε αυτό που είστε πραγματικά.

Να θυμάσαι είσαι ήδη αρκετός για αυτό που είσαι και έχεις αξία, ανεξάρτητα από τα επιτεύγματα σου!

Από την Έλενα Χριστοδουλάκη, Ψυχολόγο με μεταπτυχιακές σπουδές στην Συμβουλευτική Ψυχολογία, ΜSc.

Βιβλιογραφία

Brown, B. (2010). The Gifts of Imperfection: Let Go of Who You Think You’re Supposed to Be and Embrace Who You Are. Hazelden Publishing.

Williams, K. E., & Ciarrochi, J. (2012). I’m not good enough and I can’t stand it: Positive psychology and the problem of self-esteem. In K. M. Sheldon, T. B. Kashdan, & M. F. Steger (Eds.), Designing positive psychology: Taking stock and moving forward (pp. 150-167). Oxford University Press.

Επιλεγμένα άρθρα από ειδικούς στο είδος τους!